- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Proiect major pe masa Ursulei von der Leyen, la Comisia Europeană: se introduce permisul de conducere digital UE

01 Mar, 18:35 • Stefan Simion
Comisia Europeană accelerează procesul de digitalizare. Printre măsurile vizate de oficialii de la Bruxelles se numără introducerea permisului digital de conducere. 
Proiect major pe masa Ursulei von der Leyen, la Comisia Europeană: se introduce permisul de conducere digital UE

Miercuri, 1 martie, Comisia Europeană a prezentat mai multe propuneri de modernizare a normelor privind permisele de conducere, inclusiv introducerea unui permis de conducere digital valabil în întraga Uniune Europeană.

În 2022, peste 20.000 de persoane au murit pe drumurile din UE. Majoritatea victimelor au fost pietoni, bicicliști și utilizatori de scutere și motociclete.

Proiectele de pe masa Comisiei Europene își propun să îmbunătățească siguranța pentru toți participanții la trafic, în vederea atingerii dezideratului „Viziunea Zero”, deci fără decese pe drumurile din UE până în anul 2050.

„Un obiectiv-cheie al noilor norme va fi îmbunătăţirea siguranţei rutiere, prin măsuri care includ: o perioadă de probă de cel puţin doi ani pentru conducătorii auto începători după trecerea testului şi o normă de toleranţă zero pentru conducerea sub influenţa alcoolului.

Acest lucru este esenţial deoarece, chiar dacă şoferii tineri reprezintă doar 8% din totalul conducătorilor auto, 2 din 5 coliziuni mortale implică un conducător auto sau un motociclist cu vârsta sub 30 de ani.

În plus, se oferă posibilitatea tinerilor de a-şi susţine testul şi de a începe conducerea acompaniată de autoturisme şi camioane începând cu vârsta de 17 ani, pentru a dobândi experienţă de conducere auto”, se precizează în documentul citat.

 

Proiect major la Comisia Europeană

 

Pentru a simplifica recunoaşterea permiselor de conducere între statele membre, Comisia Europeană propune introducerea unui permis de conducere digital, în premieră mondială. Înlocuirea, reînnoirea sau preschimbarea unui permis de conducere vor fi mult mai uşoare, pentru că toate procedurile vor fi online. De asemenea, pentru cetăţenii din ţări din afara UE cu standarde comparabile de siguranţă rutieră va fi mai uşor să îşi schimbe permisul de conducere cu unul UE.

Normele de testare actualizate vor ţine seama de tranziţia către vehicule cu emisii zero. Acestea vor evalua, de exemplu, cunoştinţele şi competenţele legate de sistemele avansate de asistenţă la conducere şi de alte tehnologii automatizate.

Şoferii începători vor fi, de asemenea, informaţi cu privire la modul în care stilul lor de conducere are un impact asupra emisiilor lor – de exemplu, momentul schimbării treptelor de viteză. În plus, masa permisă a unui vehicul din categoria B va fi ajustată pentru vehiculele alimentate cu combustibili alternativi, pentru că autoturismele cu emisii zero care funcţionează pe bază de baterii pot fi mai grele.

Tags:
Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult