- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Romania vs Ungaria in imobiliare: „A fost cu 30% mai ieftin sa construiesc la Budapesta”

18 Apr, 00:01 • cristina.mihai
Acelasi business, al aceleiasi companii, a mers mai bine in Bucuresti decat in Budapesta, unde investitia a fost cu circa 30% mai mica, dar amplasarea spatiului, mult mai buna. Aceasta deoarece in Ungaria exista concurenta, pentru ca piata e mai dezvoltata, iar in Romania se afla in faza de pionierat.
Romania vs Ungaria in imobiliare: A fost cu 30% mai ieftin sa construiesc la Budapesta

Un grup de investitori canadieni au inaugurat anul trecut in Bucuresti si Budapesta cate un depozit cu „autoservire”, un concept nord american care s-a extins si in Europa.

Spatiul astfel amenajat serveste pe post de „debara” si permite inchirierea unor spatii de depozitare cu dimensiuni care pornesc de la 1 metru patrat si ajung la 27 mp. Aici pot fi stocate diverse obiecte pe care clientii nu vor sa le tina in casa.

Primul an a mers „multumitor” pe piata locala, compania inregistrand venituri de 180.000 euro si peste 500 de clienti. Pentru al doilea an financiar, estimarile vizeaza o dublare a veniturilor.

Prin comparatie, piata din Budapesta, pe care compania a intrat aproximativ in acelasi timp, este una mult mai „dificila”, a povestit pentru DailyBusiness.ro Danu Temelie, managing partner al Euro Mini Storage, compania care deruleaza afacerea.

„In Budapesta exista mai multe alternative la acest tip de depozitare, pe cand in Bucuresti nu sunt prea multe spatii care sa fie competitive la nivel de calitate si sa poata fi inchiriate”, a explicat Temelie diferenta startului din Bucuresti si Budapesta.

Pe de alta parte, insa, omul de afaceri adauga ca afacerile mai reduse din Budapesta se aplica unei investitii cu circa 30% mai mici decat in Bucuresti, iar diferentele de cost nu au venit din amploarea diferita a constructiei, ci pur si simplu din diferentele de piata dintre cele doua orase.

„In Budapesta avem o amplasare mult mai buna fata de Bucuresti, iar costurile au fost mult mai reduse, de la pret al terenului, la cost al constructiei”, spune Temelie. El a mentionat ca piata imobiliara din Budapesta a fost mult mai stabila: „In general, tarile mai apropiate de Vest au avut o evolutie mai rapida, iar piata a fost mai stabila in momentul in care in Romania era boom-ul imobiliar”.

Compania a investit 8 milioane de euro in cladirea din Bucuresti. Gradul de ocupare al celor 50 de boxe este de 60%. Afacerea a fost gandita ca o retea de astfel de spatii.

„In acest prin spatiu am investit mai mult pentru ca am vrut sa fie un flagship al business-ului. Pentru urmatoarele depozite pe care le avem in plan in Bucuresti vom investi intre 3 si 4 milioane euro”, a spus Danu Temelie. In prezent, compania poarta negocieri pentru a achizitiona terenuri.

„Am fost pe crestere de la luna la luna. Intodeauna au fost mai multi clienti noi, decat clienti care au parasit spatiile”, a mentionat reprezentantul Euro Mini Storage.

Acesta nu a putut face o estimare legata de perioada medie de inchiriere a spatiilor, insa a mentionat ca in Europa, media este de 11 luni. Clientii sunt in proportii egale firme si persoane fizice.

Preturile de inchiriere sunt calculate pe unitate de depozitare pe luna (si nu pe metru patrat sau metru cub). Cel mai mic spatiu, de 1 metru patrat, costa 22 euro pe luna.