FINANTE-BANCI

Cresterea economica a accelerat la 8,3% in trimestrul al treilea

11 decembrie 2006, ora 14:40 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
Sectorul constructiilor a inregistrat cel mai ridicat ritm de crestere in primele noua luni
Sectorul constructiilor a inregistrat cel mai ridicat ritm de crestere in primele noua luni
Produsul intern brut (PIB) al Romaniei a crescut in trimestrul al treilea cu 8,3%, iar in primele noua luni a inregistrat un avans de 7,8%, pe fondul evolutiei foarte bune din constructii si servicii, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).
Economia a accelerat in trimestrul al treilea, dupa ce in trimestrul al doilea crescuse cu 7,8%, iar in primele trei luni ale anului inregistrase un avans de 6,9%.

Reprezentantii INS estimeaza ca pentru acest an cresterea economica va fi cuprinsa in intervalul 7,3% - 8,3%.

Anul trecut in primele noua luni ale anului, cresterea produsului intern brut a fost de 3,6%, iar la finalul anului s-a inregistrat un avans de 4,1%.Produsul intern brut realizat in primele noua luni se ridica la 229,5 miliarde de lei (aproape 65 de miliarde de euro).

Sectorul constructiilor ramane cel mai dinamic, cu o crestere de 19,2% in trimestrul al treilea si de 17,7% in primele noua luni. Ponderea constructiilor in formarea PIB este de 5,8% in primele noua luni ale anului.

Cea mai importanta componenta a PIB o reprezinta serviciile, care au crescut in trimestrul al treilea cu 8,5% si cu 7,8% in perioada ianuarie-septembrie. Sectorul serviciilor reprezinta aproape jumatate din PIB-ul la noua luni.

O contributie importanta la accelerarea cresterii economice a avut-o si revenirea agriculturii, care anul trecut a actionat ca un factor de franare al economiei, din cauza inundatiilor. Productia agricola a crescut cu 5,2% in trimestrul al treilea, care este, de regula, cel mai bun pentru sectorul agricol. In primele noua luni, agricultura a avansat cu 3,5%, ponderea sectorului agricol in formarea PIB urcand la 7%.

In industrie, cresterea a fost de 8% in perioada iulie-septembrie si de 7,1% pe primele noua luni ale anului. Ponderea productiei industriale in PIB este de 25,8%.

Consumul, principalul motor al cresterii economice

Pe partea de cererea, principalul factor de crestere economica il reprezinta in continuare consumul, care a crescut in primele noua luni cu 11%. Consumul final individual al gospodariilor populatiei a avansat cu 12% in perioada ianuarie-septembrie 2006, fata de perioada similara a anului trecut.

Formarea bruta de capital fix a crescut in primele noua luni cu 13,7%, in conditiile in care investitiile realizate in primele noua luni ale anului in economie au fost cu 14,1% mai mari decat in perioada corespunzatoare a anului precedent.

Investitile in sectorul constructiilor s-au majorat cu 17,7%, in primele noua luni fiind finalizate 20.730 de locuinte, cu 14% mai multe decat in perioada similara a lui 2005. La finele lunii septembrie se aflau in diferite stadii ale lucrarilor de executie peste 100.000 de locuinte, din care 11,8% se realizeaza cu fonduri bugetare.

Comisia Nationala de Prognoza a estimat pentru acest an un produs intern brut de 337 miliarde de lei (circa 96 miliarde de euro), in crestere cu 7% fata de anul trecut. Recent, analistii bancii italiene UniCredit au estimat o majorare a PIB de 7,8%, iar Comisia Europeana a anticipat, in ultima sa estimare, o crestere economica de 7,2%.

Productia industriala a avansat cu 10,2% in octombrie

Evolutia principalilor indicatori economici in luna octombrie confirma asteptarile pozitive ale analistilor. Producti industriala a avansat in octombrie cu 10,2%, iar in primele zece luni cresterea a fost de 7,4%.

Cifra de afaceri a companiilor din industrie a crescut cu 11%, in timp ce companiile din sectorul constructiilor au inregistrat o cifra de afaceri cumulata cu 19,3% mai mare decat in octombrie 2005. In comertul cu amanuntul, cifra de afaceri a crescut cu 24,7%, iar in comertul de autovehicule si carburanti s-a inregistrat un avans de 10,4%.

Cea mai mare crestere au inregistrat-o in octombrie companiile din sectorul serviciilor oferite populatiei, care au inregistrat o crestere a cifrei de afaceri cu 30,4%.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Vineri, 20 Mai 2022, 19:26
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter