- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Telefoanele mobile sfarsesc \”in sertar\” pentru ca doar 3% din populatie le recicleaza

08 Jul, 17:23 • Redactia DailyBusiness
Doar 3% din populatia lumii recicleaza telefoanele mobile, in ciuda faptului ca 44% dintre vechile dispozitive sunt pastrate in casa, fara sa fie utilizate, conform unui studiu realizat la nivel global si facut public marti de Nokia. Doar 4% din dispozitivele vechi sunt aruncate la gunoi, un sfert sunt date mai departe prietenilor sau familiei, iar 16% sunt revandute pe pietele emergente.
Telefoanele mobile sfarsesc \in sertar\ pentru ca doar 3% din populatie le recicleaza

La nivel global, 74% dintre consumatori afirma ca nu se gandesc la reciclarea telefoanelor desi aproximativ acelasi procent, respectiv 72% sunt de parere ca reciclarea are un impact major asupra mediului. Potrivit aceluiasi studiu, jumatate dintre utilizatori nu stiau ca acest lucru este posibil, iar din randul celorlalti, cea mai mare parte – 71% – nu aveau idee unde sa le trimita spre reciclare si doua treimi nu stiau cum are loc procesul.

„Daca toti cei 3 miliarde de utilizatori la nivel global ar inapoia cel putin un dispozitiv mobil, s-ar economisi 240.000 de tone de materiale neprelucrate si s-ar reduce efectul de sera cu o cantitate a emisiilor egala cu cea generata de 4 milioane de autoturisme”, a declarat directorul pe probleme de mediu la Nokia, Markus Terho.

Studiul a fost realizat in urma intervievarii a 6.500 de persoane din 13 tari printre care Finlanda, Germania, Italia, Rusia, Suedia, Marea Britanie, Emiratele Arabe Unite, SUA, Nigeria, India, China, Indonezia si Brazilia.

Materialele valoroase din care este realizat orice dispozitiv Nokia pot fi utilizate pentru a realiza produse noi precum ibrice, banci pentru parcuri, plombe dentare sau chiar si saxofoane si alte instrumente muzicale. „Orice produs Nokia poate fi reciclat in proportie de 65% – 80%. Materialele plastice care nu pot fi reciclate sunt arse pentru a produce energie pentru procesul de reciclare, iar alte materiale sunt transformate in granule si utilizate drept materiale de constructie sau in constructia de drumuri”, a adaugat Terho.

Nokia este lider in industrie datorita celui mai mare numar de centre de colectare a dispozitivelor mobile neutilizate. Celularele care nu mai sunt folosite pot fi aduse la oricare magazin Nokia sau la cele peste 5.000 de centre de asistenta Nokia din cele 85 de tari din intreaga lume.