- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Media & Advertising

UAPR vrea sa schimbe studiul AdMarket din unealta de PR in instrument de management

25 Sep, 14:16 • andra.gheorghe
Uniunea Agentiilor de Publicitate din Romania (UAPR) a anuntat joi reluarea, dupa 2 ani, a studiului AdMarket, care se doreste a fi o "metoda de evaluare corecta" a relatiei client-agentie de publicitate, transformandu-se din instrument de PR pentru agentii intr-unul de management, potrivit lui Stefan Iordache, presedintele UAPR si COO Leo Burnett.
UAPR vrea sa schimbe studiul AdMarket din unealta de PR in instrument de management

Scopul cercetarii este o evaluare corecta a pietei, cu rezultate palpabile si mai putin interpretabile, asa cum s-a intamplat in cazul cercetarilor AdMarket anterioare.

„Am intarziat cu reluarea studiului, pentru ca ne-a luat ceva timp sa trecem de la ‘gaºcã’ la comunitate de afaceri. Pana acum studiul a fost folosit preponderent ca unealta de PR intre agentii, ca o dovada a importantei lor pe piata. Incepand cu editia de anul acesta, vrem sa-l transformam in instrument de management. Vrem sa descoperim cum gandesc clientii nostri relatia cu noi, in functie de bugetele pe care si le stabilesc”, a explicat Iordache.

Studiul AdMarket va fi realizat in perioada octombrie-noiembrie 2008, de catre UAPR in colaborare cu compania de cerecetare D&D Research, pe un panel de 700 de respondenti, din randul celor mai mari advertiseri din Romania, si urmeaza sa fie prezentat public in luna decembrie.

Cercetarea isi propune determinarea unor raspunsuri directe din partea advertiseriolor care vor fi intervievati, care sa fie relevante pentru pentru ei dar si pentru agentiile de advertising cu care lucreaza.

In plus, vrea sa identifice zonele de „recomandari” pentru industria de publicitate, care, potrivit lui Iordache, lucreaza cu clienti din ce in ce mai complecsi.

„Nu mai poate veni oricine sa faca reclama cu o caseta pusa pe TV. Trebuie sa facem un efort mai mare pentru a vinde clientilor nostri munca creativa”, a explicat Iordache, presedintele UAPR, si COO Leo Burnett Group.

In plus fata de editiile anterioare ale cercetarii, cea de anul acesta isi propune sa separe agentiile pe categorii, primul pas in aceasta directie fiind aparitia sectiunii dedicate agentiilor de media.

„Nivelul de business a evoluat, nu se mai face planificare doar pe Pro TV si Antena 1, ci pentru 25 de televiziuni”, a afirmat Adrian Tuluca, membru in board-ul UAPR si coordonatorul proiectui AdMarket.

Studiul vizeaza inclusiv stabilirea unor comisioane satisfacatore pentru toate activitatile realizate de agentii pentru clienti.

„La o campanie online, cu un buget de 5.000 de euro, agentiei ii mai ramane un comision de 100 de euro. Banii astia nu acopera nici macar telefoanele date in timpul construirii campaniei”, a motivat Tuluca.