- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Avertisment din domeniul imobiliar, pe fondul sărăcirii accelerate: „Mulţi dintre investitori şi-au pus deja lacăt pe şantiere”. Scăderea prețurilor va continua?

15 May, 14:56 • Stefan Simion
Sărăcia macină România. Acest lucru a început să se reflecte și în prețurile imobiliarelor. Dezvoltatorii au început să închidă șantierele, iar băncile nu mai oferă atât de ușor credite.
Avertisment din domeniul imobiliar, pe fondul sărăcirii accelerate: „Mulţi dintre investitori şi-au pus deja lacăt pe şantiere. Scăderea prețurilor va continua?

Prețurile apartamentelor din cele mai mari orașe ale României au cunoscut o ușoară scădere. Investitorii imobiliari sunt nevoiți să reducă tarifele, din cauza problemelor economice ale populației, a avertizat analistul Adrian Negrescu.

„Ieftinirile din zona imobiliară sunt un efect al problemelor economice cu care se confruntă dezvoltatorii cât și proprietarii.

Mulți dintre ei angrenați în credite bancare, dezvoltatorii au nevoie ca de aer de cash, iar cum numărul clienților a scăzut semnificativ, pe fondul accesului tot mai dificil la creditare al românilor și al scumpirii finanțării, încearcă toate soluțiile posibile, inclusiv ieftiniri profesionale pentru a mai face rost de bani. Pentru că și ei au de achitat credite, materiale de construcții, costuri cu forța de muncă etc.

Spuneam, acum doi ani într-o analiză Frames, că bate un vânt de criză în piața imobiliară, pe fondul scumpirilor și al problemelor din sectorul de credite, și iată că realitatea confirm aceste estimări.

Estimam atunci că mulți dintre cei peste 6.500 de dezvoltatori vor avea de ales între a scădea prețurile și a conserva investițiile, cu costurile aferente, în speranța unor vremuri mai bune.

Pe fondul scăderii cererii de apartamente şi scumpirii materialelor de construcţii, mulţi dintre investitori şi-au pus deja lacăt pe şantiere şi aşteaptă vremuri mai bune care ar putea să vină abia în 2024”, a precizat Adrian Negrescu, potrivit NewsWeek.

„Peste jumătate din populația României câștigă 2.500-3.000 lei net. Atât ar trebui să fie rata la un credit”

Din ce în ce mai multe bănci nu se mai încumetă să ofere oricum credite imobiliare populației.

„Creșterea TVA de la 5 la 19%, de la 1 ianuarie, la imobilele noi, a pus și mai mult gaz pe focul problemelor, astfel că multe apartamente au ajuns aproape imposibil de vândut pe credit.

E o adevărată provocare să îți cumperi un apartament cu 2-3 camere, când peste jumătate din populația României câștigă 2.500-3.000 lei net. Atât ar trebui să fie rata la un credit.

Această ieftinire temporară, nesemnificativă, pe care o vedem acum în unele zone s-ar putea să fie doar o fotografie de moment și prețurile, din păcate, să crească din nou dacă inflația va continua să fie la un nivel ridicat în România.

O ieftinire semnificativă, nu de 1-2%, am putea să vedem la apartamentele vechi, dacă proprietarii au nevoie de bani și, mai ales, în orașele mici și în mediul rural”, a transmis specialistul.

„Piața imobiliară s-a împărțit în două”

Totuși, în ciuda contextului economic foarte periculos, ieftiniri foarte mari la imobiliare nu vor fi în orașele mari, crede Negrescu.

„În București, Cluj și celelalte orașe mari, este puțin posibil să vedem ieftiniri majore, în condițiile în care presiunea pe achiziție este tot mai mare.

(…) Cert este că piaţa imobiliară s-a împărţit în două. Avem zona marilor oraşe, unde creşterea cererii va continua să fie ridicată, iar preţurile vor urma acest trend, şi zona rurală, a oraşelor mici, unde nu este exclus să asistăm chiar la ieftiniri pe măsură ce aceste zone sunt depopulate”, a comentat Negrescu.

Tags:
Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult