FINANTE-BANCI

Firmele-fantoma, de domeniul trecutului. Ce metode noi folosesc evazionistii

05 iulie 2015, ora 11:29 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
bani.jpg
Poliţiştii care investigheaza infractiuni economice au schimbat în ultima perioadă metodele şi pun accent pe recuperarea banilor, pe care evazioniştii îi ţin ascunşi în achiziţii de clădiri, bijuterii şi opere de artă. Zilele acestea, milioane de euro au fost scoase la lumină în urma unor percheziţii.

Sistemul firmelor-fantomă este deja învechit, spun politiştii. Evazioniştii încearcă să se reprofileze şi caută modalităţi mai greu de anihilat de către anchetatori. Legislaţia de acum câţiva ani a suferit modificări şi cei care intenţionează să săvârşească infracţiuni caută să identifice cele mai simple căi pentru a evita plata taxelor. Caută protecţia legii, dar de multe ori o încalcă, explică directorul adjunct, din Direcţia de Investigare a Infracţiunilor Economice, IGPR, Aurel Dobre, potrivit stiri.tvr.ro.

Iată una dintre metodele folosite de evazionişti: deţinătorul unei firme cu o bună reputaţie pe piaţă şi cu o vechime de 9-10 ani se hotărăşte să îşi vândă afacerea. Cel care o cumpără este un cetăţean de altă naţionalitate şi etnie decât cea română. În schimbul unei sume de 100-200 Euro, acceptă să devină administratorul noii firme.

Propietarul iniţial îşi înfiinţează o nouă societate, dar nici nu o abandonează pe cea veche folosind-o, cu sau fără ştiinta celui care abia a cumparat-o, în sistemul de firme-fantomă. De obicei, banii negri sunt ascunşi prin achiziţii de amploare: clădiri, apartamente, maşini şi ambarcaţiuni de lux şi, nu în ultimul rând, obiecte de artă.Legea permite acum depunerea unor garanţii financiare egale ca valoare cu prejudiciul constatat. Aşa cum s-a întamplat, de exemplu, în cazul Siveco. În ultima perioadă, companii importante au pus la dispoziţia Parchetului sumele de bani evaluate ca prejudiciu astfel încât societăţile să îşi poată continua activitatea.

Când instanţa se pronunţă definitiv privitor la vinovaţie ori nevinovaţie, banii se confiscă ori se restituie, potrivit directorului adjunct, din Direcţia de Investigare a Infracţiunilor Economice, IGPR, Aurel Dobre.

Alteori, de teamă să nu ajungă la închisoare, cei anchetaţi sunt dispuşi să plătească pe loc banii datoraţi statului. Aşa a făcut Constantin Marin, cunoscut ca Fane Tamango, regele cimitirelor. Acesta fusese acuzat de proprietarii firmelor de pompe funebre că le cere taxe de protecţie.

În primele şase luni ale anului, 30 de miliarde de lei au intrat la bugetul statului, numai din TVA, cu aproape 20% mai mult decât în prima parte a anului trecut.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Miercuri, 25 Noiembrie 2020, 04:53
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter