Țările europene s-ar pregăti de sfârșitul Alianței Nord-Atlantice, a afimat un amiral american, susținând că o eventuală decizie a lui Donald Trump de reducere a angajamentelor SUA va duce la disocierea aliaților europeni de politica externă americană.
Amiralul în retragere James Stavridis, fost comandant suprem al forțelor aliate din Europa, a subliniat, recent, riscurile unei posibile retrageri a SUA din NATO. Conform acestuia, în contextul unui scepticism tot mai mare față de alianță în Washington, Europa ar trebui să ia în calcul alternative de securitate, inclusiv o structură proprie de apărare fără implicarea americană, notează Bloomberg.
Europa ar trebui să se pregătească pentru un viitor în care NATO ar putea funcționa fără Statele Unite, a avertizat amiralul în retragere James Stavridis, fost comandant suprem al forțelor aliate în Europa. Într-un editorial publicat de Bloomberg, acesta a subliniat că reticența față spre alianță venită dinspre Washington pune sub semnul întrebării viitorul NATO.
”Acesta este un articol pe care speram să nu îl scriu niciodată, ținând cont de faptul că am fost comandant al forțelor aliate NATO. Dar, din păcate, ținând cont de retorica sceptică și disociativă a Washingtonului și Europei privind situația Alianței la începutul celui de-al doilea mandat al președintelui Donald Trump, este momentul să ne gândim cum ar arăta lumea la nivel geopolitic dacă s-ar retrage Statele Unite”, a afirmat el.
Fostul amiral susține că retragerea SUA din NATO ar fi o greșeală majoră, însă există politicieni din Partidul Republican care iau în calcul această posibilitate.
În Europa, lideri precum Emmanuel Macron și viitorul cancelar german Frederick Merz pledează pentru o „autonomie strategică” în materie de apărare.
În cazul unei retrageri americane, Europa ar putea opta pentru o alianță de securitate proprie. Spre exemplu, o Organizație Europeană a Tratatului (ETO), bazată pe actualul cadru NATO, dar fără SUA.
”Dar, dacă urmăm instinctele unor politicieni de dreapta din SUA și renunțăm la NATO, retrăgând aproape 100.000 de trupe din Europa (ceea ce va fi costisitor, întrucât principalele costuri de staționare sunt suportate de aliați), ori dacă oprim finanțarea, atunci Alianța se va destrăma. Ce ar putea succeda Alianța? Posibil o Organizație a Tratatului European, bazată pe actualul tratat, dar prin excluderea SUA. Canada ar putea opta pentru rămânerea alături de europeni. Alternativ, ar putea fi creat un nou aranjament de securitate al Uniunii Europene, care ar include și Marea Britanie”, a mai spus Stavridis.
În cazul în care SUA se va retrage din NATO, printre efectele majore se vor număra:
Citește și: Taxele impuse de Donald Trump duc la scumpirea mașinilor din SUA cu până la 12.000$