- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Drumul care produce electricitate: Panouri solare in loc de asfalt (VIDEO)

31 Mar, 14:52 • stefan.neacsu
Termenul "Autostrada Soarelui" va capata un alt sens. Un cercetator american a inventat drumul care produce curent electric. Daca inventia sa se va aplica la scara larga, in loc de asfalt drumurile vor fi formate din panouri solare.
Drumul care produce electricitate: Panouri solare in loc de asfalt (VIDEO)

Totul a pornit in momentul in care Departamentul American de Transport a emis facut un concurs public de proiecte pentru crearea unui nou tip de drum. Conditiile impuse de statul american erau:

* sa fie o retea intelingenta
* sa genereze electricitate
* sa isi poata acoperi in timp cheltuielile de realizare

Compania lui Scott Brusaw a aplicat pentru acest proiect, venind cu ideea unui drum format din panouri solare acoperite de o sticla rezistenta. Motivatia lui a fost urmatoarea: materialul din care se face asfaltul are la baza petrol.

Carburantii actuali se fac din petrol. Daca rezervele de petrol ale planetei se vor termina, degeaba se va trece la masini electrice caci nu vom mai avea cu ce sa construim drumuri. In plus, drumul oricum sta in soare si se incalzeste.

Avand panouri fotovoltaice, lumina soarelui care cade pe ele se poate transforma in electricitate. Astfel, drumurile vor trece de la nivelul de a reprezenta o retea de comunicare fizica intre doua locuri intr-o retea ce poate produce si transporta electricitate.

[dbvideo=627]

Realizarea unui drum din sticla se dovedeste a fi marea provocare. Nu numai din punt de vedere tehnic, dar mai intai din punctul de vedere al schimbarii mentalitatii. Termenul de „sticla” induce automat ideea de sensibilitate ce duce la spargere. De fapt, sticla are o rezistenta destul de mare, demonstrata tehnic. Tratata corespunzator, sticla de pe drum poate sa nu ma reflecte lumina soarelui, eliminandu-se celalalt risc major: orbirea soferilor.

Cercetarile au ajuns la stadiul in care s-a constatat ca pot utiliza materiale reciclabile pentru a realiza stratul suport, care sa sustina panourile respective. Astfel, acest nou tip de drum poate sa fie „verde” atat din punctul de vedere al energiei pe care o produce, cat si din perspectiva faptului ca este un mod de utilizare a materialelor reciclabile.