FINANTE-BANCI

De ce refuza Astra Asigurari sa plateasca despagubiri de 10 mil. euro Oltchim

30 aprilie 2014, ora 18:34 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
oltchimm.jpg
Administratorul special al Astra considera ca firma de asigurari nu are de ce sa despagubeasca Oltchim cu 10 milioane de euro, din cauza unor posibile prejudicii cauzate de managementul combinatului, asigurat de companie.

Administratorul special al societatii Asigurare-Reasigurare Astra, KPMG Advisory, respectand principiile de transparenta si in conformitate cu prevederile legale in vigoare, informeaza ca dosarul de despagubire inaintat de administratorii judiciari ai Oltchim (in insolventa) nu indica un eveniment asigurat, produs in intervalul asigurat si care sa descrie si sa cuantifice vreunul dintre prejudiciile acoperite de polita de asigurare a raspunderii civile emisa de Astra.

"Cererea s-a intemeiat pe analiza facuta de administratorii judiciari cu privire la cauzele care au condus la starea de insolventa a Oltchim, desi polita nu acopera - potrivit art. 6.7, lit. g., prejudicii ”decurgand din/bazate pe/atribuibile sau implicand direct sau indirect performantele profesionale ale Asiguratului ori pierderi financiare provocate prin neatingerea obiectivelor propuse prin planul de afaceri al companiei, contractul de administrare ori management sau ca urmare a insolvabilitatii companiei", explica reprezentantii KPMG.

In interesul tuturor partilor, in calitatea de administrator special al Astra, KPMG sustine ca a solicitat in repetate randuri detalii privind titlul executoriu sau alt document echivalent din care sa reiasa raspunderea civila a conducerii, precum si intinderea daunei cauzate."Ca raspuns la solicitarile noastre, administratorii judiciari ai Oltchim sA insista ca raportul intocmit de ei este documentul necesar si suficient pentru aceasta, contrar prevederilor legale", spun reprezentantii KPMG.

Din dorinta de a clarifica situatia, KPMG sustine ca a analizat din proprie initiativa dosarul de insolventa al Oltchim cu scopul de a determina daca administratorii judiciari au initiat si, eventual, au finalizat o actiune de atragere a raspunderii conducerii Oltchim in conformitate cu prevederile Legii 85/2006 privind insolventa.

"In urma analizei, nu am reusit sa identificam o astfel de actiune si pe cale de consecinta vreun drept de creanta castigat de Oltchim impotriva membrilor organelor de conducere acoperiti de polita", mentioneaza administratorul special al Astra Asigurari.

Polita de raspundere civila a unor membri din organele de conducere ale Oltchim a fost emisa de Astra in iunie 2012 pentru o perioada de un an si prevede o limita de raspundere de 10 milioane de euro, fiind reasigurata in proportie de 100% de catre un reasigurator cu rating A acordat de o agentie de rating internationala.

Gheorghe Piperea, administratorul judiciar al Oltchim, declara in februarie ca spera ca administratorul special KPMG, desemnat in cazul Astra Asigurari, sa achite cat mai repede suma de 10 milioane de euro "cuvenita" Oltchim, in schimbul politei de asigurare de raspundere manageriala platita ani la rand.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Duminica, 25 Octombrie 2020, 18:25
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter