Flamingo International a intrat in luna decembrie in procesul de insolventa, acesta putandu-se prelungi, conform legii, maxim 4 ani. „In prima faza administratorii judiciari ai Flamingo International vor evalua compania, activele fixe, vor analiza stocurile, vor discuta cu creditorii si tot asa. La sfarsitul lunii ianuarie acest proces se va finaliza, urmand ca in aprilie cel tarziu sa prezentam creditorilor planul de restructurare”, a declarat Adrian Olteanu. Valoarea de piata a companiei va fi facuta publica in februarie, dupa evaluari.
[quote=Adrian Olteanu, Flamingo]Acum, intre CEO si un sef de magazin mai sunt doar 2 trepte de management, fata de 4 cate erau in 2008. Suntem mult mai eficienti acum[/quote]
Olteanu considera ca daca acest plan va fi acceptat de catre actionari, sansele de supravietuire ale Flamingo „sunt de 100%”.
In ceea ce priveste emisiunea de obligatiuni care ar putea aduce companiei 7 milioane de euro, suma pe care compania miza in 2008, Adrian Olteanu a subliniat ca „nu mai depindem de banii acestia. Procesul a fost inghetat si ne vom descurca si fara aceasta suma. Oricum, intr-adevar, daca vrem sa nu stagnam si sa continuam sa evoluam, avem nevoie de 4-5 milioane euro. Aceasta suma poate fi insa atrasa de la investitori sau actualii actionari”, spune Olteanu.
Intr-un cel mai rau scenariu, planul de reorganizare nu va fi acceptat de creditori, situatie in care Flamingo va fi obligat sa recurga la lichidare. „Insa care ar fi interesul actionarilor sa faca asta? Atata timp cat planul de reorganizare este mai bun, de ce sa vrea lichidarea?”, se intreaba, retoric, Olteanu.
Compania are in prezent datorii de 33 mil. euro catre banci si 20 mil. euro catre alte institutii non-bancare.
„Un business viabil este cel care nu pierde bani. Am redus costurile la maxim in decembrie 2009”, mai spune Olteanu.
Flamingo a renegociat chiriile cu majoritatea proprietarilor de spatii comerciale, acestea ajungand in ianuarie 2010 la 37% din costuri fata de aceeasi perioada a anului precedent. De asemenea, compania a renuntat la o parte dintre manageri. In sediul principal compania mai are 45 de angajati, fata de circa 100 in ianuarie 2009. „Am ales o schema de management mai simpla. Acum, intre CEO si un sef de magazin mai sunt doar 2 trepte de management, fata de patru cat erau in 2008. Suntem mult mai eficienti acum”.
In prezent, compania are 500 de angajati, fata de 1.300 in ianuarie 2009. Suprafata neta de vanzare a scazut la 32.000 de mp in ianuarie 2010 fata de 45.000 mp in aceeasi perioada a anului trecut. Compania are 75 de magazine.
Flamingo a intrat recent in litigiu cu proprietarul mall-ului Grand Arena, unde compania de retail ar fi trebuit sa deschida la finalul anului trecut un magazin „ancora”, sub marca Flanco.
„Proprietarul nu si-a respectat anumite clauze contractuale, asa ca ne vom judeca. Evident, planurile de deschidere al magazinului din Grand Arena au cazut”, spune Olteanu.
Cum va evolua piata IT, electronice si electrocasnice in 2010
Oficialii Flamingo estimeaza ca, in mod normal, piata de IT, electronice si electrocasnice ar trebui sa stagneze sau chiar sa evolueze cu circa 10% anul acesta, avand in vedere ca s-a atins un minim anul trecut.
„Piata este insa in continuare nesigura la nivel economic general. Somajul va creste insa, se renunta la bugetari, nu stim ce se va intampla cu inflatia, evolutia PIB si asa mai departe. Bunul simt insa spune ca daca frigiderele se vor strica, trebuie cumparate. Piata a ajuns deja la un minim anul trecut, nu vad unde mai poate sa scada”, e de parere Olteanu.
In ianuarie, traficul din magazinele Flamingo s-a redus cu 20-30%, Olteanu subliniind insa ca aceasta reducere este valabila in intreaga piata. „Trimestrul patru de asemenea, in cazul Flamingo, nu a fost foarte stralucit”, a mai spus Olteanu.
Principalii concurenti ai Flamingo sunt Altex, Domo si eMag.ro