- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Lifestyle

Amenajarea unei case in stil clasic poate costa cat un apartament cu 3 camere

05 Apr, 08:00 • cristina.mihai
Amenajarea interioara a unei locuinte in stil clasic poate costa, in functie de suprafata locuintei si complexitatea lucrarii, pana la 100.000-150.000 euro, a declarat, pentru DailyBusiness, Vanda Dinu, proprietara companiei de amenajari interioare Unid Design.
Amenajarea unei case in stil clasic poate costa cat un apartament cu 3 camere

Aceasta valoare poate fi atinsa, de pilda, in cazul unei case de 550 metri patrati, si vizeaza doar mobilierul, la care se adauga si tariful de amenajare ce poate ajunge pana la 10.000 euro, a precizat Dinu.

Pentru acest gen de amenajari, se cumpara de obicei mobilier nou cu aspect clasic. „Cateodata ni se cere sa integram si cate o piesa de mobilier veche in amenajare, insa de obicei se prefera mobilierul nou, cu aspect vechi”, a precizat Vanda Dinu.

Stilul clasic este mai incarcat decat stilul modern, se merge pe mobilier mai masiv, cu aspect vechi, care este si mai scump decat cel folosit in amenajarile moderne, a adaugat ea.

„Unul dintre motivele pentru care clientii prefera mobilierul nou este probabil faptul ca este mai usor de intretinut”, a comentat Coralia Dragan, proprietara magazinelor de antichitati Antiqua din Sighisoara si Bucuresti.

Exista o preferinta pentru fotoliile si canapelele mari, tablouri, lampi cu design neobisnuit, aranjamente florale deosebite, insa se cauta si tacamuri, pahare sau candelabre.

„Noi aducem special din Franta aranjamente florale artificiale care pot costa intre 100 de euro si 7-8.000 euro”, a spus Dinu. „Am avut si o clienta care si-a dorit un pat cu baldachin, insa este de retinut ca nu in orice camera poti pune un astfel de pat. Astfel de obiecte de mobilier se potrivesc doar in vilele mari”, a mai spus Dinu.

„Tendinta pe piata romaneasca este de a imbina clasicul cu traditionalul, ceva adaptat nevoilor din ziua de astazi, insa diferit de stilul minimalist”, a mai spus Vanda Dinu.

Clientii care aleg amenajarile interioare clasice sunt de obicei persoane care calatoresc mult, cu varsta cuprinsa intre 20 si 50-60 de ani, si si-au format gustul pentru interioarele clasice.

„Totusi, desi nu in numar foarte mare, avem clienti care isi amenajeaza intreaga locuinta cu piese antice (din perioada anilor 1700-1800). Uneori se intampla chiar sa vada un dulap in magazin si apoi sa mai astepte 6 luni pana restauram si celelalte obiecte de mobilier din gama respectiva”, a explicat Coralia Dragan.

„Am clienti care imi spun ca alegand sa-si decoreze toata casa cu obiecte antice nu au cheltuit mai mult decat daca ar fi ales un stil asemanator cu mobilier nou”, a mai spus aceasta.

Amenajarea completa a unei locuinte cu antichitati nu atrage clientii de masa. Printre clientii companiei Antiqua se numara angajatii straini din multinationale si romanii cu un grad de cultura ridicat si cu functii in institutii financiare si medicale.

„Imi este greu sa precizez cat costa sa iti amenajezi casa doar cu mobilier din magazine de antichitati, pentru ca nu vindem la pachet, insa asa cum ar spune si anticarii europeni, amenajarea unei locuinte cu obiecte antice costa cat locuinta respectiva”, a adaugat Dragan.

Pentru un apartamente cu doua camere, mobilierul antic poate costa 15-20.000 euro, insa depinde si de produse, „fiindca in magazin avem si o singura piesa de mobilier care valoreaza 20.000 euro”.

Prin magazinul din Sighisoara compania acopera cererea din Ardeal, avand preponderent clienti din Cluj si Arad, iar prin magazinul din Bucuresti se adreseaza in principal locuitorilor Capitalei, anual inregistrand vanzari de pana la 70.000 euro.

Compania comercializeaza obiecte de mobilier, argintarie, covoare sau lampi, printre cele mai rare obiecte vandute numarandu-se un covor de nunta, achizitionat de regizorul Francis Ford Coppola cu 12.000 de dolari.