- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Cine, in ce zone din Bucuresti si cu ce sume se inchiriaza si cumpara locuinte de lux

05 Nov, 16:05 • cristina.mihai
Inchirierile de locuinte de lux au ca principali clienti expatii, persoane cu o cultura a mobilitatii, in timp ce cumpararea de astfel de proprietati are drept cerere o clientela mai diversa, incluzand oameni de afaceri sau tineri din familii bune.
Cine, in ce zone din Bucuresti si cu ce sume se inchiriaza si cumpara locuinte de lux

Un alt tip de client, atat pentru cumparare cat si pentru inchiriere, sunt companiile mari care cauta sedii.

In esenta, ca si in anii trecuti, pretul unei proprietati de lux este determinat in principal de factori precum amplasare, unicitate sau raritate, suprafata terenului aferent si a constructiei propriu-zise, dar si de cererea existenta, iar 2008 a fost marcat de o crestere a cererii pentru resedinte de lux, au spus reprezentantii Century 21 Netronice.

Mai ales segmentul vilelor de epoca este foarte solicitat, primind comenzi atat din partea particularilor in cautare unei resedinte prestigioase, cat si din partea firmelor sau a institutiilor, au adaugat reprezentantii Century 21 Netronice.

Piata caselor boieresti, a imobilelor cu istorie si arhitectura este o piata deosebita, care nu este influentata foarte mult de criza economica sau a regimului de acordare de credite. Acesta este o piata in care cumparatorii sunt persoane foarte bogate sau companii de top care au achizitionat asemenea cladiri de la vechii proprietari”, a spus Robert Teodorescu, director de vanzari rezidentiale, Regatta.

Care este profilul cumparatorului?

Persoanele fizice care isi achizitioneaza acest tip de imobile sunt oameni cu o anumita cultura, care apreciaza valoarea arhitecturala si care vor intr-adevar sa aiba un stil de viata exclusivist, au spus reprezentantii companiei Multiasig, companie care are la vanzare mai multe astfel de proprietati.

[quote=Marian Savu, director Century 21 Netronice]Proprietatile de aproximativ un milion de euro sunt cerute mai ales de oamenii de afaceri in cautarea unei locuinte pentru familie[/quote].
Cumparatorii acestor proprietati sunt ori ambasadele sau companiile mari care si-au achizitionat sediul, anterior inchiriat, ori persoanele fizice, romane sau straine, care isi doresc o resedinta deosebita si care-si permit o vila cu arhitectura, a spus si reprezentantul Regatta.

In cazul proprietatilor de peste un milion si jumatate de euro, in general constructii interbelice, cererile sunt pentru rezidenta sau pentru sediu de firma.

Clientii aleg in general zone precum Cotroceni, Dorobanti sau Casin. Apartamentele in vila sunt cautate preponderent de catre persoane care se muta de la bloc, pentru a beneficia de confortul si facilitatile unei vile, au spus reprezentantii agentiei imobiliare Century 21 Netronice.

O casa boiereasca poate costa pana la 20 mil. euro

Valorile unei asemenea proprietati se situeaza in prezent intre 1,5 -20 milioane euro, a adaugat Teodorescu.

„Compania noastra tranzactioneaza anual circa 4-5 asemenea imobile. Anul acesta ne-am axat pe zona Dorobanti si Aviatorilor, iar valoarea vanzarii per imobil a variat intre 1,5 si 5 milioane euro”, a adaugat Teodorescu.

In prezent, preturile proprietatilor rezidentiale de lux din Bucuresti sunt in medie de 4.000-4.500 euro/mp construit, explicate printr-o serie de factori precum cresterea valorii terenurilor (mai ales in zonele centrale si de nord ale Bucurestiului), valoarea adaugata a constructiei si finisajelor si cererea ascendenta pentru acest tip de proprietati.

Cei care isi achizitioneaza astfel de locuinte trebuie sa respecte anumite reguli

In general aceste case sunt monumente istorice ceea ce inseamna respectarea unor reguli suplimentare. Nu ai voie sa demolezi un monument istoric si aproximativ 95% dintre casele de pe piata se inscriu in aceasta categorie. Restaurarile se fac in general foarte greu din cauza lipsei de specialisti. In momentul in care proprietarul doreste sa vanda casa trebuie sa acorde statului dreptul de preemptiune, a spus Teodorescu.

In permanenta exista pe piata asemenea imobile, insa nu sunt foarte multe, a mai spus Teodorescu.

In ceea ce priveste chiriile pentru locuinte de lux, acestea sunt cuprinse intre 1.500 si 6.000 de euro pe luna

Cele mai importante zone in care se pot gasi la vanzare vile de epoca sunt Primaverii, Dorobanti, Kiseleff, Aviatorilor, Dacia, Rosetti, Piata Romana, Domenii, Armeneasca, bd. Plantelor, bd. Carol sau zona Capitalelor. Cateva din aceste zone sunt cele

Compania imobiliara Regatta a facut un studiu cu privire la cele mai cautate zone pentru inchirieri rezidentiale de lux.

1: Primaverii – Dorobanti este cotata ca una dintre cele mai bune zone, aici se gasesc numeroase resedinte diplomatice, dar si apartamente in vile construite pe un regim de inaltime care nu depaseste parter plus trei, maxim patru etaje.

„Zona este foarte linistita, fara a fi sufocata de noi santiere. Mai mult, beneficiaza de apropierea parcurilor Herastrau, Bordei si Kiseleff, precum si de centrul orasului. Foarte importanta, mai ales pentru expati, este localizarea cat mai aproape de centru. Zona in care se regasesc numeroase institutii guvernamentale, dar si private, apropierea de centru este o conditie aproape impusa la inchiriere”, a declarat Bogdan Barbulescu, real estate broker, residential rental & relocation, Regatta.
.
Chiriile in cazul apartamentelor sunt cuprinse intre 2.000 si 6.000 euro/luna.

2: Cea de-a doua zona in topul preferintelor pentru inchirieri rezidentiale este zona parcului Herastrau.

Localizata in apropierea centrelor de afaceri si a aeroportului, Herastrau este optiunea favorita in cazul persoanelor active, legate direct de mediul de afaceri din zona. De asemenea, arealul se afla la 10-15 minute distanta cu masina fata de centrul capitalei, ceea ce este un plus. Chiriile variaza intre 2.000 euro si 6.000 euro/ luna pentru apartamente.

3: Floreasca este cea de-a treia cea mai cautata zona. Aici s-a ridicat un numar mare de ansambluri care dispun de facilitati moderne, oferind apartamente cu spatii generoase. Sunt incluse aici piscine loc de joaca, gradini, cluburi, parcuri sau lacuri.

Pe langa accesul rapid catre centru sau aeroport, zona pune la dispozitie supermarketurile Billa si Kaufland.

Pretul de inchiriere din zona ajunge la 1.500 – 4.000 euro/luna, a spus Barbulescu.

4: Cea de-a patra zona de top este Baneasa – Iancu Nicolae. Situata relativ in afara agitatiei metropolei, ofera predominant vile cu spatii cuprinse intre 200 – 600 mp construiti, la care se adauga gradini sau curti de la 150 la 1,000 mp.

Ansamblurile rezidentiale ofera dupa caz piscine, sauna, gradinite, iar in apropiere este amplasat mall-ul Jolie Ville, dar si cluburi care includ masaj, tenis, fitness. Tot aici sunt concentrate unele dintre cele mai bune scoli precum Scoala Americana, Mark Twain, British School.

Zona este amplasata strategic atat aproape de centrul comercial Baneasa Shopping City, de padure, de aeroport, cat si de noile proiecte de birouri care au fost ridicate in apropiere.

Pretul de inchiriat pentru vilele din zona se situeaza intre 2.000 euro si 7.000 euro/luna.