BURSE

Nuclearelectrica ar putea investi in Hidrocentrala de la Tarnita si cablul submarin Romania-Turcia

10 februarie 2014, ora 16:07 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
nuclear plant.jpg
Nuclearelectrica (SNN), operatorul singurei centrale nuclearelectrice din Romania, vrea sa sisteze lucrarile la reactorul 5 de la Cernavoda, de 700 MW.

Totodata, compania vrea sa participe la majorarea capitalului social al societatii Hidro Tarnita, cu 8,9 milioane de lei.

Actionarii Nuclearelectrica vor mai decide in sedinta programata pe 11 martie si asupra participarii companiei in proiectul cablului submarin de interconectare cu Turica, de 400 kV. Participarea la acest proiect ar presupune un efort investitional de 2 milioane de euro din partea companiei de stat.

Operatorul centralei nucleare a bugetat pentru acest an un profit net de doar 27,9 milioane lei (6,2 milioane de euro), de 16 ori mai mic fata de castigul din 2013.

Citeste si:Daniela Lulache: Daca nu cresc profitul Nuclearelectrica in primul an, salariul meu ramane companiei

Compania se asteapta ca in acest an sa aiba venituri de 1,82 miliarde de lei (407,6 milioane de euro), mai mici cu 20,8% comparativ cu nivelul din 2013, potrivit bugetului de venituri si cheltuieli pentru 2014 care va fi suspus aprobarii actionarilor companiei in AGA programata pentru 11 martie.

Nuclearelectrica precizeaza ca "bugetarea cheltuielilor a fost facua in conditii de austeritate fata de anul anterior si de nevoile reale pentru mentinerea pe termen lung a performantelor de operare si securitate nucleara, acestea fiind dimensionate tinand cont si de evolutia anticipata negativa a veniturilor care se vor obtine in 2014 comparativ cu anul anterior".

Producatorul de electricitate estimeza cheltuieli mai mari cu 1,7%, de la 1,75 miliarde de lei la 1,78 miliarde de lei.

Primul reactor a fost pus in functiune in 1996, iar al doilea in 2007, fiind operate de compania de stat Nuclearelectrica. Unitatile 3 si 4 ar urma sa fie finalizate in 2019 si 2020, dar Guvernul nu are inca niciun angajament clar al investitorilor pentru continuarea lucrarilor.Intr-un studiul de fezabilitate, realizat pentrusistarea lucrarilor la Unitatea 5, se precizeaza ca motivele identificate sunt costurile prea mari pentru modernizarea instalatiilor, temerea ca Uniunea Europeana nu va aproba punerea in functiune, din cauza vechimii, si posibilitatea ca apa din Dunare, folosita pentru racirea instalatiilor centralei, sa nu fie suficienta.

Citeste si: Ambasador China: Se fac studii pentru a se incepe cat mai curand proiectul Tarnita-Lapustesti
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Ultima ora
KeyJobs - Job-uri premium
Vineri, 15 Noiembrie 2019, 23:17
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter