- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Din ianuarie, devine obligatorie certificarea energetica a locuintelor tranzactionate. Care vor fi efectele?

12 Nov, 19:05 • cristina.mihai
Incepand cu 1 ianuarie 2010, orice operatiune de vanzare sau inchiriere a unei locuinte nu va mai putea fi efectuata daca respectiva unitate locativa nu are un certificat care sa ateste clasa energetica din care face parte. Lipsa unei metodologii pentru auditarea energetica a blocurilor vechi ar putea sa aduca un blocaj, in opinia unor specialisti.
Din ianuarie, devine obligatorie certificarea energetica a locuintelor tranzactionate. Care vor fi efectele?

Legea este in vigoare din 2007, insa numai pentru locuintele noi. De la anul, ea va afecta si locuintele vechi.

Emilia Cerna Mladin, presedintele Asociatiei Auditorilor Energetici pentru Cladiri, atrage atentia asupra faptului ca nu sunt suficienti auditori energetici atestati pe piata locala. Numarul acestora este in prezent de 700, iar multi dintre acestia inca nu au experienta.

O alta problema este ca, in cazul certificarilor blocurilor vechi, nu se stipuleaza cum se va proceda, avand in vedere ca in acest caz eficienta energetica este diferita in functie de modernizarile aduse de fiecare proprietar locuintei, spre deosebire de blocurile noi, unde certificarea energetica a cladirii este valabila pentru fiecare apartament in parte.

„In directiva CE se stipuleaza ca certificarea energetica a cladirii sa se aplice la toate apartamentele care o compun. In Romania acest lucru nu este posibil pentru locuintele vechi, pentru ca fiecare apartament dintr-un bloc vechi are alt consum de energie, iar ministerul, desi sesizam aceasta problema de peste 3 ani, nu a realizat inca o metodologie. Vom vedea ce se va intampla”, explica Mladin.

[img=439][/img]

Florin Popovici, prim vice-presedintele Uniunii Nationale a Agentiilor Imobiliare (UNAI), spune ca aceasta situatie ar putea sa blocheze tranzactiile de pe segmentul de locuinte vechi si sa creasca tranzactiile pe blocuri noi.

Alti jucatori de piata considera ca certificarea energetica va fi doar un resort pentru cumparatori, sa negocieze si mai mult preturile apartamentelor vechi. Un alt posibil efect – ar putea sa se „intoarca roata” la Prima Casa, iar clientii sa se orienteze pe apartamente noi, mai ales ca in cazul tranzactiilor din programul guvernamental clientii incearca sa incheie contractele cat mai repede, iar legea prevede ca toata proiectele rezidentiale demarate incepand cu 2007 sa aiba un certificat energetic la receptie, chiar daca au fost finalizate inainte de 2010.

Spre exemplu, Dan Ion Popp, presedintele Impact, este de parere ca nu va interveni un blocaj, ci doar noi scaderi de pret. „Apartamentele noi vor fi in sfarsit un plus valoric, iar apartamentele vechi va trebui sa fie cu 40-50% mai ieftine. Totusi, asta nu-i suficient pentru a creste cererea de locuinte noi”, spune Popp.

O locuinta de clasa A consuma 170 de kilowati pe mp, in timp ce o locuinta de clasa G circa 5.000 de kw pe mp. Raportul este de 1 la 30, mai spune Dan Ioan Popp, care considera clasificarea energetica medie a stocului locativ din Romania intre D si F.

Popp considera ca locuintele noi vor avea un avantaj in fata locuintelor vechi in programul „Prima Casa”, dupa ce legea certificarii energetice va intra in vigoare. Astfel, daca in prezent circa 75-80% din locuintele achizitionate prin Prima Casa sunt apartamente vechi, in opinia lui Popp acest procent va cobori la doar 5-6% dupa intrarea in vigoare a legii.

Potrivit reprezentantilor evaluatorilor din Romania, in mod cert o locuinta de clasa A va fi evaluata la o suma mai mare decat una cu o clasificare mai slaba, dar Razvan Munteanu, directorul general al Imopedia.ro, arata ca de fapt problema trebuie pusa in sens invers, si ca potentialii cumparatori vor profita de clasificarea energetica mai slaba a unor cladiri pentru a negocia pretul in jos.

Portalul imobiliar Imopedia a facut un sondaj printre vizitatorii sai si 54% dintre respondenti au spus ca certificarea energetica conteaza foarte mult, totusi Munteanu considera ca romanii se vor feri sa plateasca mai mult pentru un apartament doar pe acest considerent, ci mai degraba vor incerca sa negocieze pretul in jos cat mai mult pentru locuintele din clase energetice mai slabe.

Ion Catutoiu, directorul Real Time, este de asemenea de parere ca certificarea energetica este doar o conventie care nu va avea un impact mare asupra pietei.

Ce isi propune certificarea energetica

Emilia Cerna Mladin, presedintele Asociatiei Auditorilor Energetici pentru Cladiri, explica rolul certificatului energetic spunand ca acesta isi propune sa informeze si sa motiveze proprietarii sa imbunatateasca performanta energetica a locuinte. „Acesta nu face decat sa estimeze care vor fi costurile energetice a unei locuinte”, spune Mladin, care precizeaza ca un apartament vechi modernizat poate fi clasa energetica A, in timp ce un apartament nou poate fi clasa energetica B.

„Fondul locativ construit are cel mai mare consum de energie dupa industrie, in Romania, si cel mai mare consum de energie in UE”, explica Mladin.

„Se discuta la comisia europeana si sanctiunile, si in ianuarie vor fi aprobate. Acestea stipuleaza anularea oricarei tranzactii imobiliare care s-a efectuat fara certificat energetic”, spune Mladin.

Costurile unui audit energetic depind de suprafata si complexitatea suprafetei auditate. „Spre exemplu in cazul unor depozite de 10.000 mp, costul va fi de 0,1-0,2 euro pe mp. In cazul unei case evident va fi mai mare”, spune Mladin, care adauga ca un audit dureaza cateva zile.

Auditorul energetic Adam Cristian Petru spune ca pentru un apartament vechi tarifele pentru auditarea se vor situa intre 1 si 4 euro, in functie de complexitate, dar si de cererea care exista pe piata.