- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Juridic

Legea asociaţiilor de proprietari 2024. Ce drepturi şi obligaţii vor avea de anul viitor proprietarii de apartamente

12 Dec, 20:54 • Russo George
Proprietarii de apartamente, indiferent dacă locuiesc în ele sau le închiriază, trebuie să ştie că din 2024 se schimbă legea asociaţiilor de proprietari, care va reglementa mai multe aspecte ale vieţii în condominiu, printre care şi drepturile şi obligaţiile proprietarilor şi ale chiriaşilor.
Legea asociaţiilor de proprietari 2024. Ce drepturi şi obligaţii vor avea de anul viitor proprietarii de apartamente

La finele lunii septembrie 2018, vechea legea privind organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari a fost înlocuită. Astfel, noul cadru legal este reprezentat de Legea nr. 196/2018. Aceasta vizează înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor. Totodată, actul normativ mai clarifică și câteva aspecte legate de modificarea și întreținerea locuinței, dar și mai multe reguli legate de asociația de proprietari.

Potrivit legii, proprietarii au dreptul să participe la adunările generale ale asociației, să-și exprime opiniile și să voteze în deciziile care privesc condominiul. De asemenea, au dreptul să fie informați cu privire la toate aspectele care privesc activitatea asociației, să primească explicații cu privire la calculul cotei de contribuție la cheltuielile asociației și să solicite în scris și să primească informații cu privire la orice aspect ce privește condominiul, potrivit Ziarului Unirea.

În același timp, proprietarii au obligația să plătească lunar cheltuielile asociației, care includ întreținerea, administrarea spațiilor comune și alte cheltuieli stabilite de adunarea generală a asociației. De asemenea, au obligația să respecte regulile condominiului, cum ar fi programul de liniște și regulile de folosire a spațiilor comune.

Legea prevede, de asemenea, că proprietarii au dreptul să sesizeze neregulile constatate în activitatea asociației, fie către consiliul de administrație, fie către autoritățile competente.

În cazul în care proprietarii au neînțelegeri cu asociația de proprietari, pot solicita sprijinul unui avocat specializat în dreptul asociațiilor de proprietari.

Iată câteva dintre principalele modificări aduse de Legea Asociației de Proprietari 2024:

– proprietarii au dreptul să participe la adunările generale online, dacă se decide astfel de către adunarea generală.

– suma plătită lunar de către proprietari pentru întreținere și administrare este stabilită în funcție de suprafața apartamentului, numărul persoanelor care locuiesc în apartament și alte criterii stabilite de asociația de proprietari.

– proprietarii au dreptul să solicite în scris și să primească informații cu privire la orice aspect ce privește condominiul.

– proprietarii au dreptul să sesizeze neregulile constatate în activitatea asociației către consiliul de administrație sau către autoritățile competente.

– legea Asociației de Proprietari 2024 este un instrument important care contribuie la îmbunătățirea relațiilor dintre proprietari și asociațiile de proprietari.

Citeşte şi: Aproximativ 4 milioane de angajați din sectorul privat nu sunt reprezentați când statul crește taxele!