- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Scumpirea materialelor impulsioneaza constructiile in regie proprie

23 May, 00:01 • cristina.mihai
Locuintele construite in regie proprie au o pondere de 40% in totalul unitatilor locative, iar procentajul va creste in urmatorii 2-3 ani, conform specialistilor. Desi regia proprie are mai multe avantaje, necesita timp si implicare mai mare din partea proprietarului.
Scumpirea materialelor impulsioneaza constructiile in regie proprie

Constructiile in regie proprie sunt efectuate direct de proprietari, de multe ori fara a contracta o companie de constructii specializata, angajand direct muncitori si cumparand pe cont propriu materialele necesare.

„Daca ne referim doar la case, intr-adevar putem spune ca procentajul celor construite in regim propriu va creste, de la 40% cat este in prezent. Ca numar total de locuinte insa, unde blocurile primeaza din punct de vedere statistic, acestea vor fi in continuare majoritar construite de firmele de specialitate si nu in regie proprie”, spun specialistii agentiei Neoland Invest.

Conform Institutului National de Statistica (INS), stocul de locuinte noi in primul semestru al anului 2007 era de aproximativ 17.000, din care 9.724 au fost date in folosinta.

De ce poate fi avantajos sa construiesti in regie proprie

„Intrucat preturile materialelor de constructii au crescut foarte mult in ultimul timp, ajungand sa se dubleze in ultimii 3-4 ani, numerosi proprietari au inceput sa opteze pentru construirea in regim propriu„, pentru a se putea incadra in bugetul initial, spune Roxana Savaliuc de la agentia imobiliara Media City.

[quote=Roxana Savaliuc, Media City]Atata timp cat veniturile clientilor nu cresc in acelasi procent cu majorarile costurilor materialelor de constructii, tendinta de a construi in regim propriu se va mentine sau chiar va creste[/quote]
In ce priveste costurile, in cazul in care cumparatorul contracteaza cu o persoana juridica, el ar avea de platit materialele, manopera si de acoperit profitul constructorului (25-40%). In plus, ar avea de achitat si TVA.

„Proprietarul isi face un simplu calcul de rentabilitate si vede ca acele cheltuieli pe care le-ar fi facut pentru contractarea constructorului le poate redirectiona spre acoperirea costului crescut al materialelor”, a mai spus Savaliuc.

Atat constructia in regie proprie, cat si achizitionarea unei locuinte amplasate intr-un ansamblu rezidential, prezinta avantaje. Pe de alta parte, principalul dezavantaj al regiei proprii este timpul investit, pe care foarte multi nu il au la dispozitie.

„Preturile in complexurile rezidentiale au crescut si de aceea persoanele fizice au inceput sa construiasca in regie proprie”, a afirmat Stefan Nita, directorul general al WHS Imobiliare.

„De asemenea, pe piata materialelor de constructii au aparut majorari de preturi. Complexurile rezidentiale care au preturi mai mici vand in continuare, dar cei care au preturi mari nu mai vand„, a adaugat Nita.

In comparatie cu terenurile care au o suprafata mai mare, terenurile mici din Capitala, destinate constructiilor in regie proprie, au avut parte de la inceputul anului de o crestere mai rapida a preturilor.

„Datorita inregistrarii unui numar ridicat de oferte de loturi intravilane in locatii apropiate Bucurestiului, se observa un interes crescut vizavi de acestea, in scopul constructiei de locuinte in regim propriu. Putem spune ca sunt si vor fi mai multe astfel de tranzactii si implicit constructii in regim propriu”, au declarat specialistii Neoland Invest.

Totusi, si investitorii se uita la terenuri mici, pentru ca Bucurestiul este dominat de prezenta acestor terenuri, dar si pentru ca valoarea loturilor tranzactionate este mult mai mica decat in cazul terenurilor cu o suprafata mare.

Aceste terenuri sunt pretabile constructiilor de maxim 1-2 imobile de locuinte, precum si cladirilor destinate spatiilor de birouri. Pretul acestor terenuri oscileaza in functie de ce avantaje ofera potentialilor sai dezvoltatori: acces stradal, apropiere de mijloace de transport de spatii verzi, specificatii tehnice, au aratat specialistii Neoland Invest.

Acestia au afirmat ca terenurile cu suprafete mici, au inregistrat majorari de preturi cu o medie de pana la 20% fata de anul trecut. Aceasta crestere s-a manifestat in mod simtitor in zonele limitrofe Bucurestiului.

„Preturile pentru aceste terenuri sunt cuprinse intre 300 euro/mp si 600 euro/mp, ajungand pana la peste 1.000 euro/mp in anumite zone din nord, aceasta in functie de utilitati, aspectul zonei si aproprierea de centrul orasului”, a declarat George Ivan, consultant al DTZ Echinox.