- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Sute de mii de români vor plăti rate mai mari! Într-o nouă încercare disperată de a opri inflația, BCE a dublat dobânda de referinţă la euro de la 0,75% la 1,5%

27 Oct, 16:56 • Gabriela Andreescu
Banca Centrală Europeană (BCE) a luat o decizie istorică, deși deloc neașteptată, majorând dobânda cheie cu nu mai puțin 0,75 puncte de bază, până la 1,5%, dublu față de nivelul anterior.
Sute de mii de români vor plăti rate mai mari! Într-o nouă încercare disperată de a opri inflația, BCE a dublat dobânda de referinţă la euro de la 0,75% la 1,5%

În încercarea de a controla inflaţia, care a scăpat de sub control, Banca Centrală Europeană (BCE) a decis să mărească dobânda principal la cel mai înalt nivel din ultimul deceniu.Potrivit unui comunicat oficial al BCE, Consiliul Guvernatorilor se așteaptă ca ratele dobânzilor să crească în continuare, pentru a asigura revenirea în timp util a inflației la ținta de inflație pe termen mediu de 2%.

”Politicile Consiliului Guvernatorilor se vor baza pe viitoarea traiectorie a ratei de politică monetară, pe evoluția perspectivelor pentru inflație și economie (…). Inflația rămâne mult prea mare și va rămâne peste țintă pentru o perioadă lungă de timp. În septembrie, inflația din zona euro a atins 9,9%. În ultimele luni, creșterea prețurilor la energie și alimente, blocajele în aprovizionare și redresarea cererii post-pandemie au condus la o extindere a presiunilor asupra prețurilor și la o creștere a inflației,” precizează Banca Centrală Europeană, în comunicatul oficial.

Instiituția bancară centrală a Europei își mai motivează decizia de a recurge la un instrument financiar care țintește reducerea măsurilor de sprijinire a cererii:

„Politica monetară a Consiliului guvernatorilor vizează reducerea măsurilor de sprijinire a cererii şi protejarea împotriva riscului unor valori crescute persistente ale anticipaţiilor privind inflaţia”, se mai precizează în comunicatul de presă al instituţiei de la Frankfurt.

Prin această decizie, Banca Centrală Europeană arată că principala sa problemă este inflaţia şi nu scăderea sau recesiunea economică care va veni, comentează analiștii din piață

Ca urmare a anunțului, moneda unică europeană a scăzut uşor, extinzând scăderile anterioare. Euro s-a tranzacţionat în scădere faţă de dolar, la 1,0001 dolari. Obligaţiunile din zona euro s-au redresat. Randamentul la 10 ani al Germaniei a scăzut cu 0,1 puncte procentuale, tranzacţionându-se la 2,09%.

Care va fi impactul deciziei BCE asupra pieței bancare din România

Decizia BCE, motivată de inflația care continuă să crească, va influența direct și sutele de mii de români care au credite în euro, în condițiile în care va crește automat și EURIBOR, indicatorul în funcție de care se calculează dobânzile pentru împrumuturi și, implicit, ratele.

Decizia BCE, motivată de inflația care continuă să crească, va influența direct și sutele de mii de români care au credite în euro

Cu atât mai mare va fi impactul în țara noastră cu cât, descurajați de dobânzile prohibitive pentru lei, românii și firmele au dat buzna în creditele în valută, care au marcat o creștere istorică în septembrie, potrivit datelor BNR. În aceeași ordine de idei, o majorare de această amploare a dobânzii cheie pentru euro va însemna, cel mai probabil, și o apreciere a monederi europene, inclusiv față de leu, explică Economica.net.

Ca urmare a deciziilor adoptate joi, rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor creşte la 2,00%, 2,25% şi, respectiv, 1,50% începând cu data de 2 noiembrie 2022.

Citește și: Cererea în zona euro, de vină pentru creşterea inflaţiei. Care sunt așteptările inflaționiste ale BCE pentru următoarele 12 luni

De asemenea, Consiliul guvernatorilor a decis, joi, modificarea termenilor şi condiţiilor celei de-a treia serii de operaţiuni ţintite de refinanţare pe termen mai lung (OTRTL III).

În prezent, având în vedere accelerarea neprevăzută şi extraordinară a inflaţiei, este necesară recalibrarea acestui instrument pentru a asigura consecvenţa sa cu procesul mai amplu de normalizare a politicii monetare şi a întări transmisia majorărilor ratelor dobânzilor de politică monetară la nivelul condiţiilor de creditare bancară.

Prin urmare, Consiliul guvernatorilor a decis să ajusteze ratele dobânzilor aplicabile OTRTL III începând cu data de 23 noiembrie 2022 şi să ofere băncilor date suplimentare de rambursare anticipată voluntară a acestor operaţiuni.

 

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult