- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Compania Bayer, obligată să plătească daune de 2,25 miliarde de dolari, din cauza unui produs cancerigen. Se vinde și în România cu 15 lei

31 Jan, 15:14 • Fundeanu Madalina
Compania Bayer va plăti daune de peste două miliarde de dolari pentru un produs care duce la cancer. Acesta poate fi găsit și în România și se vinde la prețul de 15 lei.
Compania Bayer, obligată să plătească daune de 2,25 miliarde de dolari, din cauza unui produs cancerigen. Se vinde și în România cu 15 lei

Compania Bayer, un gigant farmaceutic, va plăti daune de peste două miliarde de dolari, din cauza unui produs care, în urma folosirii frecvente, ar fi dus la cancer în cazul mai multor persoane. Acesta poate fi găsit și în România și se vinde la prețul de 15 lei, conform Antena 3 CNN.

Compania Bayer va plăti daune de peste două miliarde de dolari pentru un produs care duce la cancer

Magistrații de la Philadelphia Court of Common Pleas au decis că limfomul non-Hodgkin în cazul lui John McKivison a fost rezultatul folosirii erbicidului Roundup, produs de Bayer, în grădina sa, timp de mai mulți ani. În urma verdictului, compania a fost nevoită să plătească 250 de milioane de dolari daune compensatorii și 2 miliarde de dolari daune punitive, potrivit Reuters.

„Decizia juriului de a acorda daune punitive transmite un mesaj clar că această companie multinațională are nevoie de o schimbare radicală”, au declarat Tom Kline și Jason Itkin, avocații lui McKivison, într-o declarație comună.

Bayer, într-un comunicat, a declarat că nu este de acord „cu verdictul juriului care intră în conflict cu dovezile științifice și cu evaluările și reglementările la nivel mondial, și credem că avem argumente solide pentru apelul care să ducă la anularea acestui verdict și eliminarea sau reducerea daunelor excesive neconstituționale”.

Citește și: Comisia Europeană prelungește cu 12 luni suspendarea taxelor pentru importurile din Ucraina

Bayer
Bayer

Bayer a mai susținut că unele despăgubiri acordate anterior au fost reduse cu mai mult de 90%.

Verdictul vine după alte cinci victorii recente ale reclamanților care au dat în judecată Bayer în legătură cu produsul Roundup, în ultima parte a anului trecut, deși compania a câștigat cel mai recent astfel de proces în decembrie, precum și o serie de procese anterioare.

În total, au fost câștigate 10 din ultimele 16 procese împotriva Roundup. Aproximativ 165.000 de plângeri au fost depuse în SUA împotriva companiei pentru vătămare personală presupus cauzată de Roundup.

Cei mai mulți reclamanți, precum McKivison, susțin că produsul le-a provocat limfom non-Hodgkin. Bayer a afirmat că decenii de studii au arătat că Roundup și ingredientul său activ, glifosatul, sunt sigure pentru utilizarea umană.

Roundup este printre cele mai utilizate erbicide în Statele Unite, deși compania a eliminat treptat vânzările pentru uz casnic anul trecut. Mai mult de 50.000 de plângeri sunt încă în așteptare.

Bayer contestă aceste verdicte, care includ valori mari ale daunelor punitive, care probabil vor fi reduse pentru că depășesc valorile recomandate de Curtea Supremă a SUA.

Pierderile au determinat unii investitori să pună la îndoială strategia legală a Bayer în apărarea cazurilor Roundup.

Rrbicidul Roundup este vândut și în România, la prețuri începând de la 15 lei, care variază în funcție de cantitate.

Vezi mai multe știri: Mierea vegană, care nu e produsă de albine, se pregătește să înlocuiască mierea tradițională până în 2034