- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
New Media

Nokia localizeaza magazinul de aplicatii Ovi Store in limba romana si permite plata in lei

21 Apr, 14:52 • emanuel.ceciu
Compania finlandeza Nokia a lansat miercuri magazinul de aplicatii Ovi Store in limba romana, permitand totodata plata in moneda nationala pentru achizitionarea a peste 9.500 de aplicatii. Totodata, dezvoltatorii de aplicatii vor putea crea software localizat in limba romana.
Nokia localizeaza magazinul de aplicatii Ovi Store in limba romana si permite plata in lei

Magazinul online al Nokia a fost lansat pe plan global la jumatatea lui 2009, pe piata din Romania intrand la inceputul anului in curs.

„Localizarea in limba romana este un pas important pentru noi, piata aplicatiilor pentru terminale mobile fiind in continua crestere si urmand sa atinga de la 4,2 mld. $ in 2009 la 13-14 mld. $ peste 3-4 ani. Odata cu localizarea Ovi vom oferi si mai mult suport dezvoltatorilor de aplicatii pentru Nokia din Romania urmand de asemenea sa implementam in curand sistemul de taxare prin servicii de microplati. In prezent aplicatiile pot fi cumparate prin card bancar”, a declarat miercuri Razvan Petrescu (foto), country manager Nokia Romania.
[gallery:64]
Continutul Ovi Store poate fi accesat de pe un numar de 135 de terminale mobile ale Nokia, acesta fiind de altfel si principalul atu al celui mai mare producator de terminale mobile pe piata de aplicatii. Cele mai folosite terminale mobile de pe care romanii au descarcat aplicatii din magazinul Ovi sunt 5800 XM, N97, E71 si E51. Magazinul poate fi accesat si online, pe adresa Store.ovi.com.

Ovi Store a atins recent nivelul de 1,6 milioane de descarcari pe zi. Potrivit celor mai recente evaluari Nokia, comunicate pe 12 aprilie 2010, utilizatorii realizeaza in medie peste 8,5 descarcari pe luna.

Intrebat de DailyBusiness.ro daca Nokia nu a „pierdut startul” in fata concurentilor precum Apple, care detine un magazin online cu peste 200.000 de aplicatii, seful Nokia Romania a raspuns ca Nokia are cateva avantaje demne de luat in seama – „In primul rand suntem poate cel mai adaptabil jucator, iesim foarte des cu noi terminale si tehnologii. Avem cea mai mare baza de telefoane mobile pe care se pot rula aplicatii. De asemenea, permitem si plata in lei. Nu doresc sa fac comparatii directe intre noi si concurenta”.

Aplicatiile Nokia costa, in general, pana in 2-3 euro, multe dintre ele fiind si gratuite. „Majoritatea sunt aplicatii pentru consumatori persoane fizice, insa linia de demarcatie este subtire, de aceea nu le avem impartite pe categorii de genul ‘business si non-business'”, explica Razvan Petrescu.

Pana in prezent, Zuma, Nokia Energy Profiler, Locago si High Speed 3D Lite sunt cele mai descarcate aplicatii in Romania. Oficialii companiei nu au oferit detalii privind estimarile de descarcari sau cote de piata ale Nokia in Romania.

Intrebat daca Nokia este, in continuare, lider de piata pe segmentul de smartphone-uri, Razvan Petrescu a replicat „vedeti dumneavoastra cu ochii liberi, pe strada si in magazine, si judecati”.

Producerea de aplicatii pentru mobile, „un business foarte-foarte rentabil”

Unul dintre cei mai activi producatori locali de aplicatii pentru sistemul de operare Symbian al Nokia este firma vasluiana Tektronic, condusa de Lucian Darie. Firma a produs in ultimii ani 12 aplicatii.

„Pentru o aplicatie mica se lucreaza cam o luna, in timp ce pentru una ceva mai complexa, sa-i spunem medie, cam 3 luni. Costurile sunt in mare parte doar salariile, deci undeva intre 1.000 si 2.000 euro. Investitia o amortizam in 4-5 luni de la publicarea aplicatiei, in functie de succesul ei si vizibilitate”, spune Darie pentru DailyBusiness.ro.

Lucian Darie a testat mai multe platforme pentru crearea de aplicatii, inclusiv Android si Apple, alegand intr-un final sa se axeze aproape exclusiv pe sistemul Symbian. „Personal, am considerat ca este cel mai deschis si gasesc usor resurse si informatii tehnice pe forumul Nokia. Mi se pare cel mai dezvoltat forum”, sustine Darie.

Avand in vedere faptul ca Nokia lanseaza periodic terminale mai performante, seful firmei Tektronic subliniaza ca o aplicatie trebuie imbunatatita (updatata) o data la 3-4 luni pentru a ramane de interes si a continua sa fie cumnparata.

Tektronic a inregistrat in 2009 venituri de peste 70.000 euro. Firma are 3 programatori. „In Romania mai stiu de existenta a inca vreo 3-4 firme care produc aplicatii pentru Symbian. In rest, presupun ca sunt multe persoane fizice care fac asta din confortul propriei case”.

Nokia isi va publica joi cele mai recente rezultate financiare. Accesati DailyBusiness.ro pentru a le afla.