- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Va urma o iarnă extrem de geroasă, iar gazul din depozite nu va fi suficient. Avertismentul specialiștilor

15 Oct, 10:57 • Gabriela Andreescu
O prognoză pe termen lung emisă de climatologi din mai multe țări avertizează că există „o șansă mai ridicată decât cea obișnuită” ca Europa să se confrunte cu un val de frig în această iarnă, înainte de perioada Crăciunului
Va urma o iarnă extrem de geroasă, iar gazul din depozite nu va fi suficient. Avertismentul specialiștilor

Există o „șansă mai mare decât de obicei” ca Europa să se confrunte cu o perioadă de frig în această iarnă, îndeosebi înainte de Crăciun, potrivit unei noi prognoze meteo pe termen lung emisă de autoritățile climatice internaționale de top.

Avertismentul vine în timp ce țările europene continuă să-și umple depozitele de gaze naturale, sperând să iasă din sezonul de încălzire de iarnă fără a avea acces la gaz natural din Rusia, scrie Politico.

Potrivit lui Carlo Buontempo, director al Serviciului Copernicus privind Schimbările Climatice de la Centrul European de Prognoze Meteorologice pe Termen Mediu, citat de jurnaliști, există posibilitatea reală de apariție a unui val extrem de frig în decembrie.

„Venim după o vară caldă. Știm că iernile devin mai blânde, astfel că am putea să ne gândim că va fi o iarnă blândă și că nu avem motive de îngrijorare”, a spus Buontempo.

„S-ar putea să fie așa, dar prognoza pe care am emis-o azi și cunoștințele noastre despre cum funcționează sistemul climatic ne face să sugerăm faptul că există încă o șansă pentru un val de vreme foarte rece”, iar șansa ca el să se producă înainte de perioada Crăciunului este mai mare decât „într-un an normal”.

„Prognoza sezonieră multi-sistem” din octombrie, emisă miercuri, se bazează pe datele ECMWF împreună cu alți șase prognozatori naționali.

Va urma o iarnă extrem de geroasă, avertizează specialiștii
Va urma o iarnă extrem de geroasă, avertizează specialiștii

Prognoza de miercuri conține încă incertitudini, iar piețele de energie acordă de obicei o atenție deosebită prognozei pe termen lung din noiembrie, deoarece, până atunci, majoritatea factorilor importanți care modelează modelele meteorologice pentru a doua parte a iernii sunt în joc, a spus Buontempo.

O prognoză a vremii pe timpul iernii realizată atât de devreme este plină de incertitudini, iar factori cheie care ar putea afecta condițiile meteo – în special în ianuarie și februarie – nu „și-au făcut încă efectul”, a explicat Buontempo.

Te-ar putea interesa și: Prognoza meteo 12 septembrie -10 octombrie. Meteorologii anunță când vin ploile

Un val de frig ar fi legat de un așa-numit „eveniment de blocaj atmosferic” ce are loc atunci când presiunea înaltă persistentă duce la „anomalii” ale vânturilor care bat dinspre est și temperaturi mai reci în Europa.
În acest moment, condițiile climatice indică faptul că probabilitatea ca un astfel de eveniment să aibă loc este ceva mai mare decât în mod normal.

Analiștii au spus că Europa are destul gaz pentru a trece peste o iarnă normală, dar, dacă temperaturile joase persistă mai mult decât de obicei, europenii ar putea fi nevoiți să raționalizeze accesul la gaz, ceea ce va afecta industriile și afacerile, în special.

Guvernele europene care se pregătesc pentru prima iarnă pe timp de criză trebuie să fie în alertă cu privire la posibilitatea de a se confrunta cu o iarnă grea, care ar putea pune și mai multă presiune asupra proviziilor de gaze naturale ale continentului.

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult