- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Juridic

ANPC, proiect de ordin pentru a garanta accesul tuturor românilor la servicii bancare

20 Mar, 23:11 • Russo George
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a pus în dezbatere publică un proiect de ordin pentru îmbunătățirea accesului consumatorilor vulnerabili la serviciile bancare esențiale.
ANPC, proiect de ordin pentru a garanta accesul tuturor românilor la servicii bancare

Proiectul ANPC impune instituțiilor de credit furnizarea de informații clare, accesibile și pe înțelesul oricărui client care nu are o pregatire financiară minimală. Acestea includ drepturile și obligațiile consumatorilor, detalii despre conturile de plăți și soluționarea litigiilor. Persoanele cu deficiențe de vedere trebuie să aibă, la rândul lor, acces la aceste informații.

Scopul principal al acestei inițiative este de a asigura că niciun consumator nu este marginalizat sau ignorat în procesul de acces la serviciile bancare esențiale. Prin crearea unui mediu mai incluziv și informativ, se anticipează o îmbunătățire semnificativă a experienței și a protecției consumatorilor, în special a celor care se află în situații de vulnerabilitate financiară.

Proiectul de ordin este deschis pentru comentarii și sugestii din partea publicului până la data de data limită, după care se va proceda la evaluarea și eventuala implementare a acestuia. ANPC încurajează participarea activă a cetățenilor și a părților interesate în procesul de elaborare a acestui ordin, subliniind importanța creării unui cadru regulamentar care să promoveze transparența, accesibilitatea și echitatea în sectorul bancar.

Noua măsură urmează să pună în aplicare prevederile Legii 258/2017 privind comparabilitatea comisioanelor, schimbarea conturilor de plăți și accesul la conturile de plăți cu servicii de bază.

Conform acesteia, consumatorul vulnerabil financiar este persoana al cărei venit lunar nu depășește 60% din salariul mediu brut pe economie, conform ultimei prognoze macroeconomice.

Proiectul de ordin al ANPC stabilește că instituțiile de credit vor trebui să ofere informații clare și accesibile despre:

– drepturile și obligațiile consumatorilor vulnerabili financiar;

– terminologia specifică sectorului financiar-bancar;

– detalii despre conturile de plăți cu servicii de bază, inclusiv tarife și proceduri;

– comisioanele percepute și condițiile de utilizare a conturilor de plăți;

– informații de la ANPC;

– modalități de soluționare a litigiilor în mod extrajudiciar;

– faptul că accesul la un cont de plăți cu servicii de bază nu presupune achiziționarea de servicii suplimentare.

Instituțiile de credit vor fi obligate să afișeze aceste informații în interiorul unităților lor, într-un mod vizibil și ușor de înțeles, ”pe un suport video – ecran TV sau, în cazul în care acesta nu există, pe o plachetă realizată prin grija instituției de credit”. De asemenea, trebuie să asigure că informațiile sunt actualizate zilnic și că sunt în concordanță cu oferta de pe site-ul oficial al instituției, potrivit Avocatnet.ro.

O noutate față de prevederile actuale, informațiile trebuie să fie accesibile și persoanelor cu deficiențe de vedere, prin intermediul mijloacelor audio, fizice sau digitale.

Citeşte şi: Sfaturile specialistului pentru educaţia financiară a tinerilor: „Trebuie învăţaţi cu bazele financiare. I-aş sfătui să se gândească de două ori la achiziţiile scumpe”