- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Cum vede dezvoltatorul a 4.000 de locuinte piata rezidentiala bucuresteana

02 Jul, 00:01 • cristina.mihai
Shimon Galon, directorul executiv al dezvoltatorului imobiliar GTC Romania, companie care deruleaza proiecte rezidentiale cu circa 4.000 de locuinte in Capitala, considera ca piata a trecut, de la "un rai" al vanzarilor catre investitori, la stadiul de piata normala orientata spre utilizatorii finali.
Cum vede dezvoltatorul a 4.000 de locuinte piata rezidentiala bucuresteana

„In 2007, piata rezidentiala era un rai, cumparau locuinte persoane care nici macar nu stiau unde sunt amplasate proiectele. Proiectele noastre din Romania erau promovate de brokeri englezi acolo si primeam cereri pentru 30-40 de locuinte deodata”, povesteste Galon.

[quote=Shimon Galon, director executiv GTC]Inainte de 2008, in timpul unui zbor cu avionul, un teren isi schimba de cateva ori proprietarul [/quote]
Directorul executiv al GTC Romania a explicat ca numarul mare al unitatilor locative vandute era un avantaj, dar ca pentru o companie imobiliara cu strategie pe termen lung vanzarea spre investitori prezinta si dezavantaje.

„Daca locuintele sunt achizitionate de investitori pentru a fi revandute, acestia ajung sa faca concurenta dezvoltatorului, iar daca sunt scoase la inchiriere, chiriasii nu au grija de locuinta temporara si apar probleme”, a spus Galon, adaugand ca trecerea pietei spre utilizatorii finali este din acest punct de vedere benefica pentru dezvoltatori.

Reprezentantul GTC vede o schimbare si in comportamentul cumparatorilor finali.

„Anul trecut, avand in vedere experienta noastra pe alte piete, am amenajat showroom-uri in cadrul proiectelor rezidentiale, ca sa oferim clientilor posibilitatea de a vedea exact cum va arata locuinta si ce finisaje sunt folosite, insa nimeni nu era interesat. Veneau, cereau contractul, negociau pretul si plecau”, a explicat Galon, care a adaugat ca aceasta situatie s-a schimbat in 2008.

Printre cele mai importante probleme cu care se confrunta dezvoltatorii pe piata imobiliara romaneasca, Galon a nominalizat gasirea terenurilor la un pret bun, infrastructura si constructiile.

„La ora actuala cu greu gasesti terenuri in zone bune pentru rezidential. Toate terenurile din portofoliul GTC sunt achizitionate inainte de 2007. Anul Trecut in timpul unui zbor cu avionul, un teren isi schimba de cateva ori proprietarul”, a spus Shimon Galon.

Acesti speculatori, care anul trecut luau imediat un credit pentru a cumpara un teren pe care apoi il revindeau la un pret de doua ori mai mare, au iesit de pe piata pentru ca bancile nu mai acorda finantare atat de usor. „In prezent, bancile ofera bani dezvoltatorilor cu bani”, a spus Galon.

Astfel, spune el, piata terenurilor intra in normalitate, deoarece „proprietarii vin la noi si ne ofera terenul, iar pretul se negociaza”.
Lucrurile incep sa se aranjeze in aceste segmente, insa problema majora ramane inca piata constructiilor, ca urmare a cresterii costurilor de constructie si a penuriei de forta de munca.

„Cand organizam o licitatie pentru constructia unui proiect se prezinta maxim 1-2 constructori, iar in curand acestia isi vor alege de pe piata dezvoltatorii cu care lucreaza”, a spus Galon.

Constructorii fac cu greu fata cresterii costurilor materialelor in conditiile in care au un contract fix cu dezvoltatorul, si daca nu construiesc repede isi pun la bataie marja de profit.

„Noi in Colentina lucram cu un contract fix de 55 mil. euro, iar constructorul nostru face eforturi pentru a dezvolta cat mai repede, in plus pentru a-si pastra forta de munca au amenajat pe santier locuri de cazare si masa pentru muncitori”, a explicat Galon.