- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Piata birourilor in 2008: Chiriile au atins un nivel record, stocul a depasit 1,1 mil. mp

02 Feb, 11:32 • Redactia DailyBusiness
Oferta de spatii de birouri noi clasa A si clasa B din Capitala a depasit 1,1 mil. mp anul trecut, in timp ce chiriile au atins un nivel record de 26 euro/mp pe luna, potrivit consultantilor DTZ Echinox.
Piata birourilor in 2008: Chiriile au atins un nivel record, stocul a depasit 1,1 mil. mp

Nivelul chiriilor a urmat un trend ascendent, astfel ca in 2008 s-a inregistrat cel mai ridicat nivel al chiriilor din ultimii 10 ani, ajungand la 26 euro/mp pe luna pentru spatiile de birouri localizate in zone ultracentrale, potrivit DTZ.

„Singurul segment care profita de pe urma crizei este cel al inchirierii spatiilor de birouri, foarte multe companii relocandu-se fie in spatii cu suprafete mai mici, fie in cladiri de birouri cu costuri mai reduse, ceea ce stimuleaza dinamica acestui sector imobiliar”, a precizat Mihaela Alexandroiu, broker al agentiei Re/Max Bation din Capitala.

Anul trecut, segmentul spatiilor de birouri si-a mentinut ritmul de crestere. In Bucuresti, preturile nu au inregistrat evolutii semnificative pana catre sfarsitul anului. In imobilele de clasa A, in luna ianuarie 2008, pretul de inchiriere era cuprins intre 19-30 euro/mp pe luna, iar in aceeasi perioada a anului curent, acestea au ajuns la 17-25 euro/mp pe luna, spun reprezentantii Re/Max.

De exemplu, in cladirile din centrul Bucurestiului (zonele Unirii, Universitate, Dorobanti, Piata Victoriein, etc), spatiile se inchiriaza in prezent cu 17-25 euro/mp pe luna, iar in Baneasa-Pipera, cu circa 15 euro/mp pe luna. Spatiile de birouri de clasa B, putine inca in Bucuresti, comparativ cu cele de clasa A au cunoscut o evolutie similara, de la 15-20 euro/mp pe luna in ianuarie 2008 la 12-17 euro/mp in prezent, spune Alexandroiu.

Companiile au devenit mai prudente la cheltuieli

„Companiile au devenit mult mai prudente in ceea ce priveste cheltuielile si multe se reorienteaza asupra unor spatii mai mici, cu costuri mai reduse, atat in ceea ce priveste chiria, cat si mentenanta. In plus, cel mai adesea, penalitatile aplicate pentru renuntarea la vechiul spatiu, precum si costurile de relocare se amortizeaza dupa primele 6-12 luni si astfel se justifica in cazul unor contracte cu termen indepartat de incetare”, a aratat Camelia Anton, consultant imobiliar la Re/Max Bastion.

„Nu trebuie sa ne gandim insa ca toata lumea se relocheaza, pentru ca sunt si industrii mai putin afectate de criza, precum si proprietari care au impus de la inceput conditii drastice de reziliere, firme care tin foarte mult la blazonul lor si la reprezentativitatea sediilor lor si nu renunta la acestea, etc”, a adaugat Camelia Anton.

In luna ianuarie a anului curent, atat oferta, cat si cererile pentru spatiile de birouri au crescut. „In ultimele 2-3 saptamani, am primit un numar semnificativ de cereri de inchiriere, de la spatii de 150-200 mp, pana la birouri de cateva mii de metri patrati necesari unei singure companii. Este drept ca, in acelasi timp, si ofertele primite pe acest segment s-au dublat in ultimele 2 luni”, a precizat Mihaela Alexandroiu.

Majoritatea spatiilor comunicate a fi disponibile in scurt timp se afla in zonele Dorobanti, Polona, Floreasca, Pipera, cererile indreptandu-se catre aproximativ aceleasi zone, dar cu o marja de negociere mai mare.

Chiriile sunt asteptate sa scada usor

„Chiriile spatiilor de birouri din Bucuresti vor continua sa scada usor, dar cel putin in prima jumatate a anului curent, nu credem ca procentul va fi mai mare de 5-10% pentru zona centrala, ultracentrala si de Nord (excluzand perimetrul ce incepe in Soseaua Petricani, respectiv DN1) si in jur de 10% in restul Capitalei”, a aratat Camelia Anton, consultant imobiliar Re/Max Bastion.

La chiriile pentru birouri se adauga si cele pentru locurile de parcare.

Astfel, chiriile practicate pentru spatiile de parcare ajung la 120-150 euro (pentru spatiile subterane) si 90-110 euro (pentru spatiile exterioare) pe luna pentru fiecare loc de parcare. In locatii precum Pipera sau Baneasa, nivelul chiriilor pe locul de parcare poate ajunge la 75-90 euro/luna (pentru spatiile subterane), sau de 50-70 euro/luna (pentru spatiile exterioare), potrivit analistilor DTZ.

In ciuda ritmului rapid de crestere, nivelul ofertei de spatii de birouri din Bucuresti este inca relativ redus fata de alte capitale din Europa Centrala si de Est, precum Varsovia, Praga sau Budapesta, mentioneaza un studiu DTZ.

Concluziile studiului arata ca in 2008, stocul modern de spatii de birouri din Bucuresti a fost suplimentat cu aproximativ 250.000 mp, atingand un nivel comparabil cu cel inregistrat in Varsovia pentru aceeasi perioada.

Cererea pentru spatii de birouri a continuat sa inregistreze cresteri si in acest an, cu toate ca rata de ocupare a fost influentata de limitarile ofertei de spatii clasa A.

La sfarsitul anului trecut, suprafata totala a birourilor din Bucuresti era de aproximativ 280.000 metri patrati inchiriabili, cu 14,3 puncte procentuale in crestere fata de nivelul inregistrat anul trecut raportat la aceeasi perioada.

Nordul ramane cea mai solicitata zona din Bucuresti

Din punct de vedere al livrarilor din acest an, cele mai mari proiecte isi gasesc locatia tot in zona de nord, in proportie de 43%. De asemenea, se creeaza un nou interes pentru zona de vest si centru-vest. Aceasta din urma include 13,6% din oferta totala a spatiilor de birouri facuta disponibila in acest an.

In ciuda nivelului de dezvoltare si a numarului reprezentativ de proiecte anuntate a fi livrate pentru 2008, rata de neocupare se situeaza la un nivel de sub 1% pentru zonele centrale si de aproximativ 3% pentru zona de nord. La acest fapt se adauga intarzierea termenelor de livrare anuntate, din cauza sistemului rigid de obtinere a autorizatiilor de construire si lipsei resurselor de forta de munca din industria constructiilor.

Conform studiului DTZ Echinox, in 2008, investitiile realizate pe piata imobiliara au reprezentat aproximativ 990 milioane euro, din care 7,7% s-a concentrat asupra pietei spatiilor de birouri, aceasta inregistrand o scadere abrupta in comparatie cu nivelul din 2007, de 21,5% cota de piata.

Din punct de vedere al nationalitatii, cei mai activi investitori pe piata bucuresteana a spatiilor de birouri au fost reprezentati in principal de companii straine originare din Marea Britanie, Germania sau Grecia.