- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Probleme mari în Franța! Deși este a doua cea mai mare economie europeană, Franța întâmpină dificultăți în atingerea țintei de deficit

23 Oct, 12:43 • Fundeanu Madalina
Franţa va întâmpina probleme cu îndeplinirea ţintei de a atenua deficitul la 2,7% din PIB în 2027. Obiectivul “va fi cam dificil de atins”, conform actualelor politici guvernamentale.
Probleme mari în Franța! Deși este a doua cea mai mare economie europeană, Franța întâmpină dificultăți în atingerea țintei de deficit

Franţa va avea parte de probleme cu îndeplinirea ţintei de a atenua deficitul la 2,7% din PIB în anul 2027, conform avertizărilor transmise de economistul şef al FMI, Pierre-Olivier Gourinchas, la postul de radio France Inter, transmite Bloomberg, potrivit datelor transmise de Agerpres.

Probleme economice în Franța

Obiectivul „va fi cam dificil de atins”, conform actualelor politici guvernamentale. „Sunt necesare mai multe eforturi”, a declarat oficialul FMI.

Guvernul de la Paris intenţionează să reducă cheltuielile în următorii ani, dar până în 2027 deficitul bugetar nu este estimat să scadă sub plafonul UE de 3% din PIB.

Reglementările fiscale ale UE au fost temporar suspendate în contextul pandemiei şi a războiului din Ucraina, dând guvernelor mai multă libertate de a cheltui până la finalul lui 2023.

„În Franţa, traiectoria bugetară pe care intenţionează să o urmeze Executivul este în direcţia potrivită. Dar probabil înaintează puţin prea lent”, a explicat Gourinchas.

Te-ar putea interesa și: Un antreprenor român a dat lovitura în Franța. A cumpărat o clădire istorică și vrea să o transforme într-un hotel butic. Beniamin Gonţ: „Preţul a fost unul foarte tentant”

deficit Franța
deficit Franța

Economistul a solicitat reforme suplimentare pentru a stimula creşterea economiei şi a apreciat că este mult prea devreme pentru marile bănci centrale să înceapă reducerea dobânzilor deoarece inflaţia încă este departe de ţintă.

Situaţia financiară a Franţei nu este, totuși, îngrijorătoare, ţinând cont că există marjă de manevră în bugetul său, a dat asigurări oficialul FMI.

Recent, ministrul francez de Finanţe, Bruno Le Maire, a anunţat că Executivul intenţionează să facă economii de 16 miliarde de euro (17 miliarde de dolari) din bugetul pe 2024.

Deja Guvernul a scăzut anul acesta cheltuielile cu cinci miliarde de euro şi sunt necesare noi reduceri anul viitor, pentru a realiza planul de reducere a deficitului fiscal de la 4,9% din PIB în 2023 la 4,4% din PIB în 2024 şi apoi la 2,7% din PIB în 2027.

Franţa este sub presiune pentru a-şi echilibra finanţele, după ce în aprilie agenţia de evaluare financiară Fitch a redus ratingul ţării la “AA minus” din cauza temerilor privind o potenţială paralizie politică şi tulburări sociale, în urma adoptării unei controversate reforme a pensiilor.

Agenţia rivală S&P a cruţat în iunie Franţa de ruşinea unei retrogradări a ratingului suveran, dar a avertizat că rămâne prudentă privind perspectivele, ţinând cont de finanţele publice aflate sub presiune, potrivit sursei citate.

Vezi și: Doi hoţi români au furat 80.000 de euro din mai multe bancomate din Franţa. „Metoda furculiţei” i-a şocat chiar şi pe poliţişti