- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Bracea, Regatta: Locuintele noi se scumpesc, dar cumparatorii sunt mai exigenti

07 Jul, 00:01 • cristina.mihai
Camelia Bracea, consultant in departamentul de vanzari rezidentiale al companiei de consultanta imobiliara Regatta, a vorbit, intr-un interviu acordat DailyBusiness, despre cum a evoluat piata locuintelor noi din Capitala in primele 6 luni ale anului.
Bracea, Regatta: Locuintele noi se scumpesc, dar cumparatorii sunt mai exigenti

DailyBusiness

: Cum au evoluat preturile locuintelor noi anul acesta?
Camelia Bracea: Au crescut cu circa 10% la inceputul acestui an, preturile locuintelor noi fiind legate de cresterea costurilor de constructie.

DB: Lunile acestea s-a vorbit despre o stagnare a preturilor locuintelor noi. Sunt fundamentate aceste discutii?
CB: Avand in vedere ca au crescut costurile de constructie, o stagnare nu ar fi avut fundament. Bancile au un rol foarte important pe piata imobiliara pentru ca in functie de politica de acordare de credite ipotecare este determinata cererea solvabila.

DB: Pe piata s-a vorbit si despre un comportament „de asteptare” din partea cumparatorilor. S-a vazut acest lucru in numarul de tranzactii?
CB: Acest inceput de an a fost marcat si de o exigenta mai mare a clientilor. Pe piata locuintelor noi nu s-a pus problema de o „asteptare” a cumparatorilor ca pe piata locuintelor vechi, ci de o atentie sporita fata de ce locuinta achizitionata (potrivit unui studiu Colliers, in T1 2008 numarul tranzactiilor cu locuinte noi a crescut cu 90% fata de perioada similara din 2007, dar a scazut fata de ultimul trimestru al anului trecut cu circa 25% – n.r.).

DB: Care sunt criteriile de care tin cont cumparatorii finali atunci cand isi aleg o locuinta?
CB: In primul rand de zona. Apoi urmeaza pretul, finisajele si facilitatile.

DB: Pe piata se observa o dinamica sporita a vanzarilor pe suprafete mici. Este si suprafata un criteriu important?
CB: Intr-adevar exista acest „asalt” asupra locuintelor cu suprafete mici, in special ca urmare a faptului ca preturile acestora se muleaza pe bugetul disponibil al clientilor, insa si apartamentele spatioase au clientii lor.

DB: Cresterea pretului pe metru patrat din ultimul an a influentat acesta reorientare catre suprafete mai mici?
CB: Cu siguranta. Acum 2 ani se cautau in mod special locuintele cu suprafete generoase, insa cresterea preturilor a determinat persoanele care aveau un anumit buget pentru o casa sa faca concesii in ceea ce priveste suprafata. Dezvoltatorii stiu acest lucru si de aceea au aparut proiecte in care numarul locuintelor cu suprafete mici sunt predominante.

DB: Cum vedeti ultimele 6 luni din 2008?
CB: Va exista o evolutie similara primului semestru al anului. In plus pentru cea de-a doua parte a anului se pregatesc cateva proiecte imobiliari mari, care cu siguranta vor atrage si investitori.

DB: In trimestrul doi al acestui an s-a incheiat cea mai mare tranzactie pentru un proiect rezidential (vanzarea Upground catre divizia imobiliara a Deutsche Bank – n.r.). Aparitia marilor investitori institutionali pe rezidential poate duce la crearea unei piete de inchirieri mai dinamice?
CB: Bineinteles, in principal pentru ca cererea de locuinte este foarte mare in comparatie cu oferta si atunci pana la o echivalare a ofertei cu cererea, preconizata in minim 10 ani, va fi dinamizata piata inchirierilor.