- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Motive pentru noi ieftiniri la apartamentele noi: somaj in crestere, lipsa de lichiditati si cerere scazuta

20 Aug, 00:01 • cristina.mihai
Preturile locuintelor noi ar putea sa scada in continuare anul acesta, printre motive numarandu-se cresterea somajului, cererea mica si criza de lichiditati creata de apetitul crescut pentru economisire al populatiei, spun analistii imobiliari.
Motive pentru noi ieftiniri la apartamentele noi: somaj in crestere, lipsa de lichiditati si cerere scazuta

In primul semestru, preturile apartamentelor noi au scazut cu 15-40%, in functie de proiect, potrivit unui studiu al CB Richard Ellis-Eurisko.

Reprezentantii companiei de consultanta sustin ca in viitorul apropiat scaderea preturilor va continua, deoarece exista o lipsa a lichiditatilor si a cererii.

La acesti factori, Mihaela Alexandroiu, proprietara agentiei Re/Max Bastion, care face parte din reteaua Re/Max, adauga si cresterea somajului si lipsa unor efecte vizibile ale programului Prima Casa. In luna iulie, rata somajului a ajuns la 6,3%, in crestere de la 6% in luna precedenta, si fata de 3,8% in iulie 2008, potrivit Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca.

„Chiar daca au bani, oamenii ii pun la banca pentru zile negre, avand in vedere ca nu mai au siguranta locului de munca”, spune Valentin Stamate, consultant imobiliar la Activ Imob.

„Preturile vor scadea in continuare, cel putin cu 10-15% pana la finalul anului, pentru ca somajul este in crestere, iar programul Prima Casa este mai degraba politic si nu va determina o bula a cererii”, a spus Mihaela Alexandroiu.

„In ianuarie-februarie anul viitor, preturile locuintelor noi vor fi la 60% din valoarea din acest moment”, a declarat Valentin Stamate, care vede printre motive si dobanzile mari cu care se acorda credite.

In privinta programului Prima Casa, Stamate este foarte direct: „S-au acordat sub 1% din totalul creditelor Prima Casa in doua luni, asa ca acest program in care toata lumea si-a pus speranta s-a dovedit un esec. Este o speranta care a murit„, a spus Stamate.

In schimb, Valentin Ilie, directorul executiv al Coldwell Banker, considera ca programul Prima Casa merge bine si ca scaderile de pret care vor mai urma vor fi determinate tocmai de acest program, multi dezvoltatori dorind sa introduca o parte din locuintele construite in program.

„Apartamentele cu preturi de 65.000-75.000 euro se vor apropia de nivelul de 60.000 euro, iar cele cu preturi mai mici probabil se vor mentine sau chiar vor creste putin. Miscari ale preturilor vor mai fi”, spune Ilie, care nu considera ca disponibilizarile din aparatul de stat vor influenta preturile, pentru ca majoritatea clientilor vin din mediul privat.

Sunt si voci care spun ca preturile apartamentelor noi nu vor mai scadea.

Spre exemplu, Cristina Rosca managing partner al agentiei imobiliare RealTime, considera ca preturi mai mici ar putea aparea doar in cazul unor constructii noi sau a proiectelor cu probleme, majoritatea dezvoltatorilor care au putut reduce preturile facand-o deja pana acum.

O opinie similara o are si omul de afaceri Ionut Negoita, care a declarat, anterior, intr-un interviu acordat DailyBusiness.ro ca cei care au putut reduce preturile au apelat deja la aceasta metoda.

Georgiana Sandu, directoarea departamentului rezidential al Neocasa, este de parere ca Prima Casa a bulversat piata, locuintele inregistrand cresteri de pret pe unele segmente si scaderi pe altele.

„Pe segmentul de apartamente vechi preturile au crescut, pentru ca acest tip de apartamente inca nu au concurenti in multe zone. In ceea ce priveste preturile apartamentelor noi, din punctul meu de vedere s-a ajuns la o oarecare stabilizare”, a spus Georgiana Sandu.

„Pana acum apartamentele noi erau aproape la fel de scumpe, indiferent de zona. Acum, zona a ajuns intr-adevar sa devina criteriul care delimiteaza pretul, ceea ce este normal”, a explicat Sandu.

Ea a opinat insa ca preturile vor deveni intr-adevar stabile doar cand bancile vor acorda din nou finantari.

Anul acesta a adus reduceri de preturi in lant

Apartamentele de lux au inregistrat scaderi de preturi de circa 15% in S1, insa si apartamentele ‘accesibile ca pret’ s-au mai ieftinit.

DailyBusiness.ro a trecut in revista scaderile de pret din cadrul catorva dintre cele mai ieftine proiecte de pe piata locala. Printre acestea sunt si proiecte care au redus preturile de mai multe ori in intervalul ultimelor 12 luni sau chiar 6 luni.

In proiectul Topaz Green din Prelungirea Ghencea, dezvoltat de firma Soft Construct Consulting, preturile au scazut de doua ori. La inceputul anului s-a efectuat o scadere de 30% pana la 850 euro pe mp, iar dupa cateva luni preturile s-au redus din nou, pana la 580-700 euro pe mp.

Acest proiect nu este singurul care a suferit scaderi de pret succesive, aceeasi situatie avand loc si in cazul Pallady Residence, proiect dezvoltat de Gigant Construct in Titan.

Printre scaderile de pret recente se numara cele din Rasarit de Soare din Titan, unde dezvoltatorul, compania Conarg, a redus preturile cu procente din „2 cifre”, potrivit reprezentantilor companiei. Preturile de pornire sunt in prezent de 39.000 euro, dupa ce in primavara erau de 46.000 euro, o scadere de 15%.

Si Canserv are in derulare o promotie pentru Primavara Rezidential, cu o scadere de pret de circa 15%, preturile fiind cuprinse intre 39.500 euro si 63.500 euro cu TVA inclus, au spus reprezentantii de vanzari ai companiei. In acest proiect mai sunt circa 80 de unitati disponibile.

In Confort City, proiect dezvoltat de fratii Negoita, preturile pornesc de la 39.500 euro, fara TVA, acestia efectuand din martie o scadere de peste 35%.

Nu s-au ieftinit doar locuintele, ci si locurile de parcare

Locurile de parcare, ale caror preturi ajungeau si la 20.000-30.000 euro, s-au ieftinit si ele anul acesta.

„Daca anul trecut un loc de parcare costa in medie 15.000 euro intr-un proiect rezidential nou, acum se gasesc si la 6.000-8.000 euro”, a spus Stamate.

Totusi, Mihaela Alexandroiu considera ca scaderile au fost mai mici. „Daca un apartament s-a ieftinit cu 40-50%, locul de parcare s-a depreciat cu 25%, pentru ca in Capitala este un deficit foarte mare de astfel de spatii”.