- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Lifestyle

Povestea unui regal artistic: Concertul de 1 ianuarie al Orchestrei Filarmonice din Viena

31 Dec, 21:30 • andra.gheorghe
Concertul de Anul Nou al Orchestrei Filarmonice din Viena are loc de 70 de ani, cu regularitate, in dimineata de 1 ianuarie. In timp, a devenit cel mai mediatizat concert de muzica clasica din lume.
Povestea unui regal artistic: Concertul de 1 ianuarie al Orchestrei Filarmonice din Viena

Inainte de a ajunge sa fie preluat de televiziuni si sa faca audiente record, concertul a luat nastere gratie unei relatii puternice intre Johann Strauss Jr. si Filarmonica din Viena. DailyBusiness.ro va propune o calatorie in timp pentru a descoperi povestea din spatele evenimentului cultural al inceputului de an.

In prima zi de Anul Nou, peste un miliard de oameni din toate colturile lumii, de la Austria, SUA, Franta, Romania, pana la Botswana, Zambia, Ecuador sau Bolivia, se aseaza in fata micilor ecrane pentru o incursiune fara egal in lumea muzicii lui Strauss.

Primul Concert de Anul Nou al Orchestrei Filarmonice din Viena a avut loc in 1939, pe 31 decembrie, sub bagheta dirijorului Clemens Krauss. Primul concert din seria unui eveniment care s-a transformat in cel mai important moment cultural al fiecarui an a avut loc intr-o perioada grea pentru Filarmonica vieneza, cand Austria nu exista ca tara, fiind anexata Germaniei lui Hiltler. De altfel, anii 1939-1940 sunt singurii in care concertul a avut loc pe 31 decembrie. Din 1941, concertul se sustine, cu regularitate, in diminetile de 1 ianuarie.
[dbvideo=531]
Concertul a inceput sa fie difuzat in direct pe micile ecrane incepand cu anul 1959, de televiziunea de stat austriaca, fiind preluat de reteaua Eurovision. In prezent este urmarit in peste 70 de tari, inclusiv in unele state africane, ca Botswana, Lesotho, Malawi, Mozambic, Namibia, Swaziland, Zambia si Zimbabwe si din America Latina, ca Ecuador si Bolivia.

Partiturile concertului poarta, in cea mai mare parte, semnaturile membrilor familiei Strauss: Johann Strauss I, Johann Strauss II, Josef Strauss si Eduard Strauss. Orchestra Filarmonicii din Viena este ambasadoarea creatiilor Strauss, de care o leaga o istorie de 137 ani.

Povestea incepe in 1873, cand Johann Strauss compune pentru Filarmonica din Viena valsul Wiener Blut, cu ocazia balului Operei tinut pe 22 aprilie in acel an. Strauss a fost si dirijorul orchestrei in seara respectiva.

Urmatoarea colaborare a celebrului compozitor cu Filarmonica vieneza a avut loc in acelasi an, pe 4 noiembrie, atunci cand Strauss concerteaza alaturi de orchestra pentru Vienna World Exposition, printre operele interpretate numarandu-se si celebrul vals Dunarea Albastra.

Colaborarea dintre Strauss si orchestra a continuat, ultima avand loc in anul decesului compozitorului, 1899, cauzat de o pneumonie agresiva.

Filarmonica din Viena si-a asumat rolul de ambasador al muzicii lui Strauss ceva mai tarziu, in 1921, odata cu dezvelirea statuii memoriale a lui Johann Strauss din parcul central al Vienei, cand dirijorul Arthur Nikisch a dirijat un concert dedicat compozitorului.

Traditia concertelor Johann Strauss incepe de-abia in 1929 , la initiativa lui Clemens Krauss, care a dirijat pentru prima data un concert doar cu creatiile lui Johann Strauss Jr.

Krauss a luat decizia de a repeta anual concertul dedicat familiei Strauss, initiativa care a luat forma concertului de Anul Nou cunoscut astazi.

Krauss a dirijat concertele de Anul Nou din 1939 pana in 1954, in calitate de dirijor permanent al Filarmonicii, urmat de maestri ai baghetei ca Josef Krips si Willy Boskovski. In 1992, conducerea Filarmonicii a luat decizia de a schimba dirijorul de un an la altul.

Concertul se incheie, in fiecare editie, cu Valsul Dunarea Albastra al lui Johann Strauss II, urmat de Marsul lui Radetzky. In timpul Marsul lui Radetzky, publicul aplauda in ritmul melodiei, iar dirijorul dirijeaza audienta in locul orchestrei.

Concertul din 2010 a fost dirijat de francezul Georges Pretre, singurul dirijor francez care a condus evenimentul in sala Musikverein, decorata cu 30.000 de flori provenite din San Remo.

Editia din 2011 a concertului, pentru care biletele se rezerva cu un an inainte, va fi dirijata pentru prima data de Franz Welser-Most, directorul muzical al Operei de Stat din Viena.