- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Alpha Bank: Programul \”Prima Casa\” va duce la scaderea dobanzilor

27 May, 10:36 • Redactia DailyBusiness
Garantarea de catre stat a unei parti din creditul pentru locuinte, prin programul "Prima Casa", va determina o reducere a dobanzilor, insa acest lucru "va tine de fiecare banca", impactul cel mai mare din punct de vedere al creditarii fiind la imprumuturile in euro, a declarat marti Sergiu Oprescu, presedintele Alpha Bank.
Alpha Bank: Programul \Prima Casa\ va duce la scaderea dobanzilor

„Din punct de vedere al costului creditului, faptul ca exista o portiune garantata de stat inseamna ca va exista o reducere a dobanzii. Acest lucru va depinde de fiecare banca”, a spus Oprescu dupa intalnirea dintre Gheorghe Pogea, ministrul Finantelor si reprezentanti ai sectorului bancar, desfasurata la sediul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), relateaza Mediafax.

In ceea ce priveste normele de creditare, Oprescu se asteapta ca si BNR sa intervina.

Bancile comerciale vor inainta pana joi propuneri concrete privind modul in care ar dori sa se finalizeze programul „Prima Casa”.

Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank Romania, a spus ca la intalnire au participat toate bancile comerciale reprezentate in consiliul de administratie al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB).

Constantin Nita, ministrul pentru IMM-uri, a declarat marti ca prin proiectul „Prima Casa”, aplicat pe o perioada de 4 ani, vor fi construite circa 50.000 de locuinte.

Guvernul a anuntat, miercuri, un program prin care creditele contractate pentru cumpararea primei locuinte vor fi garantate de stat in limita maxima de 60.000 euro. Garantia va fi acordata persoanelor care achizitioneaza pentru prima data o locuinta si care nu au beneficiat anterior de un credit ipotecar.

Nepenalizarea rambursarii anticipate a creditului, procedurile de evaluare ale imobilului, un avans de maximum 5% din imprumut si perceperea de dobanzi cat mai scazute sunt criteriile anuntate de premierul Emil Boc pentru selectia bancilor care doresc sa fie incluse in programul guvernamental de garantare a creditelor pentru cumpararea primei locuinte.

Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), a spus marti ca BNR ar trebui sa modifice normele de creditare a populatiei, pentru a se relua finantarea pe acest segment, mai ales in contextul initiativei „Prima Casa”.

El a apreciat initiativa Guvernului, dar a mentionat ca trebuie sa se poarte discutii pe o forma clara a actului normativ si sa se analizeze modul in care normele actuale ale bancii centrale se „muleaza” pe o astfel de garantare.

Potrivit lui Ghetea, garantiile acordate de Fondul de Garantare a IMM-urilor sunt considerate colateral, in conformitate cu normele BNR, in proportie de numai 60%.

Ghetea crede ca una dintre conditiile anuntate de Guvern, respectiv avansul de cel mult 5%, poate fi indeplinita de banci, atat timp cat este vorba de clienti cu venituri inalte, cu o situatie financiara buna si un loc de munca stabil.

Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM va contracta un imprumut in valoare de 100 milioane euro, cu garantia statului pentru 80% din suma, iar obiectul de activitate al Fondului va fi extins astfel incat sa poata garanta inclusiv creditele ipotecare ale bancilor.

Agentii imobiliari, dezvoltatorii si firmele din constructii considera ca garantarea creditelor pentru cumpararea primei locuinte ar putea impulsiona piata imobiliara si a constructiilor, dar atentioneaza ca rezultatul depinde de modul cum va fi aplicat programul si de reactia bancilor.