- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Media & Advertising

Derby-urile cele mai importante din Liga 1 de fotbal se muta pe Digi TV

03 Feb, 15:40 • andra.gheorghe
Meciurile cele mai importante din Liga 1 se transfera, incepand cu returul din februarie, de la Antena 1 la Digi TV, post de televiziune controlat de RCS&RDS, partenerul Intact intr-un consortiu care detine drepturile TV.
Derby-urile cele mai importante din Liga 1 de fotbal se muta pe Digi TV

Contactati de DailyBusiness.ro, oficialii Antena 1 au declarat initial ca se afla in negocieri cu RCS&RDS, o decizie finala urmand sa fie comunicata saptamana viitoare.

Cu cateva ore mai tarziu, Sabina Petre, director general GSP TV, a confirmat pentru Gazeta Sporturilor trecerea optiunii 1, de la Antena 1 la Digi Sport.

„Antena 1 a cedat optiunea intai catre DigiSport si va transmite din retur optiunea a doua. Ne-am inteles atat cu cei de la RCS&RDS, cat si cu LPF”, a declarat Petre.

Informatia a fost confirmata si de reprezentantii RCS&RDS.

RCS&RDS si Intact au platit in primavara lui 2008 peste 100 milioane euro pentru drepturile de difuzare a meciurilor din cel mai important campionat intern de fotbal.

Neintelegerile dintre cei doi parteneri au inceput anul trecut, cand Antena 1 a inceput sa cumuleze datorii, intarziind cu plata ratelor pentru meciuri, stabilite prin contract.

Digi TV a fost lansat de RCS&RDS in vara anului trecut, cu scopul de a transmite 3 meciuri din fiecare etapa a Ligii I, optiunile 3, 4 si 6. Antena 1 a ramas in continuare cu meciurile din optiunea 1, iar la GSP TV – post de televiziune lansat de Intact imediat dupa castigarea drepturilor – au revenit optiunile 2, 5 si 7.

De la viziunea unui business profitabil, la datorii de milioane de euro

Consortiul RCS&RDS – Intact pare sa fi plecat, din start, fara o strategie bine definita, de la nivel de distributie a meciurilor, pana la impartirea optiunilor. Ceea ce ar fi putut fi un business profitabil in cel putin 2 ani – asa cum a observat la momentul respectiv Catalin Tolontan, a inceput sa se dezintegreze chiar din primul an de parteneriat.

„Licitatia a reprezentat doar 10% din operatiune in ansamblul sau. Restul de 90% inseamna priceperea de a gestiona succesul”, a observat imediat dupa licitatia LPF, redactorul sef al Gazetei Sporturilor.

Cel putin Intact pare ca nu a reusit sa-si gestioneze succesul. Desi nu si-au afisat niciodata public neintelegerile, surse apropiate consortiului au inceput sa comenteze pe tema datoriilor cumulate de Intact in fata partenerului RCS&RDS.

In situatia in care Antena 1 ii cedeaza optiunea 1, RCS & RDS devine, de la simplu distribuitor in momentul zero al achizitiei meciurilor, difuzorul celor mai importante partide din Liga 1.

„Forta consortiului Antena 1 – RCS a venit din faptul ca primii sunt producatori de continut, iar ceilalti distribuitori de continut. Daca vor ramine impreuna, businessul poate face bani. Nu in primii doi ani, evident. Daca se despart, cred ca vor pierde bani. Pentru ca 27 de milioane pe an nu se pot obtine doar din publicitate, ci din abonati, asta e clar”, a comentat in primavara lui 2008 CatalinTolontan.

Resurse suplimentare

Acelasi subiect a fost dezbatut si de evz.ro. Informatia conform careia Antena 1 va ceda meciurile a aparut initial pe blogul lui Catalin Tolontan.