- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Rușii plătesc mii de dolari pentru un loc în mașinile care îi trec granița cu Georgia. Unii își vând mașinile cu tot cu locul la coadă

29 Sep, 10:02 • Gabriela Andreescu
Granițele dintre Rusia și Georgia sunt supraaglomerate de rușii care fug de război. La frontiere s-a dezvoltat o adevărată piață ilegală unde se vând locuri de stat la coadă și chiar mașini
Rușii plătesc mii de dolari pentru un loc în mașinile care îi trec granița cu Georgia. Unii își vând mașinile cu tot cu locul la coadă

Bărbații ruși continuă să fugă din țară, după ce Vladimir Putin a dat ordinul de „mobilizare parțială”. Pentru a evita să fie trimişi la luptă în Ucraina, rușii se înghesuie la frontierele cu Georgia și Kazahstan formând cozi kilometrice.

Rușii așteaptă la cozi kilometrice să treacă granița cu Georgia

Un tânăr rus de 24 de ani își povestește aventura în urma căreia a reușit să fugă în din Rusia, la capătul unui drum de trei zile. Dmitri, 24 de ani, este cetățean rus. A ajuns în Georgia pe 25 septembrie prin punctul de control Verkhny Lars, unde un șir imens de mașini stă de o săptămână de la anunțul mobilizării în Rusia în speranța de a trece granița ruso-georgiană. Pe 26 septembrie, linia a ajuns la 30 de kilometri, potrivit martorilor oculari și presei locale, relateaza publicația jam-news.net. Zeci de mii de bărbați în vârstă de recrutare fug din Rusia împreună cu familiile lor, unde rușii nu au nevoie de viză. Georgia este una dintre principalele destinații.

Granițele dintre Rusia și Georgia sunt supraaglomerate de rușii care fug de război
Granițele dintre Rusia și Georgia sunt supraaglomerate de rușii care fug de război

Dmitri a relatat întreaga aventură, dintre Moscova și granița cu Georgia, cale de 1.800 de kilometri.
„Pe 23 septembrie, la ora 3 dimineața, am plecat din Moscova cu un microbuz care transportă colete de la Moscova la Tbilisi și retur. (..)Mi-am economisit cea mai mare parte din salariu după luna februarie, când Rusia a început războiul în Ucraina. Știam că va trebui să plec oricum. Era un autobuz de marfă, eram doar doi pasageri. Al doilea tip era, ca și mine, un cetățean rus cu nume de familie georgian.”, a povestit tânărul rus

Te poate interesa și: VIDEO Disperare la granița Rusiei cu Georgia. Cozi de 20 de km, cu mașini care vor să fugă din țară! Putin a trimis blindatele să-i oprească

Tânărul povestește imaginile văzute în drumul său spre graniță.

„La Moscova, rar am văzut Z pe mașini, dar în provincie este foarte comun. În Rostov, aproximativ fiecare a treia mașină avea un semn Z – pe mașini, camioane, motociclete. De asemenea frapant – o mulțime de vehicule militare între Voronej și Rostov. Există tancuri pe marginea drumului în multe locuri.”

Chiar dacă Putin a trimis autoritățile într-o încercare de a opri exodul, polițiștii ruși se lasă convinși să „închidă ochii” în schimbul unor sume de bani

„Poliția a blocat drumurile în Kabardino-Balkaria (n.r. – regiune a Rusiei de la granița cu Georgia). De la fiecare persoană au cerut 15.000 de ruble pentru călătorie. Poliția este peste tot în Caucazul de Nord. Stau la fiecare intersecție. Pe alocuri drumul este blocat și, dacă îi plătești, te lasă să treci.”

Dmitri vorbește despre atmosfera de la graniță și oferă detalii despre piața locurilor la coadă, creată ad-hoc

„Sunt posturi de control la fiecare răscruce din Vladikavkaz, dar am reușit să trecem. Pe 25 septembrie, la ora 11.00, am ajuns la graniță. În față era o coloană imensă de mașini. Până la punctul de frontieră erau 20 de kilometri când am ajuns la rând. Mulți oameni mergeau înspre frontieră, cărând lucruri. Pe jos nu se poate trece granița ruso-georgiană, dar oamenii plănuiau să urce în mașina cuiva pe locurile goale, mai aproape de punctul de control. Se fac afaceri și din asta. Cei din față percep un tarif uriaș pentru a-i primi în autoturismele lor. Mi s-a spus că un loc într-o mașină costă 800 și 1.000 de dolari.”  

De altfel, pe rețelele de socializare au apărut anunțuri postate de oameni care anunță că își vând mașinile cu tot cu locul la coadă. Nu mai au răbdare până la punctul de frontieră și renunță la autoturisme pentru a ajunge mai repede, pe jos. Un bărbat a postat un anunț că vinde un BMW Seria 6 aflat la doar câțiva kilometri de graniță cu 1,5 milioane de ruble, adică aproximativ 27.000 de euro. Iar un autoturism marca Subaru, „cu un loc la coadă”, se vinde cu 400.000 de ruble (7.200 de euro).

Citește și: Cozi imense la granițele Rusiei! Oamenii se înghesuie să fugă din Rusia pentru a nu fi mobilizați VIDEO

Oamenii nu se limitează însă la autoturisme, și apeleaza la orice formă de transport care îi poate ajuta să treacă frontiera.

„De asemenea, se călătorește cu biciclete și chiar cu scutere, deoarece acestor vehicule li s-a permis să treacă granița ruso-georgiană. Localnicii din Oseția de Nord au lansat o afacere în apropierea graniței: vânzarea de biciclete și scutere. O bicicletă costă între 10.000 și 50.000 de ruble (între 200 și 900 de dolari).”

„Dacă Ucraina câștigă acest război și Rusia se prăbușește, atunci va începe un război civil. În orice caz, rușii nu ar trebui să se aștepte la pace în viitorul apropiat”, își încheie relatarea tânărul de 24 de ani.

De la începutul lunii septembrie, mii de cetățeni ruși trec granița ruso-georgiană. Dar din 21 septembrie, când a fost anunțată mobilizarea în Rusia, aproximativ 10.000 de persoane au trecut zilnic granița, a declarat ministrul de Interne al Georgiei, Vakhtang Gomelauri, pe 27 septembrie.

Oficialul nu a dat o cifră exactă cu privire la câți cetățeni ruși au intrat în Georgia după 21 septembrie, însă a subliniat că cifra declarată de jurnaliști – 250.000 – este incorectă. Ministrul de Interne al Georgiei a mai adăugat că aproximativ 60% dintre cetățenii ruși care intră în Georgia pleacă spre alte țări.

 

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult