COMPANII

Chinezii, asteptati pana la sfarsitul anului la reactoarele nucleare 3 si 4

26 aprilie 2014, ora 10:16 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
reactor.jpg
Nuclearelectrica si China General Nuclear Power Corporation au semnat vineri un act aditional prin care se prelungeste pana in 31 decembrie durata de valabilitate a scrisorii de intentie semnata in noiembrie2013 privind constructia reactoarelor nucleare 3 si 4 la centrala nucleara din Cernavoda.

"Prelungirea duratei de valabilitate a scrisorii de intentie confirma interesul China General Nuclear Power Corporation pentru proiectul unitatilor 3 si 4 ale centralei nuclearelectrice din Cernavoda, dar si fezabilitatea tehnica si economica a proiectului", a declarat Daniela Lulache, directorul general al Nuclearelectrica.

Scrisoarea de intentie expira in 25 mai. In luna noiembrie a anului trecut, conducerea Nuclearelectrica a semnat cu presedintele companiei China General Nuclear Power Corporation o scrisoare de intentie pentru colaborarea in vederea constructiei celor doua reactoare nucleare.

Nuclearelectrica a anuntat atunci ca societatea chineza a solicitat, ca o conditie pentru participarea la investitie, implicarea autoritatilor romane in proiect.Nuclearelectrica are in prezent doua reactoare nucleare in functiune cu care acopera aproximativ 18% din consumul anual de energie.

Construirea a doua noi reactoare ar presupune costuri evaluate la 6,4 miliarde deeuro. Proiectul a inceput in 2006, cu parteneri europeni, care s-au retras din proiect invocand inclusiv implicarea Chinei in proiect, situatie considerata de unii investitori "incompatibila" cu evalurile initiale.

In 2007, consortiul care urma sa construiasca reactoarele 3 si 4 a plecat de la principiul ca niciun actionar nu va detine participatia majoritara. In 2010 insa, Guvernul a decis ca Nuclearelectrica va detine 51% din investitie, ceea ce a nemultumit investitorii care deja erau cooptati in firma de proiect.

In prezent, in proiect nu mai este implicat niciun partener privat. Dupa retragerea tuturor investitorilor selectati in 2007 sa realizeze acest proiect, statul a ajuns sa detina integral compania special creata pentru aceasta investitie.

Nuclearelectrica este controlata de stat, prin Ministerul Economiei, care detine 81,27% din capital.

Constantin Nita anunta in decembrie o investitie evaluata la un miliard de euro, ceurma sa se deruleze pe o perioada de 15-20 de ani la Mioveni si care viza constructia unui tip nou de reactor nuclear pentru productia energiei.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Miercuri, 08 Decembrie 2021, 04:46
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter