- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Firmele de leasing: Deputatii fac protectie sociala prin amendamentele la Ordonanta 50

18 Nov, 11:23 • gecad.net
Amendamentele aprobate pana in prezent la Ordonanta 50 de Comisia Buget Finante-Banci din Camera Deputatilor nu reprezinta o armonizare a ordonantei cu directiva europeana pe care aceasta o transpune, ci descriu formarea unei legi cu tenta de protectie sociala, a spus joi Adriana Ahciarliu (foto), secretarul general al Asociatiei Societatilor Financiare Nebancare (ALB).
Firmele de leasing: Deputatii fac protectie sociala prin amendamentele la Ordonanta 50

„Un parlamentar a explicat ca in contextul in care s-au produs reduceri salariale cu 25%, trebuie sa intelegem ca cetatenii tarii au nevoie de un nivel de trai decent pe care noi (creditorii – n.r.)”, a spus Ahciarliu.

Aceasta a dat exemplul unui amendament aprobat de membri Comisiei, care prevede ca daca pe fondul crizei, gradul maxim de indatorare al debitorului ajunge sa-l depaseasca pe acela permis de lege, respectiv 70% din venituri, atunci finantatorul este obligat sa ii propuna debitorului restructurarea creditului fara alte costuri, asa incat gradul maxim de indatorare sa fie respectat.

Pe de alta parte, clientii bancilor au reprosat de multe ori creditorilor impunerea de comisioane abuzive, unii dintre acestia declansand proceduri in instanta impotriva creditorilor.

Ordonanta de Urgenta 50/2010, privind contractele de credit pentru consumatori, transpune in legislatia romaneasca Directiva Europeana 48/CE/2008, printre cele mai cunoscute prevederi ale actului normativ fiind eliminarea comisionului de rambursare anticipata la creditele cu dobanda variabila si calcularea dobanzii in functie de un indice de referinta transparent, la care se adauga o marja fixa, care nu poate fi modificata fata de contractul initial.

Zeci de mii de clienti ai bancilor din Romania s-au organizat in grupuri pe Internet, pentru a fi mai bine informati cu privire la problemele pe care le intampina cu banca si despre cum sa negocieze cu institutia pe fondul OUG 50, dar si pentru a putea sa declanseze procese colective impotriva bancilor.

Unele dintre nemultumirile clientilor sunt legate de abuzuri ale bancilor precum perceperea unui comision de risc pe perioada desfasurarii creditului, modificarea abuziva a dobanzilor sau calcularea gresita a dobanzii, dar exista si foarte multe persoane care reclama implementarea incorecta a ordonantei privind imprumuturile populatiei, aprobata de Guvern in luna iunie.

La inceputul lui septembrie existau pe Yahoo grupuri formate din clienti ai BCR, BRD, Volksbank, Alpha Bank, Raiffeisen, ING, Bancpost, RBS, Credit Europe Bank, OTP Bank, Banca Romaneasca si Banca Transilvania, potrivit Mediafax.

Senatul a aprobat la inceputul lunii septembrie legea de adoptare a OUG 50/2010. In prezent Ordonanta se afla in dezbaterea comisiilor din Camera Deputatilor.