- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Mierea vegană, care nu e produsă de albine, se pregătește să înlocuiască mierea tradițională până în 2034

29 Jan, 15:50 • Bocioacă Bianca
O companie americană vrea să intre pe piața din Europa cu mierea vegană, care nu este produsă de albine.
Mierea vegană, care nu e produsă de albine, se pregătește să înlocuiască mierea tradițională până în 2034

Mierea vegană ar putea intra în curând pe piața din Europa. O companie din SUA produce înlocuitori pentru miere, produse adresate în special persoanelor vegane. Compania unui antreprenor sârb, înregistrată în America, vrea să pătrundă acum pe piața europeană cu înlocuitori vegani care, potrivit antreprenorului, vor înlocui mierea tradițională pe piață în 10 ani, potrivit Agrarszektor.hu.

MeliBio, cu sediul în California, produce înlocuitori de miere care sunt făcuți fără albine și care încearcă să fie similari cu mierea atât prin compoziție, cât și prin textură.

În cooperare cu o companie slovenă din industria alimentară, Narayan, firma americană dorește să lanseze produsul mai întâi în Regatul Unit, Elveția și Austria și să livreze înlocuitorul vegan de miere în 75.000 de magazine.

Citește și: Ia românească, o adevărată inspirație pentru casele de modă din străinătate. Nume mari de peste hotare s-au lăsat fermecate de portul tradițional românesc

Dispare mierea tradițională de pe piață?

Compania a fost fondată în 2020 de către antreprenorul sârb Darko Mandich împreună cu biologul milecular Dr, Aron Schaller din California.

Fondatorul a afirmat că, întrucât mierea tradițională devine din ce în ce mai scumpă pe piața occidentală, în 10 ani va fi considerată doar o specialitate artizanală exagerat de scumpă. Darko Mandich a declarat pentru AFN că prototipul mierii vegane a fost inspirat din mierea de salcâm și de trifoi roșu. 80% din compoziția produsului este fructoză și glucoză, 18% apă. Aroma este asigurată de o serie de extracte din plante, care alcătuiesc restul de 2% din ingrediente. În rețeta americană, acestea includ trifoi roșu, iasomie, floarea pasiunii, mușețel, cătină, acid gluconic și alte arome naturale. Se știe însă că rețeta pentru piața europeană va fi puțin diferită față de cea americană.

Darko Mandich a mai spus că în prezent experimentează cu ajutorul tehnologiei de fermentație de precizie. Fermentația de precizie este o direcție inovatoare a fermentației industriale, care minimizează subprodusele și utilizează direct soluții biologice sintetice pentru a produce produsul final, folosind microorganisme specializate în soluții genetice.

Citește și: Singurul lucru pe care super-bogaţii îl vor în casele lor este simplu şi chiar ieftin

MeliBio încearcă să reproducă procesele enzimatice operate de albine care transformă nectarul în miere, încercând astfel să se apropie de mierea adevărată făcută de albinele adevărate. Cu toate acestea, pentru ca procesul să fie similar este nevoie de mai mult.

În America, compania își comercializează produsul sub numele Mellody, o miere pe bază de plante, deoarece reglementările federale din SUA nu sunt la fel de stricte cu definiția mierii.

Alte produse au apărut pe piață ca versiuni vegane de miere. Un astfel de înlocuitor de miere este nectarul de agave. Este un sirop foarte zaharat și dulce făcut din agave, o plantă din deșert originară din sudul Americii de Nord, Mexic și Caraibe. Planta în sine este cea mai cunoscută deoarece mezcalul este distilat din piureul de agave obișnuit, iar agavele albastre sunt baza de tequila. Planta este foarte bogată în carbohidrați, iar nectarul de agave folosit pentru îndulcire este făcut din seva ei.