- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

A trăit 18 ani pe un aeroport, și acolo și-a găsit acum sfârșitul. Hollywood a făcut un film celebru după viața lui

13 Nov, 12:13 • Gabriela Andreescu
Un iranian care a trăit timp de 18 ani pe aeroportul Charles de Gaulle din Paris şi a inspirat filmul „Terminalul”, din 2004, realizat de Steven Spielberg, a murit sâmbătă în aeroport, au declarat oficialii.
A trăit 18 ani pe un aeroport, și acolo și-a găsit acum sfârșitul. Hollywood a făcut un film celebru după viața lui

Merhan Karimi Nasseri a murit în urma unui atac de cord în terminalul 2F al aeroportului în jurul prânzului, potrivit unui oficial al autorităţii aeroportuare din Paris. Poliţia şi o echipă medicală l-au tratat, dar nu l-au putut salva.

Apatridul cu origini iraniene a devenit celebru după ce povestea sa de viață a inspirat filmul „The Terminal”, în regia lui Steven Speilberg și cu Tom Hanks în rol principal.

Nasseri a plecat din Iran în 1977 întrucât era persecutat politic, iar ONU i-a acordat statutul de refugiat în Belgia.

În 1988 iranianul decide să pornească în căutarea mamei sale, de origine scoțiană, însă în drumul către Londra își pierde actele. Britanicii îi refuză intrarea în țară, pe motivul lipsei unor documente doveditoare care să-i confirme statutul și îl trimit la Paris.

Merhan Karimi Nasseri a trăit timp de 18 ani pe aeroportul Charles de Gaulle din Paris
Merhan Karimi Nasseri a trăit timp de 18 ani pe aeroportul Charles de Gaulle din Paris

Ajuns pe aeroportul „Charles de Gaulle” din Paris, s-a refugiat pe băncile din sala de așteptare a Terminalului 1. În 1992, o instanță franceză a decis că, după ce a intrat legal în țară, nu putea fi expulzat de pe aeroport, dar, pe de altă parte, nu putea nici să îi acorde permisiunea de a intra in Franța, scrie Mediafax.

În ciuda faptului că ulterior i s-a recunoscut statutul de refugiat și a primit dreptul de a rămâne în Franța în 1999, a rămas pe aeroport până în 2006, când a fost dus la spital pentru a putea fi tratat de o boală.

După ce a fost externat, Nasseri a locuit din nou în aeroport în ultimele săptămâni, a informat oficialul aeroportului.

Citește și: Nu-i mai vor: Patru țări mediteraneene au denunţat sistemul de gestionare a fluxului de migranţi în UE

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult