FINANTE-BANCI, CARIERE

Esti tanar antreprenor si vrei finantare europeana? Cum poti invinge birocratia

11 martie 2014, ora 00:07, autor(i): Andreea Radu 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
T.jpg
Tinerii pasionati de antreprenoriat se lupta pentru a pune pe picioare diverse afaceri. Putini sunt cei care reusesc sa treaca peste toate problemele legislative sau de finantare si sa aiba un business profitabil. Marius Bostan, senior partener VMB Partners, a aratat pentru DailyBusiness.ro care sunt provocarile cu care se confrunta tinerii, cum le pot depasi si cum pot accesa fonduri europene.

Nicaieri in lume nu este foarte usor sa incepi o afacere. E nevoie printre altele de idei, cunostinte, determinare si curaj. Este greu daca nu ai un plan de afaceri clar, daca nu stii cum sa atragi resurse si nu cunosti bine piata, nevoile clientilor. Educatia antreprenoriala, abilitatea de a vedea oportunitatile pot fi factori determinanti in depasirea obstacolelor”, a declarat Marius Bostan.

El a adaugat ca observam tineri de mare succes in IT, in comunicatii si in multe domenii cu noi tehnologii. In acelasi timp un mare val de tineri antreprenori in agricultura incep sa simta gustul succesului si estimeaza ca anii urmatori vor fi ani de acumulari importante pentru acestia.

Problemele cu care se confrunta tinerii antreprenori

„Birocratia si rolul excesiv al statului in multe domenii stranguleaza initiativa antreprenoriala. Lipsa de predictibilitate a unei economii tributare in mod excesiv interventiei statului, lipsa finantarii adecvate, lipsa experientei si know-how-ului necesar sunt cateva piedici importante”, a spus Marius Bostan, senior partener al companiei de consultanta VMB Partners si presedintele Fundatiei Nationale a Tinerilor Manageri.



Barierele sunt aceleasi pentru antreprenori de toate varstele. Tinerii au dezavantajul experientei si conexiunilor mai reduse dar au avantajul entuziasmului si al puterii de sacrificiu”, a adaugat acesta.

El considera ca educatia continua financiara si de management, interactiunea cu antreprenori consacrati, impartasirea experientelor de succes din tari mai dezvoltate decat Romania pot fi sprijin pentru rezolvarea problemelor tinerilor antreprenori.

Cat de accesibile sunt fondurile europene

„Sunt fonduri pentru instalarea tinerilor fermieri, au fost fonduri europene si nationale pentru start-up, pentru infiintarea de pensiuni turistice, afaceri in mediul rural, sunt programe de educatie, calificare, programe sociale, etc. Programele au fost si sunt diverse. Important este sa te informezi, sa inveti permanent si sa fii hotarat in ceea ce faci”, a spus consultantul.


El a mentionat ca accesul este greoi, sunt reguli birocratice si aceste fonduri sunt supuse competitiei. Mai sunt si finantari ale unor proiecte depuse de grupurile de actiune locala (GAL) si ale administratiilor locale si judetene. Exista conditii si limitari pentru diverse programe.

Marius Bostan
Marius Bostan
Care sunt conditiile si pasii pe care ar trebui sa-i urmeze un tanar antreprenor pentru a putea beneficia de fonduri europene?

„In primul rand este important sa stie ce vrea sa faca. Apoi ar trebui sa se informeze. Exista avantajul ca toata informatia este publica disponibila on-line. Important este sa descopere daca fondurile europene pot ajuta ideea pe care o are antreprenorul. Sunt si cazuri in care banii europeni pot frana o initiativa antreprenoriala sau ideea nu se potriveste cu specificul liniei de finantare”, a aratat Marius Bostan.


Nu sunt fonduri europene pentru orice. Sa presupunem ca un tanar vrea sa infiinteze o livada. Atunci va incepe sa studieze propunerea pentru PNDR 2014-2020 si va observa ca exista o propunere de alocare financiara pentru aceasta. Va citi vechiul PNDR pentru a vedea cam cum au functionat fondurile in perioada de pana acum. Va merge la agentia, birouri de informare, consultanti, etc spre a obtine cat mai multe informatii. Apoi evalueaza daca toate acestea il pot ajuta in dezvoltarea afacerii si cum”, a explicat presedintele Fundatiei Nationale a Tinerilor Manageri.

Sfaturi pentru tinerii antreprenori

„Pentru a avea succes este important sa identifice cat mai bine oportunitatea existenta, nevoia de acoperit, sa o inteleaga cat mai bine. Apoi sunt importante competenta, cunostintele, abilitatile. Simplificat spun ca Succesul este produsul dintre Oportunitate si Competenta. Forta acestui produs se obtine doar cu onestitate si onoare acestea fiind ingredientele necesare pentru adevaratul succes”, precizat Bostan.


Credinta in Dumnezeu ajuta multi antreprenori in incercarile zilnice prin care trec si multi o considera factorul cel mai important. O recomandare tehnica imediata ar fi sa urmeze un curs care sa ofere baza minima de cultura antreprenoriala si sa observe cat mai multe cazuri de succes din jurul lor si din carti. Asta va ajuta mult la observarea adevaratelor oportunitati si la micsorarea probabilitatii esecului”, a adaugat el.

Programe pentru tinerii antreprenori

Premierul Victor Ponta a anuntat ca luna aceasta vor intra in vigoare patru programe guvernamentale pentru IMM-uri si tineri antreprenori. Acestea sunt:

1.Programul Tineri intreprinzatori -
Cu o finantare nerambursabila de pana la 10.000 de euro, inscrierile la acest program au inceput de luni. Bugetul total este in valoare de 21 milioane de lei.

2.Programul de Stimulare a Femeilor Manager - Inscrierile la acest program iau inceput tot luni. Acesta presupune alocare financiara nerambursabila de maximum 90% din valoarea totala a cheltuielilor eligibile efectuate, exclusiv TVA, si nu poate depasi suma de 41.500 lei/beneficiar. Bugetul programului este de 500.000 lei.

3.Programul Start – acces la finantare a tinerilor intreprinzatori. Programul incepe pe 17 martie si are alocat un bugetul pentru 2014 de 13 milioane de lei. Programul consta in finantari nerambursabile de maximum 80% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului, dar nu mai mult de 100.000 lei/beneficiar.

4.Programul de dezvoltare pentru IMM-uri - Va incepe din luna aprilie si consta in finantare pentru dezvoltarea si modernizarea activitatilor de comercializare a produselor si serviciilor de piata. Bugetul alocat programului este de 18 milioane de lei, iar valoarea maxima a grantului nu poate depasi 80.000 lei pentru fiecare beneficiar.

Daca doriti sa aflati mai multe informatii, domnul Marius Bostan va fi prezent la
conferinta „Pregatire 2014-2020-Studii de caz, Probleme, Solutii, Oportunitati”, care va avea loc pe data de 25 Martie, la Bucuresti. Pentru detalii va rugam accesati http://www.concordcom.ro/Evenimente/Pregatire-2014_2020 sau solicitati detalii la e-mail: [email protected].

Evenimentul, organizat de DailyBusiness.ro si Concord Communication, reuneste autoritatile publice locale, cei mai buni consultanti, reprezentanti ai societatilor de avocatura, societatilor de proiectare si constructii si nu numai. Conferinta ofera participantilor oportunitatea de a cunoaste proiecte de succes realizate din fonduri europene, abordarea manageriala a acestora, problemele intampinate si solutiile adoptate.

Citeste si:
Cum putem incuraja business-urile creative prin masuri fiscale

Business-ul romanesc si creativitatea: Criza e cel mai bun taram, acum mai mult decat oricand
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Luni, 17 Mai 2021, 18:19
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter