- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

ING Bank: Cresterea PIB a franat la 3,6% in T4, si va crea presiuni pe banca centrala

07 Jan, 12:37 • Redactia DailyBusiness
ING Bank Romania estimeaza ca in ultimul trimestru al anului anterior, cresterea anuala a economiei a franat pana la 3,6%, fata de un nivel de crestere record de 9,5% in T3, ceea ce inseamna ca banca centrala ar trebui sa renunte la politica monetara restrictiva, pentru a ajuta economia.
ING Bank: Cresterea PIB a franat la 3,6% in T4, si va crea presiuni pe banca centrala

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a pastrat marti nivelul ratei dobanzii si al rezervelor minime obligatorii pentru a preveni deprecierea mai puternica a leului.

Ingrijorarea bancii centrale nu a fost legata de efectul pe care cresterea cursului l-ar avea asupra inflatiei, ci de consecintele deprecierii asupra stabilitatii financiare a romanilor, puternic indatorati in valuta, a spus Nicolae Alexandru Chidesciuc, economistul sef al ING Bank Romania.

Totodata, a mentionat reprezentantul ING, BNR a dorit sa amane o decizie privind modificarea dobanzii cheie pentru luna februarie, cand este de asteptat sa aiba mai multe date privind nivelul cresterii economice din trimestrul 4 din 2008.

„Pentru trimestrul 4 ne asteptam la o scadere puternica a cresterii anuale a economiei, pana la 3,6%, fata de 9,1%, in trimestrul 3”, a precizat Chidesciuc.

Scaderea economiei va determina cel mai probabil banca centrala sa scada dobanda cheie cu 0,25-0,50 puncte procentuale si sa reduca rezervele minime obligatorii la lei, in urmatoarea sedinta de politica monetara, care va avea loc pe 4 februarie, crede analistul financiar.

In caz contrar, deteriorarea activitatii economice ar putea fi accentuata in 2009, si ar putea continua sa fie astfel si anul viitor.