- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Alternativa la gazul rusesc, o mare surpriză. De unde ar putea cumpăra UE

17 Jul, 21:42 • Stefan Simion
Uniunea Europeană este în căutare de noi parteneri pentru furnizarea de gaze, după ce Bruxelles-ul a declarat război comercial Rusiei. Potrivit presei internaționale, deja au fost identificate alternative.
Alternativa la gazul rusesc, o mare surpriză. De unde ar putea cumpăra UE

Decizie surprinzătoare la nivelul Uniunii Europene. Oficialii de la Bruxelles iau în calcul importul de gaze din Argentina. Statul sud-american este la rândul său, un importator net de gaze, dar are în plan extinderea producției interne, se arată într-un document oficial consultat de Reuters.

Acordul de principiu a fost semnat de Uniunea Europeană și Argentina luni, 17 iulie. Potrivit documentului, prioritatea numărul unu a celor două părți este reprezentată de limitarea schimbărilor climatice.

„Participanţii fac eforturi pentru a coopera în vederea asigurării unui flux stabil de gaze naturale lichefiate (GNL) din Argentina către Uniunea Europeană”, se arată în documentul citat de Reuters.

Argentina încă nu a început exploatarea propriilor resurse de gaz

Până în prezent, executivul european, condus de către Ursula von der Leyen, nu a oferit un comentariu pe marginea acestui subiect.

Argentina ocupă locul al doilea în lume la rezervele neconvenționale de gaze. Extinderea producției de gaze vizează prioritar zona Vaca Muerta, din Patagonia.

Angajamentul UE – Argentina pentru gaz, sortit eșecului?

Orietarea Europei către America de Sud a fost determinată de conflictul economic cu Rusia, de la invazia Ucrainei.

Lisa Fischer, oficial al think thank-ului E3G, crede că parteneriatul UE – Argentina nu va avea succes.

„Până când vor fi exploatate zăcămintele din Argentina – ei nu au nici măcar infrastructura completă de export pentru a trimite gaze către Europa – nu cred că UE va mai avea nevoie de gaze”, a declarat Fischer.

Tags:
Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult