- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Vanzarea actiunilor Bancpost si capitalizarea BCR ridica miza SIF-urilor

12 Jun, 00:01 • razvan.codorean
Afacerea Bancpost si asteptata majorare de capital de la Banca Comerciala Romana, alaturi de verdictul privind eliminarea restrictiilor privind numarul actiunilor pe care il pot detine investitorii, ridica puternic miza pe actiunile societatilor de investitii financiare.
Vanzarea actiunilor Bancpost si capitalizarea BCR ridica miza SIF-urilor

SIF Oltenia a vandut joi pachetul de 3,49% din actiunile Bancpost catre grecii de la EFG Eurobank pentru 12,1 milioane de euro. Un pret bun, spun majoritatea specialistilor, care se asteapta acum ca si celelalte SIF-uri sa se grabeasca sa vanda, mai cu seama ca actionarul majoritar de la Bancpost a anuntat ca e dispus la negocieri.

Pentru SIF Oltenia, tranzactia vine dupa ce, in aprilie, si-a vandut detinerea la Automobile Craiova, pentru 18 mil. euro. O alta afacere care a adus bani lichizi SIF-ului, dar care ridica semne de intrebare privind oportunitatea si mai ales momentul in care s-au facut aceste tranzactii.

Expertii in piata de capital spun ca aceste doua tranzactii vin, nu intamplator, inainte ca judecatorii de la Curtea Constitutionala sa decida, pe 16 iunie, daca le vor permite investitorilor sa detina mai mult de 1% din actiunile SIF-urilor. Specialistii considera ca exista un interes major, in conditiile in care SIF-urile detin pachete importante de actiuni la BCR (30%) sau BRD (20%), dar si alte sute de pachete de titluri la companii, titluri subevaluate in cele mai multe cazuri.

„Participatiile de genul acesta atrag investitorii care acum sunt practic legati la maini. Nu pot acumula actiuni la SIF-uri peste nivelul de 1%”, au declarat reprezentantii Asociatiei Investitorilor in Piata de Capital. Acestia considera ca prin mentinerea restrictiei, statul practic ingradeste initiativa privata, adica incalca Constitutia.

[quote=Robert Rekkers, director general Banca Transilvania]Societatile de investitii financiare (SIF) ar deveni o oportunitate buna de investitii, in cazul in care se va elimina pragul de detinere[/quote]

„Preturile sunt destul de jos, dupa ce au scazut foarte mult in ultima perioada, si SIF-urile au o detinere foarte interesanta in economia romaneasca”, a spus Robert Rekkers, seful Bancii Transilvania.

Dincolo de mult-asteptata sentinta din procesul de la Curtea Constitutionala, conducerea SIF Transilvania a anuntat, joi, ca va actiona in judecata Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), pentru ca a refuzat aprobarea deciziei actionarilor societatii de investitii de a majora pragul de detinere la 5%.

SIF-urile, intre goana dupa lichiditati si interesele actionarilor

Afacerea Bancpost vine ca o „mana cereasca” pentru SIF-uri, in conditiile in care acestea trebuie sa faca rost de bani pentru a participa cu succes la asteptata majorare de capital de la Banca Comerciala Romana.

Alaturi de SIF Oltenia, printre actionarii Bancpost se mai afla SIF Banat-Crisana, Moldova si Transilvania ce detin, cumulat, aproape 14% din actiunile bancii.

Dumitru Fercala, presedintele SIF Transilvania, a declarat ca SIF-urile ar fi interesate sa vanda cat mai repede participatiile la Bancpost si sa se concentreze apoi pe majorarea de la BCR.

Daca nu vor veni cu bani sa sustina capitalul bancii, SIF-urile ar putea pierde din titluri, fapt de neconceput, avand in vedere potentialul de castig oferit de BCR, spun specialistii.

„Daca BCR si BRD vor avea nevoie de capital, si cu siguranta vor avea, va trebui ca SIF-urile sa vina cu cateva sute de milioane de euro. In conditiile in care actionarii sunt limitati la 1%, e putin probabil sa ii obtina de la acestia si de aceea se pistoneaza pe vanzarea unor pachete de actiuni si pe ridicarea pragului, singurele solutii reale pentru ca SIF-urile sa isi pastreze importanta in actionariatul bancilor”, au declarat surse din piata.

O decizie cu valoare „de revolutie” in piata de capital

Mult asteptata decizie a judecatorilor in privinta constitutionalitatii pragului de detinere la SIF-uri a pus pe jar intreaga piata de capital. Expertii spun ca, indiferent de solutie, aceasta va avea un impact puternic in piata.

Procesul a fost deschis de o firma galateana, Comrimet SA, in spatele careia s-ar afla omul de afaceri Catalin Chelu, un jucator extrem de activ din piata, cu interese majore in multe societati. Chelu a declarat, de altfel, in mai multe randuri, ca restrictia de investitie la SIF-uri nu i se pare normala, militand pentru eliminarea acestora.

[quote=Catalin Chelu, investitor]De ce sa nu lasi capitalul sa circule liber, cererea si oferta sa decida. Aceasta protectie nu face altceva decat sa ingradeasca cresterea pietei si atractivitatea titlurilor listate la Bursa[/quote]

Bogdan Chetreanu, comisar al CNVM, a declarat, la randul sau, luna trecuta, ca ridicarea pragului de detinere la societatile de investitii financiare pana la 5% nu este o solutie, ci eliminarea totala a pragului ar fi solutia fireasca.

Opinie sustinuta si de investitori grupati in jurul Asociatiei Investitorilor in Piata de Capital, care au redactat o scrisoare deschisa catre judecatori.

„Marii investitori ocolesc piata de capital din Romania sau isi pastreaza investitiile la un nivel de redus si din cauza interventiei nepermise a statului in viata unor societati private, exemplu cel mai elocvent ar fi cel limitei de detinere la SIF-uri”, precizeaza scrisoarea AIPC.

O astfel de limitare ar fi fost justificata in ipoteza in care statul ar fi detinut participatii la SIF-urilor, insa capitalul social al SIF-urilor este in totalitate privat, subliniaza reprezentantii Asociatiei.

Dincolo de argumentele ce tin de libera circulatie a capitalului, multi specialisti spun ca eliminarea pragului de detinere ar putea aduce SIF-urile in mainile unor speculanti, iar acest lucru nu ar fi de dorit. Ioan Cuzman, seful SIF Banat-Crisana (SIF1), militeaza, astfel, pentru o ridicare treptata a pragului, pentru a nu distorsiona situatia din piata.

[quote= Ioan Cuzman, seful SIF Banat-Crisana]Eu cred ca trebuie sa se aiba in vedere, in primul rand, ca SIF-urile sunt organisme de plasament colectiv si trebuie sa fie protejate, in special, impotriva unor preluari ostile[/quote]

Cuzman argumenteaza prezentand situatia de la SIF 1, acolo unde din cei aproape 6 milioane de actionari, „foarte multi sunt mici, si nu pot veni sa isi exprime ideile la AGA, si atunci exista posibilitatea ca o grupare mai mica sa poata face acest lucru”.

La randul sau, Mihai Fercala, seful SIF Transilvania, a declarat ca limita trebuie desfiintata in mai multe etape, pentru ca piata sa se poata adapta noilor realitati.

„Legea 297 (legea pietei de capital – n. red.) nu este o inventie romaneasca. A fost facuta cu consultanta europeana, iar pragul de 1% a fost stabilit special pentru a permite dezvoltarea sanatoasa a pietei de capital. O concentrare a capitalului in mainile unor investitori restransi ar fi daunatoare pietei”, a mai spus Cuzman.

In prezent, limita maxima de detinere din capitalul unei SIF este stabilita prin lege la 1%, aplicandu-se atat pentru investitorii individuali cat si pentru cei care actioneaza in mod concertat.