- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Stiglitz: Rolul dolarului ca moneda de rezerva este indoielnic si prezinta riscuri

21 Aug, 12:33 • Redactia DailyBusiness
Reputatul economist american Joseph Stiglitz (foto), laureat al premiului Nobel, considera ca rolul dolarului SUA ca moneda de rezerva este "indoielnic" si prezinta un grad ridicat de risc.
Stiglitz: Rolul dolarului ca moneda de rezerva este indoielnic si prezinta riscuri

„Este nevoie de un sistem global de rezerva monetara”, a declarat vineri Stiglitz, intr-o conferinta sustinuta la Bangkok, scrie Bloomberg, citat de Mediafax.

Sprijinul unor tari precum China ar trebui sa asigure discutii serioase pe marginea unui nou sistem de rezerve, a adaugat el.

Dolarul s-a depreciat cu 12%, din 5 martie pana in prezent, in raport cu un indice care cuprinde euro, yenul si alte 4 valute de referinta la nivel mondial.

China – care detine cele mai ample rezerve de valuta din lume – si Rusia au cerut anterior inlocuirea dolarului cu o alta moneda, una globala, ca valuta internationala de constituire a rezervelor monetare.

„Sistemul existent de rezerva se afla intr-un proces de destramare. Dolarul nu este o moneda buna de rezerva. In prezent, dolarul nu intoarce aproape niciun randament, insa oricine analizeaza situatia trebuie sa ajunga la concluzia ca exista un grad ridicat de risc”, a aratat Stiglitz.

Dolarul va continua sa se deprecieze pe masura ce guvernul Statelor Unite „pompeaza” sume „masive” de bani in economie, potrivit unui analist al Pacific Investment Management Co (PIMCO), cel mai mare fond de obligatiuni la nivel mondial.