- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Patru motive pentru care taierile de salarii si pensii se vor face fara \”dezordine\”

13 May, 00:02 • gecad.net
Exista cel putin patru motive pentru care reformele propuse de guvernanti au sanse mici sa fie blocate de miscari sociale de amploare la comanda sindicatelor, care sa creeze "dezordine" (cum s-a exprimat presedintele Basescu) si sa blocheze economia.
Patru motive pentru care taierile de salarii si pensii se vor face fara \dezordine\

In principal, e vorba de puterea slaba de reactie a celor afectati, nereprezentati de asociatii, sau aflati sub umbrela unor sindicate ale caror lideri sunt controversati si suspectati de „pact” cu autoritatile, dar si de un adevar trist: romanii sunt obisnuiti sa traiasca greu.

Cine s-a revoltat pana acum? Pensionarii, care au pichetat Cotroceniul si sedii ale autoritatilor locale din tara, profesorii care ameninta cu greva generala insa abia la finalul anului scolar, si mamele, care ameninta ca vor arunca cu pampersi in sediul Ministerului Muncii.

Iata patru motive pentru care grevele si protestele de mare amploare, dupa modelul Greciei, sunt putin probabile in urmatoarea perioada.

1. Pensionarii (ale caror venituri ar putea scadea cu 15%), mamele (amenintate cu scaderi de 15% ale alocatiei pentu cresterea copiilor) ca si bugetarii (pentru care s-au anuntat scaderi de 25% ale salariilor) sunt deja familiarizati cu veniturile mai mici, iar guvernantii stiu bine asta. Venituri cu 15% mai mici? Este exact situatia in care se regaseau pensionarii acum circa 2 ani, deci o stare de fapt binecunoscuta de varstnici.

In plus, din nivelul pensiei medii, de doar 700 de lei, reiese ca aceste venituri asigura oricum o conditie de minima subzistenta beneficiarilor. Sa ne amintim, iarasi, ca pana acum doar cativa ani nu exista pensia minima de 300 – 350 de lei, asa incat lucratorii din fostele CAP-uri, dar si alte persoane varstnice, erau fortati sa se descurce cu venituri de cateva zeci de lei.

Guvernantii stiu ca, fortati de imprejurari, romanii saraci au fost nevoiti sa gaseasca alte resurse pentru existenta : ajutor de la rudele mai instarite sau alte tipuri de venituri, si se poate presupune ca aceste cai batatorite vor fi regasite de acestia.

De asemenea, acum 2 ani indemnizatia primita de mame pentru cresterea copilului era de 800 lei (600 pentru mama, 200 pentru copil), indiferent de castigurile realizate de mamici inainte de a intra in concediul maternal. Daca acum cativa ani se putea trai cu o indemnizatie totala de 800 lei pentru copil, de ce nu s-ar putea si acum, cu venituri mai scazute?

2.Contextul economic este intr-adevar dificil, dar este de asteptat ca o parte din cei afectati sa inteleaga masurile – „Am vazut la televizor reactiile de pana acum ale populatiei si am ramas suprins sa vad ca multa lume intelege propunerile guvernantilor”, a declarat pentru DailyBusiness.ro Vlad Muscalu, economist in cadrul ING Bank Romania. Acesta admite insa ca in viitor nu este exclusa o reactie mai puternica din partea bugetarilor.

3. Actiunea guvernului a fost indelung pregatita – Disponibilizarile si scaderile salariale ale bugetarilor au fost anuntate inca de cand acordul cu FMI a fost incheiat, deci din primavara lui 2009. Pregatirea psihologica a avut timp deci sa isi faca deja efectul in randul bugetarilor.

4. Miscarea sindicala reala, care sa reprezinte interesele angajatilor, este slaba in prezent. In timp ce in alte tari presiunile sociale cresc si sub influenta grupurilor sindicale, in Romania lucrurile par sa stea exact invers: presiuni exista, dar aproape nicio actiune concreta de revolta nu are loc in grupurile care au reprezentanti sindicali.

Lideri importanti ai sindicatelor, cum ar fi Bogdan Hossu, au declarat deja public ca inteleg si accepta masurile impuse de guvern. Chiar si liderii ceva mai radicali par a fi dispusi sa ajunga la intelegere, cu conditia sa li se acorde atentie.

„Noi am propus masuri care sa inlocuiasca scaderile de pensii si salarii anuntate. Vrem transparenta totala in ceea ce priveste achizitiile publice si ca pana la finele anului sa se faca doar investitii care creeaza locuri de munca. Banii astfel economisiti trebuie sa fie directionati intr-un fond special care sa incurajeze accesarea fondurilor europene”, a declarat pentru DailyBusiness.ro Petru Dandea, vicepresedinte al Cartel Alpha.

In cazul in care masurile nu sunt acceptate sau nu se ajunge macar la o negociere, sindicalistii intentioneaza sa ceara demiterea guvernului spune Dandea.

Intrebat cum de aproape niciuna din masurile de protest cu care sindicatele au amenintat guvernul atunci cand s-a anuntat anul trecut concediul de 10 zile fara plata nu s-au concretizat, liderul sindical raspunde: „Exista o capacitate de intelegere la nivelul persoanelor din Romania. Romanii sunt capabili sa inteleaga ca este criza, dar nu este normal sa plateasca tot cei multi, care muncesc”.

Asa se face ca, in ultimele zile am vazut mai degraba miscari din partea grupurilor slab reprezentate sindical si care nu sunt vitale pentru functionarea economiei, cum sunt pensionarii.

De ce este important daca vom avea sau nu proteste sociale dure

Exemplul Greciei este cel mai la indemana, insa si mineriada de acum 10 ani, cand Romania era la un pas de a intra in incapacitate de plata, este inca vie in memoria publica. O reforma grevata de proteste sociale de mare amploare inseamna cresterea durerii provocate de masuri care taie in carne vie.

Desi masurile de reforma publica propuse in ultimul timp de guvernanti nu sunt neaparat cele mai fericite, efectul pe care acestea il vor produce, respectiv reducerea cheltuielilor publice, nu poate fi decat o veste buna.

Daca reforma propusa de guvern nu trece, atunci FMI va amana din nou acordarea transelor viitoare de imprumut.

Evolutia ar aduce Romania in situatia din toamna anului trecut, de a isi pierde credibilitatea in fata investitorilor, ceea ce ar conduce automat la scumpirea costurilor de finantare pentru companii, dar si pentru populatie, la scaderea si mai drastica a investitiilor si la scaderi de rating din partea agentiilor, care ar inseamna pentru tara o inrautatire a situatiei economice pe termen lung.