- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Comoara estimată la aproximativ 20 miliarde de dolari aflată pe epava galionului San Jose va fi recuperată. Nava s-a scufundat în urmă cu trei secole

26 Feb, 13:19 • Stefan Simion
Columbia a anunțat că, în luna aprilie, va demara acțiunea de recuperare a comorii evaluate la aproximativ 20 de miliarde de dolari, aflată în interiorul galionului spaniol San José, care s-a scufundat în urmă cu trei secole. În epavă se află 11 milioane de monede de aur, smaralde și pietre prețioase, veselă de porțelan și ceramică.
Comoara estimată la aproximativ 20 miliarde de dolari aflată pe epava galionului San Jose va fi recuperată. Nava s-a scufundat în urmă cu trei secole

Galionul spaniol a fost scufundat de flota engleză în 1708, în apropiere de Insulele Rosario (în largul coastei Cartagena des Indias), în timpul războiului pentru succesiunea la tronul iberic. Găsită în 2015 în largul coastei Cartagenei, epava navei conține imensa comoară colonială care trebuia să finanțeze conflictul regelui Filip al V-lea.

Comoara uriașă aflată pe epava galionului San Jose va fi recuperată de un robot

Columbia a anunțat oficial că va începe, în aprilie, extracția comorii încă păstrate în fundul mării. Legendarul galion spaniol San José, scufundat în 1708 de flota engleză, se află în apropiere de Insulele Rosario, în largul coastei Cartagena des Indias în nord-vestul ţării latino-americane.

În prezent, epava se află la o adâncime de peste 900 m. Un robot se va scufunda la 600 de metri pentru a recupera aurul.

Citeste si De necrezut! Un român stabilit în Italia a găsit o adevărată comoară la gunoi! Autoritățile au investigat cazul și au aflat adevărul

Această inițiativă ar putea aduce beneficii culturale și financiare semnificative pentru Columbia și poate reprezenta o oportunitate unică pentru cercetarea istorică și arheologică în regiune.

comoara

În timpul războiului pentru succesiunea la tronul iberic, care a implicat toate marile puteri europene (1701-1714), galionul San José își transporta încărcătura de metale prețioase și minerale extrase în colonii către curtea regelui Filip al V-lea. Nu a mai ajuns la destinație, însă. În noaptea de 7 iunie 1708, magaziile cu praf de pușcă au fost detonate, nava fiind, astfel, distrusă și scufundată cu o parte din echipaj și încărcătura de aur, argint, smaralde și bijuterii. Puțini dintre membrii echipajului au supraviețuit.

Epava a fost descoperită în 2015

La șapte ani de la descoperirea epavei, guvernul din Bogota și-a anunțat intenția de a începe recuperarea obiectelor ceramice vizibile în jurul rămășițelor galionului, începând cu numeroasele piese de ceramică, „fără a modifica sau deteriora epava”, după cum a explicat Ministrul Culturii din Columbia, Juan David Correa, notează La Repubblica.

La sfârşitul anului 2015, preşedintele columbian de la acea vreme, Juan Manuel Santos, a anunţat descoperirea locului în care se afla aceasta, mai ales datorită tunurilor sale unice, din bronz, cu delfini gravaţi. Santos a prezentat-o drept „cea mai preţioasă comoară descoperită vreodată în istoria umanităţii” şi s-a oferit să finanţeze operaţiunea de salvare cu o parte din bogăţiile găsite. Însă, succesorul său, Ivan Duque, a dispus îngheţarea achiziţiilor de către operatori privaţi pentru a asigura rămânerea în Columbia a încărcăturii recuperate.

Autorităţile au anunţat ulterior intenţia de a pune în valoare acest patrimoniu într-un viitor „muzeu al ambarcaţiunilor naufragiate„.

Citeste si A găsit o comoară de milioane de dolari în pământ, în timp ce săpa porumbul. Ce se întâmplă cu averea

Tags:
Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult