Știri externe

Faceți cunoștință cu robotul care poate urca pe pereți! Marvel escaladează zidurile cu o viteză de 1,6 metri pe secundă și navighează pe suprafețe curbate

14 Jan, 18:18 • Gabriela Andreescu
O mulțime de tehnologii în curs de dezvoltare oscilează între a fi drăguțe, ca cele ale producătorilor japonezi, sau înfricoșătoare, cum ar fi câinii roboți. Din ultima categorie face parte Marvel, care le da „clasă” roboților cu patru picioare, prin faptul că este capabil să se urce pe pereți precum insectele.
Faceți cunoștință cu robotul care poate urca pe pereți! Marvel escaladează zidurile cu o viteză de 1,6 metri pe secundă și navighează pe suprafețe curbate

Cercetătorii de la Institutul Avansat de Știință și Tehnologie din Coreea de Sud au dezvoltat un robot patruped, pe care l-au  botezat Marvel. Acesta se poate urca pe pereți și tavane din fier și oțel, după cum descrie un studiu publicat recent în Science Robotics, citat de Descopera.ro.

Numele robotului MARVEL, este o prescurtare de la Magnetically Adhesive Robot for Versatile and Expeditious Locomotion. Robotul cântărește aproximativ 18 kilograme și nu este mai mare decât un cățeluș, având o lungime puțin peste 30 de centimetri.

Cu ce se distinge Marvel în fața celorlalți roboți și în ce domenii ar putea fi folosit

Marvel nu este primul robot care poate să urce pe pereți, dar, spre deosebire de mulți alții, acesta urcă folosind picioare magnetice, în loc de roți, dispozitive de prindere, ventuze sau elice. Totodată, robotul este destul de îndemânatic, spun creatorii săi, fiind capabil să navigheze pe suprafețe curbate, cum ar fi cele ale unui rezervor de depozitare din metal ruginit. Iscusința sa e posibilă datorită picioarelor sale inovatoare, care utilizează electromagneți și un material inteligent de ultimă generație, asemănător cauciucului, mai scrie sursa citată.

Echipa de cercetători care l-a conceput pe Marvel
Echipa de cercetători care l-a conceput pe Marvel

Citește și: Putin pierde 160 de milioane de euro pe zi din cauza plafonării prețului la petrol

Acest tip de abilitate a picioarelor va fi un punct de vânzare cheie al robotului, deoarece creatorii săi susțin potențialul său de a fi utilizat în medii industriale pentru a inspecta poduri, nave și clădiri, în special la înălțimi mari care ar fi periculoase pentru oameni, conform Futurism.

Robotul este, de asemenea, rapid. În timpul testelor, MARVEL a putut să urce pe un rezervor curbat de depozitare cu o viteză maximă de puțin peste un metru pe secundă. Acesta a evitat proeminențele și a trecut peste obstacole precum goluri de zece centimetri de-a lungul drumului.

Pe suprafețe mai ușoare, cum ar fi pereții și plafoanele plate, robotul a urcat cu o viteză de 1,6 metri pe secundă și, respectiv, peste doi metri pe secundă. Potrivit cercetătorilor, acest lucru „demonstrează cea mai rapidă viteză de mers vertical și inversat” a roboților de cățărare de până acum.

Cu toate acestea, cercetătorii notează că robotul mai are mult până să poată aborda în mod constant suprafețele neregulate sau care prezintă curbe abrupte, dar faptul că Marvel a ajuns atât de departe și că a abordat o suprafață curbată este deja o realizare în sine.

Citește și: Aproximativ 53% dintre angajați se așteaptă să li se mărească salariile anul acesta, altfel au de gând să iși găsească alt loc de muncă

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult