- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Robertson, ING: Romanii ar trebui sa se roage pentru o inflatie mare ca sa isi pateasca usor creditele

12 Nov, 00:01 • gecad.net
Inflatia mare ii avantajeaza pe cei care investesc in imobiliare folosind credite bancare, deoarece odata cu preturile cresc si salariile, iar imprumutul devine mai usor de rambursat, a declarat Charles Robertson, economist in cadrul grupului ING, intr-un seminar organizat de Asociatia Analistilor Financiar Bancari din Romania.
Robertson, ING: Romanii ar trebui sa se roage pentru o inflatie mare ca sa isi pateasca usor creditele

O inflatie mare erodeaza castigurile din depozite si penalizeaza acele popoare care preonderent plaseaza bani in depozite. Dar in acelasi timp, inseamna si o majorare de salarii, asa incat cei care isi cumpara o locuinta prin credit sunt avantajati. Salariul creste, insa valoarea creditului ramane aceeasi, a mai spus economistul.

Romanii fac parte din categoria celor care investesc in locuinte si nu ii tin in depozite, ceea ce inseamna ca ii avantajeaza o inflatie puternica.

Robertson a declarat ca o inflatie puternica ar permite Romaniei sa rezolve mai usor problemele de deficit extern. De regula, o inflatie mare atrage dupa sine si deprecierea leului, incurajand exporturile.

In opinia economistului ING, deficitul fiscal este cea mai mare problema cu care se confrunta Romania in ochii investitorilor.

Valentin Lazea, economistul sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), a atras insa atentia ca economiile in lei ale romanilor sunt destul de importante, asa incat majorarea preturilor i-ar dezavantaja pe cei cu depozite in lei.

La randul sau, Mugur Isarescu, guvernatorul bancii centrale, a declarat in multe randuri ca nu este de acord ca problema deficitului sa fie rezolvata prin cresterea preturilor. O inflatie mare contravine regulilor de la Maastricht, pe care Romania ar trebui sa le indeplineasca pentru a reusi sa adopte moneda europeana.

Tratatul de la Maastricht, semnat in 1992, are ca obiectiv crearea Uniunii Europene economice si monetare. Criteriile de convergenta pe care trebuie sa le respecte statele semnatare vizeaza politica financiara, nivelul preturilor, al dobanzilor si al cursului de schimb.

In plus, posibilitatea ca leul sa se deprecieze in viitor este destul de redusa, considera Matteo Ferrazzi, economist in cadrul Unicredit Group. Potrivit lui Ferrazzi, Romania nu este perceputa in prezent ca o tara cu risc ridicat, lucru demonstrat si de presiunile scazute de depreciere existente asupra leului, si care se observa din fluctuatiile relativ reduse ale cursului valutar.

El a aratat ca investitorii nu mai analizeaza statele din Europa de Est „in bloc”, ci diferentiaza intre cele care prezinta un risc ridicat si cele mai echilibrate, din care face parte si Romania. Si in opinia lui Ferrazzi, cea mai mare problema a Romaniei este in prezent deficitul fiscal.

Acesta este de parere ca perioada cea mai dificila pentru economie a trecut, iar pietele incep sa se redreseze. „Situatia nu mai este la fel de proasta ca acum cateva luni”, a declarat Ferrazzi.