- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Country manager BitDefender: Suntem abia in primii pasi ai unei furtuni globale de tip nou

17 Nov, 00:01 • mihaela.tudorancea
Razvan Valceanu, country manager Romania al producatorului de solutii de securitate informatica BitDefender, a vorbit intr-un interviu acordat DailyBusiness.ro despre planurile companiei din 2009 pe piata locala si pe cele externe, in contextul schimbarilor prin care trece economia mondiala.
Country manager BitDefender: Suntem abia in primii pasi ai unei furtuni globale de tip nou

DailyBusiness

: Cum se sustine afacerea din punct de vedere financiar in contextul crizei?
Razvan Valceanu: In acest moment, in lumea high-tech, business-urile care sunt in faza de start-up si traiesc exclusiv din finantari externe sunt cele mai supuse amenintarilor.

BitDefender e un business care a depasit de peste 5 ani faza de start-up. E un business care are o buna si constanta profitabilitate, an de an din 2001 incoace, care dispune de suficient cash pentru operatiunile curente. Pe de alta parte, echipa BitDefender trateaza criza economica nu numai ca pe o amenintare ci si ca pe o oportunitate. Pe anumite segmente, criza economica ne poate oferi sansa unei cresteri mai mari decat cea de pana acum. Deci daca s-ar ivi oportunitatea unor achizitii majore, care sa contribuie decisiv la cresterea noastra, si care sa presupuna sume mari, nu am ezita sa cautam finantare. Fiecare oportunitate de achizitie va fi tratata cu mare atentie la momentul respectiv.

DB: Cum afecteaza actuala conjunctura BitDefender Romania, in situatia in care tot sistemul financiar este, intr-un fel sau altul, atins de criza?
RV: Toata economia depinde de sectorul financiar, toate companiile lucreaza cu bani. Orice schimbare majora in sectorul financiar, are un impact asupra economiei si implicit asupra industriei software. Ceea ce se intampla acum duce la incetinirea cresterilor. Industria IT si cea de software in special sunt cunoscute ca avand ritmuri de crestere mari. In general, ritmurile mari de crestere merg mana in mana cu nevoi de finantare. Or astazi, finantarea a devenit scumpa, iar piata e foarte prudenta. Asadar, e posibil ca pe ansamblu industria de IT si cea de software, desi se vor mentine in topul cresterilor vizavi de alte sectoare, sa isi reduca ritmul cresterii pana cand piata va deveni mai favorabila finantarii cresterilor mari. Dar aceasta e o judecata de ansamblu, statistica. Companiile luate ca entitati individuale, pot avea trasee foarte diferite fata de curentul general. Iar pe de alta parte, nu toate sectoarele vor scadea, unele e posibil sa aiba cresteri la fel de mari sau chiar mai mari decat pana acum.

DB: In calitate de exportatori de software si servicii, avand in vedere faptul ca se estimeaza ca in SUA si UE va fi recesiune, se mentin comenzile din Uniunea Europeana, SUA si de pe alte piete?
RV: In acest moment comenzile se mentin, dar industria se uita cu foarte mare atentie la ce se intampla. Ne asteptam la schimbarea comportamentului cumparatorului intr-unul prudent, de economisire si restrangere a cheltuielilor care nu sunt „strict necesare”. Estimarea noastra e ca securitatea face parte din acele nevoi „stricte”. Pe de alta parte, ceea ce se intampla acum, criza profunda in domeniul financiar care accelereaza criza in economie si nu pe dos, este unic. Suntem abia in primii pasi ai unei furtuni globale de tip nou si nu avem o capacitate prea mare de predictie.

DB: Cum este afectat biroul dvs. din Silicon Valley de situatia economica din SUA?
RV: Echipa noastra din Mountain View nu este afectata de valul de restructurari care incepe sa se faca simtit in Silicon Valley. Echipa BitDefender din Mountain View are rol de HeadQuarter pentru cateva functii cheie ca marketing/ PR, Product Management si OEM Business. In urma analizelor legate de criza economica, decizia noastra a fost de a intari partea de marketing/ PR, de a ii creste eficienta in perioada urmatoare.

DailyBusiness: Ce cota de piata detine in prezent BitDefender pe piata din Romania si cat vizati pe termen scurt?
Razvan Valceanu: Piata romaneasca este home-market pentru BitDefender si fiind singurul produs „designed in Romania” de pe piata, este natural sa avem o cota de piata dominanta. Astfel, in acest moment suntem liderul pietei romanesti de solutii de securitate, cu peste 40% din piata. Tintim catre un procent de 50% in anul 2009.

DB: Ce cota detine BitDefender pe pietele in care mai este prezent si care este cea mai buna piata pentru BitDefender?
RV: BitDefender este cel mai raspandit produs romanesc in lume si protejeaza impotriva amenintarilor peste 41 de milioane de utilizatori individuali si corporate din peste 180 de tari. Aproximativ 5% din vanzarile totale se fac in Romania, iar pe extern avem o pozitie foarte buna in Spania, Portugalia, Marea Britanie sau Franta, dar mizam pe cote bune si in tari precum Africa de Sud, Slovenia sau chiar Thailanda.

DB: Cand veti hotari listarea la bursa a BitDefender?
RV: Odata cu atragerea in trimestrul patru al anului 2007 a unui grup de investitori privati romani si americani in randul actionariatului BitDefender, am afirmat ca luam in considerare optiunea unei listari la bursa pentru grupul BitDefender. Nu am precizat un termen pentru acest proiect, dar am sustinut ca oricum, daca se va produce, nu se va produce mai devreme de 2009. Evident insa, ca atunci cand vom relua analiza vizavi de listarea la bursa, vom lua in calcul si evolutia in ansamblu a burselor la stabilirea datei de listare.

DB: Ce planuri de investitii are BitDefender pentru anul viitor?
RV: Investitiile principale sunt adresate canalului de distributie si au ca scop sustinerea eforturilor facute de distribuitorii si partenerii certificati. Aceste investitii constau in campanii de marketing, strategii comune, planuri de comunicare si de advertising, promotii si concursuri, toate acestea avand scop cresterea profitului partenerilor, care este privit de noi ca o investitie si nu ca un cost.

DB: Ce alte schimbari va aduce 2009 la BitDefender?
RV: Modelul nostru de business este destul de matur in prezent, prin urmare ne intereseaza mai mult sa imbunatatim canalele existente ca si stimularea intensiva a celor cu potential mai mare de crestere.

DB: Care sunt principalii concurenti ai BitDefender pe piata din Romania si cum au schimbat ei piata anul acesta?
RV: In prezent, suntem urmati de companiile care produc sau distribuie produse precum Symantec, Nod 32, Kaspersky, F-Secure. Competitia este din ce in ce mai accentuata, mai multi producatori internationali au deschis in ultimii ani birouri proprii de reprezentanta in Romania, ceea ce arata ca ei considera piata noastra ca fiind atractiva si cu potential de dezvoltare si in urmatorii ani.

DB: Cati distribuitori are reteaua BitDefender?
RV: Avem 6 distribuitori pe piata din Romania, acestia fiind Agis Computer, Aline Distribution, Asesoft Distribution, Flamingo Distribution Center, R.H.S Company, SCOP Computers, fiecare avand acces la peste 500-100 de revanzatori locali, in toata tara. Pozitia noastra este datorata si faptului ca lucram cu distribuitori specializati, fiecare din ei fiind performant in vanzarea anumitor produse din oferta BitDefender.