- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Managerii romani cred in economia locala, dar investitorii ne ocolesc. Cum ii atragem?

28 Oct, 00:05 • gecad.net
Managerii romani continua sa fie increzatori ca economia locala va avea o evolutie buna, desi in ochii strainilor Romania este una dintre cele mai putin atractive piete din zona pentru investitii pe termen lung, potrivit unui studiu al firmei de consultanta Roland Berger.
Managerii romani cred in economia locala, dar investitorii ne ocolesc. Cum ii atragem?

Astfel, potrivit unui studiu realizat pe manageri de top din 11 tari din regiune si prezentat de Codrut Pascu, directorul companiei de cercetare a pietei Roland Berger Romania, cea mai atractiva tara din zona pentru investitori este acum Austria, urmata de Cehia, Polonia si Croatia si abia apoi Romania si Ucraina.

Cand se pune problema evolutiei economice viitoare, managerii locali sunt unii dintre cei mai optimisti din zona, mult mai increzatori decat cei din Austria sau Croatia, tari care sunt insa mult mai bine vazute de investitori, potrivit studiului ce a fost prezentat in cadrul unui seminar organizat de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Sefii de companii locale cred ca aptitudinile lingvistice si forta de munca ieftina sunt principalele avantaje pe care le are piata romaneasca in raport cu alte piete din regiune in ce priveste atragerea investitiilor.

Acestia recunosc totusi ca Romania are si extrem de multe dezavantaje importante, precum lipsa stabilitatii politice si sociale, cadrul fiscal, infrastructura proasta, cadrul legislativ si coruptia.

In ciuda lipsei de realism a managerilor locali, Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la Fondul Monetar International, considera ca revenirea din criza va putea fi facuta doar de sectorul privat, care ar trebui sa isi asume rolul principal in redresarea economica.

In opinia lui Tanasescu, si sectorul public isi face datoria, si a demarat una dintre cele mai dure politici de consolidare fiscala de la nivelul Europei. Acesta a spus insa ca guvernul trebuie sa fie consecvent in politicile sale, deoarece sunt extrem de necesare pentru reluarea cresterii economice.

„Modelul de crestere economica din perioada de boom, bazat pe intrarile de capital, nu mai poate fi sustinut”, a spus Tanasescu.

Ce ar trebui schimbat in comportamentul guvernantilor pentru ca politicul sa poata fi un sprijin pentru cresterea economica? Politicile economice trebuie sa devina consecvente si sa nu se ghideze dupa imbolduri populiste, este de parere Mugur Isarescu, guvernatorul BNR.

In opinia acestuia, masurile benefice luate de guvernele locale de-a lungul timpului nu s-au bucurat de continuitate. „Cand un guvern ia masuri benefice, de ele beneficiaza un alt guvern care vine intr-o situatie mai usoara si uita ca trebuie sa pastreze corenta politicilor”, a declarat Mugur Isarescu.

Acesta a spus ca in perioada cat a fost premier, a incercat sa imprime o politica economica liniara, coerenta, care insa nu i-a adus capital electoral. „Eu am condus un guvern care a pierdut cu brio alegerile”, a spus guvernatorul, amintind de perioada cand a fost premier (decembrie 1999 – decembrie 2000).

Lasand de-o parte interesele electorale, guvernantii ar trebui sa se gandeasca insa ca inconsecventa politica afecteaza grav economia, care este penalizata de investitori prin cresterea costului la imprumuturi.

„De ce Romania trebuie sa plateasca mai mult cu 3 puncte de baza (atunci cand se imprumuta de pe pietele internatioanale – n.r.) decat o tara europeana?”, se intreaba Isarescu.

Politicile incoerente, dar si criza economica, au condus in ultimul timp la o scadere abrupta a investitiilor straine directe in Romania. Astfel, in primele opt luni ale anului, acestea au totalizat 1,956 miliarde de euro, in scadere cu 35,9% fata de perioada similara a anului trecut, cand s-a inregistrat un nivel de 3,054 miliarde de euro, conform Bancii Nationale a Romaniei (BNR).