- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Ungaria își ia la revedere de 22 de miliarde de euro! Europa taie fondurile!

23 Dec, 19:04 • Cornel Ghimeșan
Ungaria pierde cele 22 de miliarde de euro, care ar fi ajuns sub formă de fonduri de coeziune. Comisia Europeană a luat decizia că nu le vor acorda aceste până când Budapesta va respecta fonduri Carta Europeană a Drepturilor Fundamentale
Ungaria își ia la revedere de 22 de miliarde de euro! Europa taie fondurile!

Ungaria nu va primi de la Comisia Europeană cele 22 miliarde de euro sub formă de fonduri de coeziune. CE a anunțat că acordarea acestor fonduri este exclusă până când Budapesta nu va garanta că programele de utilizare a acestora respectă Carta Europeană a Drepturilor Fundamentale în materie de independenţă judiciară, legi ale educaţiei, libertate academică şi dreptul la azil, transmite vineri EFE.

Alte articole: Schimbare majoră pentru cursele aeriene. Wizz Air și Ryanair se retrag de pe aeroporturi și renunță la mai multe zboruri din România

Este vorba totuşi despre un proces diferit de mecanismul de condiţionalitate prin care Budapestei îi vor fi blocate 6,3 miliarde de euro din aceste fonduri, aferente unui număr de trei programe de coeziune, până când aceasta va aplica 17 măsuri convenite pentru a garanta respectarea statului de drept.

Ce trebuie să facă Ungaria pentru a debloca fondurile

Executivul comunitar a aprobat joi acordul de asociere cu Ungaria pentru plata fondurilor sale de coeziune – o procedură esenţială pentru toate statele membre – în care Budapesta include o „foaie de parcurs” pentru îmbunătăţirea transparenţei în licitaţiile publice, lupta împotriva corupţiei, fraudei şi conflictelor de interese şi îmbunătăţirea capacităţii administrative.

Această cale are legătură cu angajamentele pe care Bruxellesul le-a cerut guvernului ungar pentru a-i aproba planul de redresare – pentru care Budapesta are dreptul la 5,8 miliarde de euro – şi pentru a putea debloca cele 6,3 miliarde de euro din fonduri de coeziune, îngheţate pentru moment de Consiliu.

Bruxelles a dat undă verde acordului de asociere după ce a evaluat că sunt îndeplinite criteriile pentru acesta, cum ar fi ca programele să ţină cont de recomandările anuale ale Comisiei Europene. Însă, în momentul implementării cheltuielilor trebuie îndeplinite o serie de „condiţii favorabile” pentru a putea solicita plăţi de la Uniune.

Ungaria își ia la revedere de 22 de miliarde de euro! Europa taie fondurile
Ungaria își ia la revedere de 22 de miliarde de euro! Europa taie fondurile

Printre aceste condiţii se numără şi ca programele să garanteze respectarea Cartei Europene a Drepturilor Fundamentale, lucru care nu se întâmplă în cazul Ungariei, potrivit Bruxellesului.

Mai exact, Comisia subliniază că legea pentru protecţia minorilor – care, printre altele, interzice difuzarea de conţinut privind homosexualitatea în şcoli -, „riscurile grave pentru libertatea academică şi dreptul la azil au un impact concret şi direct asupra respectării Cartei” în implementarea unor programe de coeziune şi a Fondului pentru azil şi migraţie.

În ceea ce priveşte independenţa judiciară, Bruxellesul consideră că această condiţie este îndeplinită întrucât Ungaria s-a angajat în cadrul planului său de redresare să adopte reforme pentru rezolvarea deficienţelor în primul trimestru al anului 2023, care va permite şi respectarea Cartei Drepturilor. Totuşi, Budapesta va trebui să explice cum intenţionează să îndeplinească această condiţie în domeniile educaţiei şi azilului.

În ciuda reţinerii fondurilor până la respectarea Cartei, aprobarea acordului de asociere va permite Ungariei să înceapă implementarea programelor de coeziune şi să primească banii corespunzători sprijinului tehnic şi prefinanţării, echivalentul a aproximativ 1,5% din fonduri, au explicat vineri pentru EFE surse comunitare.

Citește și: Situaţia transporturilor de mărfuri, în 2022: Cele rutiere au înregistrat o creştere, însă cele feroviare se confruntă cu probleme

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult