- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

In imobiliare se cauta angajatii fara experienta: \”Agentii cu vechime inca traiesc in trecut\”

10 Nov, 00:01 • cristina.mihai
"In ultima luna am intervievat circa 100 de persoane pentru agentiile din Bucuresti", a spus pentru DailyBusiness.ro Gabriel Alexandru, vice presedintele retelei de agentii imobiliare Century 21 Romania, care considera ca in aceasta perioada dificila este mai bine sa ai angajati fara experienta. "Cei care au lucrat in domeniu in anii trecuti sunt obisnuiti sa castige foarte multi bani fara efort. Foarte greu se pot adapta la noile conditii ale pietei".
In imobiliare se cauta angajatii fara experienta: \Agentii cu vechime inca traiesc in trecut\

Cresterea somajului si inchiderea a circa 75% din agentiile imobiliare mici si medii au facut ca reteaua de agentii Century 21 sa primeasca, in cadrul evenimentului Zilele Carierei de luna trecuta, un numar de 6.500 de CV-uri, de peste doua ori mai multe decat anul trecut (2.500), cu toate ca intre timp compania nu mai ofera salariu fix, ci doar comision din tranzactiile realizate.

O parere similara in privinta profilului angajatului ideal are si Valentin Ilie, directorul executiv al firmei de consultanta imobiliara Coldwell Banker. „Preferam sa angajam persoane fara experienta, pentru ca agentii cu vechime inca traiesc in trecut”, a declarat Ilie.

Numarul de CV-uri primite a crescut si in cazul Coldwell Banker, care primeste zilnic circa 5-6, adica de 5 ori mai multe decat in 2008. Compania ofera, de asemenea, doar plata sub forma de comision. In cadrul Coldwell Banker activeaza in prezent circa 70 de agenti imobiliari.

„S-au inchis foarte multe agentii si atunci oamenii trimit CV-uri la companiile care inca se dezvolta”, spune Ilie.

Joburile din imobiliare sunt atractive in prezent si pentru ca nu ocupa foarte mult timp si pot fi gestionate ca fiind o sursa suplimentara de venit. De altfel, Century 21 a lansat si un nou post anul acesta, cel de referent, care presupune ca orice persoana care recomanda agentiei un client va primi 15% din comisionul care se cuvine Century 21 in cazul in care tranzactia se incheie.

„Au fost cateva tranzactii, referentii au fost in special persoane din mediul bancar, dar mizam si pe administratorii de bloc”, spune Gabriel Alexandru.

„Cresterea somajului si inchiderea a 3 din 4 agentii imobiliare anul acesta a crescut interesul fata de acest domeniu, mai ales ca pentru multi poate fi o sursa suplimentara de venit”, crede Alexandru.

Scaderea dramatica a tranzactiilor a determinat multi proprietari de agentii mici si medii sa isi inchida portile anul acesta, asa ca agentiile prezente inca pe piata rezidentiala, domeniu „parasit” de unele agentii mari, cum ar fi Colliers, isi doresc sa castige cota de piata si isi consolideaza si echipele de vanzari. Pe langa Century 21, si reprezentantii Coldwell Banker au declarat, anterior ca si-au crescut veniturile din rezidential si au facut noi angajari anul acesta.

„Cereri de cumparari exista pe piata, doar agentiile noastre au in baza de date din Bucuresti si Ploiesti circa 700 de cereri, cu un buget cumulat de 14 mil. euro. Problema este faptul ca nimeni nu achizitioneaza atata timp cat preturile sunt in scadere, iar in plus exista o asimetrie de informatie, nici cumparatorii, nici vanzatorii nu stiu exact care este valoarea de piata a unei locuinte, ce inseamna 60.000 euro, daca este mult sau putin”, spune Alexandru, a carui agentie a lansat de curand o analiza comparativa a preturilor apartamentelor din Bucuresti.

Un alt motiv pentru care tranzactiile se lasa asteptate este faptul ca potentialii clienti nu au siguranta locului de munca, prin urmare prefera sa pastreze banii pe care ii aveau pentru avansul unei locuinte, in eventualitatea zilelor negre ce vor urma.

Ce asteapta clientii? Stabilizarea politica si macroeconomica, „certitudinea ca nu va fi mai rau”, spune Alexandru, care considera ca daca lucrurile nu se vor complica politic, piata rezidentiala ar trebui sa se stabilizeze in T4 2010.

In ceea ce priveste achizitia de proiecte imobiliare de catre investitori, Gabriel Alexandru spune ca la primele semnale pozitive vor incepe achizitiile, existand multe fonduri care in prezent strang date despre proiecte de pe piata locala, dar care asteapta scaderea la minim a preturilor.

Cati proprietari de proiecte vor fi insa dispusi sa vanda la un pret foarte mic in eventualitate debutului acestor achizitii? Gabriel Alexandru considera ca in jur de 80% din proiectele anuntate s-ar putea afla in aceasta situatie, in conditiile in care cei care au realizat investitii din fonduri proprii, si care deci isi permit sa mai astepte, sunt foarte putini.