- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Unde e mai bine sa-ti plasezi banii? Vezi comparatia intre depozite, titluri de stat, actiuni, fonduri, aur, petrol si arta

09 Mar, 00:03 • Redactia DailyBusiness
Destabilizarea pietelor financiare a facut mai dificila alegerea variantei optime pentru plasarea banilor. DailyBusiness.ro a realizat un tablou al randamentelor estimate pe 1 an pentru o categorie larga de investitii posibile.
Unde e mai bine sa-ti plasezi banii? Vezi comparatia intre depozite, titluri de stat, actiuni, fonduri, aur, petrol si arta

Potrivit analistilor financiari, alegerea de a face diverse plasamente acum sau in viitorul apropiat pe aceste piete poate aduce investitorilor castiguri ce pot urca de la cateva zeci de procente pana la 100% sau chiar mai mult. Bineinteles, cu conditia ca fiecare optiune de investitie sa fie analizata cat mai in cunostinta de cauza.
[img=14][/img]
Pentru a exemplifica valoarea in bani a randamentelor vizate, am folosit ca baza de calcul doua tipuri de investitii, de valoare mica (10.000 euro), respectiv medie (50.000 euro), pe o perioada de 1 an.

Depozite bancare

Dobanzile de economii au ajuns in ultimul timp la cote altadata incredibile, de pana la 17% pe an la lei si 7,5% pe an la euro, in conditiile in care, in anii anteriori, acestea ofereau randamente real negative, adica nu acoperau nici macar deprecierea generata de inflatie.

Ce pot castiga deponentii in depozite in aceasta perioada? Cea mai indicata este o estimare a castigului lunar, in conditiile in care, de cele mai multe ori, bancile practica dobanzile mari pentru economiile cu scadente pe termen scurt, care variaza de regula in jurul a 2-3 luni.

Asadar, pentru o suma de 10.000 de euro, clientul ar avea de castigat, depunand banii in euro, circa 58 de euro lunar, daca alege un depozit cu dobanda de 7%, si circa 609 de lei lunar, daca deschide un depozit in lei, cu dobanda de 17%.

La o suma de 50.000 de euro, castigul lunar al clientului poate fi de 290 de euro, pentru un depozit in moneda europeana si de 3.045 de lei, daca economiile se fac in lei.

Valoarea este foarte aproape de castigul net, daca deponentul alege o institutie financiara care nu percepe comision de deschidere a depozitului, in conditiile in care anul trecut a fost eliminat impozitul perceput pentru castigurile din dobanzi.

Ofertele de dobanzi la depozite cu scadenta la un an se invart in jurul a 14% la lei si 5,5% la euro. Astfel, randamentele aduse de un depozit de 10.000 de euro scadent pe un an vor deveni de 6.020 de lei, respectiv 550 de euro, in functie de moneda in care se constituie depozitul.

Pentru o investitie de 50.000 de euro, castigurile anuale urca pana la 30.100 de lei si 2.750 de euro.

Cei care doresc sa faca un depozit in lei pentru ca ulterior sa transforme suma in euro si sa o investeasca, trebuie sa ia insa in calcul si riscul de curs.

Astfel, odata cu sosirea scadentei depozitului, clientul poate ajunge in situatia ca suma in lei, chiar suplimentata de bonificatia oferita de depozit, sa reprezinte o valoare mai mica in euro, decat la constituirea depozitului, din cauza unei eventuale deprecieri a leului.

Prognozele de curs ale principalelor banci locale sunt diferite, unele mizand pe aprecierea, iar altele pe deprecierea monedei in raport cu euro, pana la finele anului. Cei care nu doresc sa isi asume riscul valutar pot opta pentru depozite in moneda in care doresc sa realizeze investitiile.

Perioada poate fi foarte propice investitiilor in depozite, in conditiile in care analistii anticipeaza ca in rastimp de cateva luni, randamentele ar putea incepe sa scada. In opinia lui Nicolae Chidesciuc, economist sef al ING Bank Romania, este de asteptat ca dobanzile la depozitele oferite de banci sa intre pe trend descendent in a doua jumatate a anului.

Dragos Cabat, presedintele asociatiei analistilor financiari CFA Romania, estimeaza ca intr-o perioada de 1-2 luni, dobanzile la depozite mai pot creste cu 1-2 puncte procentuale. In schimb, considera acesta, spre finalul anului, dobanzile ar putea scadea cu 1-2 puncte fata de nivelul actual.

Astfel, daca in prezent, o medie a dobanzilor bancare este de circa 13-14% pe an la lei si de 5-6% pe an, la euro, la finele anului, acestea pot scadea pana la 11-12% pe an la lei si 4-5% pe an, la euro.

Titluri de stat

Randamentele oferite de titlurile de stat au fost in scadere in ultima perioada, in conditiile in care Ministerul Finantelor plasa in iarna anului trecut bonduri la dobanzi de peste 14% pe an, care acum au coborat la 11-12% pe an.

Pentru variantele de investitii luate in calcul, de 10.000 si 50.000 de euro, investitiile in titluri ar putea aduce asadar castiguri anuale de 1.200, respectiv 6.000 de euro, echivalent in lei (in conditiile in care plasamentele se fac in lei), respectiv 5.160 si 25.800 lei.

In plus, atrag atentia unii analisti, randamentele ar putea chiar sa urce in viitorul apropiat, asa incat, daca plasamentele s-ar face peste cateva luni, ar putea fi chiar mai profitabile.

Astfel, Nicolae Chidesciuc crede ca dobanzile practicate de Ministerul Finantelor pentru titlurile de stat nu sunt normale, in conditiile in care, recent, a avut loc o emisiune de obligatiuni denominate in lei, realizata de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, care a oferit randamente de 11,5% pe an pentru titlurile scadente la 5 ani si de 15,5% pe an pentru cele scadente la 2 ani.

Actiuni

In ciuda crizei actuale, analistii pietei de capital chestionati de DailyBusiness.ro estimeaza ca unele actiuni de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) pot oferi randamente anuale chiar de peste 100%, in functie de momentul cumpararii.

„Randamentul mediu al pietei actiunilor ar putea ajunge la circa 30-50% anualizat, odata cu revenirea pietei de capital. Domeniile cu cele mai bune perspective vor inregistra randamente peste aceste procente, putand merge spre randamente anualizate de 100%”, a spus Mihai Mindrutiu, analist la Interdealer Capital Invest.

El a precizat ca aceste randamente sunt posibile daca investitorii fac plasamentele intr-o perioada cuprinsa intre semestrul 2 al acestui an si pana in anul 2010.

Radu Ciofu, analist la Broker Cluj, considera ca este greu de estimat un randament, pentru ca volatilitatea va fi foarte mare. El anticipeaza insa ca aceia care vor reusi sa cumpere actiuni in apropierea cotatiilor minime ale acestora, va putea beneficia de randamente de peste 100%.

Orizontul de timp luat in calcul de cei doi analisti pentru atingerea acestor randamente este de circa un an de la realizarea investiei.

Care promit sa fie cele mai profitabile domenii economice, pentru investitorii de pe piata de capital? Radu Ciofu este de parere ca sectorul utilitatilor si cel energetic vor da randamente peste medie.

Analistul a mentionat insa ca se asteapta sa existe in continuare scaderi la BVB. Printre companiile care ar putea oferi randamente bune dupa revenirea pietei de capital, Ciofu a enumerat Transelectrica, Transgaz, Conpet si Petrom. El a mai spus ca se asteapta ca domeniul energetic sa aiba un randament peste media pietei bursiere, in 2009.

„Ma astept ca un business bun sa aiba companiile care presteaza servicii pentru companiile de petrol si gaze, gen Rompetrol Well Services, Foraj Sonde Craiova, Foraj Sonde Videle, Foraj Sonde Tg. Mures, Uztel (domeniul energetic si hidrocarburi)”, a completat Ciofu.

Si Mindrutiu de la Interdealer Capital Invest considera ca sectoarele cu randamente bune pe viitor ar putea fi cel de utilitati, farmaceutic, petrolier, constructia si repararea materialului rulant si societatile de constructii cu activitati in infrastructura.

„In momentul in care se va anticipa ca actuala criza mondiala se va apropia de sfarsit, societatile bancare si financiare (care vor rezista mai bine crizei) vor realiza randamente foarte bune, insa momentan, riscul investitiei in ele este foarte mare”, a spus Mindrutiu.

Cum poate fi anticipat momentul oportun pentru achizitia de actiuni? In opinia analistului Interdealer Capital Invest, „momentul optim de achizitie ar putea fi in semestrul 2 al anului 2009. Chiar daca turbulentele de pe plan mondial nu se vor incheia anul acesta, e foarte probabil ca bursele de pe intreg mapamondul sa anticipeze o trecere pe plus a economiilor mondiale in anul 2010”.

El ii sfatuieste pe investitori sa nu incerce sa „prinda” minimele, ci sa cumpere doar dupa ce bursele au inregistrat o perioada mai lunga de stabilizare sau chiar crestere.

De asemenea, intrarea in piata trebuie sa se faca treptat, la inceput cu maxim 10% din sumele stabilite pentru cumparare, iar managementul sumelor investite trebuie sa aiba un rol mult mai important pentru investitorii de pe bursele din Romania, a conchis Mindrutiu.

Radu Ciofu de la Broker Cluj considera ca momentul oportun pentru achizitia de actiuni este, posibil, dupa urmatorul sell-off (vanzare masiva in panica), mentionand insa ca niciodata nu se poate sti care va fi ultimul „val”.

Asadar, un investitor pe bursa de capital ar putea obtine chiar dublarea valorii plasamentelor, daca alege bine momentul intrarii pe piata.

Fonduri mutuale

Mihail Ion, vicepresedintele Asociatiei Administratorilor de Fonduri (AAF) din Romania, a spus ca randamentele fondurilor monetare si de obligatiuni au perspectiva sa se mentina peste nivelul depozitelor bancare in urmatorii 1-2 ani.

In ceea ce priveste fondurile de actiuni si cele diversificate, acestea depind de volatilitatea pietelor de actiuni, a mai spus Mihail Ion, iar pe termen lung, actiunile este de asteptat sa aduca cele mai mari randamente intr-un rastimp de peste doi ani.

Aur si Petrol

„Dintre marfuri, de la inceputul anului cel mai bun randament (de peste 30%) l-a oferit de departe aurul, pe bursa de profil”, a spus Adrian Caramiha, investior pe mai multe piete, inclusiv pe cea de marfuri.

In ceea ce priveste randamentele investitiilor in marfuri pe viitor, Caramiha pariaza pe aur, dar si pe petrol. Potrivit lui Caramiha, evolutia pretului aurului este invers proportionala cu cel al petrolului sau actiunilor, dar ambele tipuri de plasamente pot genera randamente bune, pe orizonturi diferite de timp.

„Pe termen mai lung, de 1-2 ani, putem sa ne uitam iar la aur. Randamentele oferite de aceasta investie ar putea fi de 50-70%, cu corectiile de rigoare incluse”, a estimat investitorul in piata de marfuri.

El a precizat ca acest randament se poate obtine in conditiile mentinerii scenariilor pesimiste privind piata actiunilor si a petrolului.

De asemenea, si investitiile in petrol ar putea aduce randamente de peste 100% pe termen scurt, de maxim un an, avand in vedere cotatia actuala, de sub 40 de dolari/baril, mai spune Caramiha.

Pe termen scurt, investitiile de 10.000 si 50.000 euro se pot dubla daca se realizeaza plasamente in petrol. Daca se investeste in aur, randamentele vor fi de maxim 7.000 euro pentru primul caz si de maxim 35.000 euro pentru cel de-al doilea, intr-un orizont de timp de circa doi ani.

Investitii in arta

O buna oportunitate de investire ar putea-o oferi si piata locala a obiectelor de arta, considera specialisiti. Acestia nu pot anticipa insa, exact, orizontul de timp in care investitia ar putea fi fructificata cu maxim de profitabilitate.

Preturile de pe piata de arta locala stagneaza in momentul de fata, in conditiile in care in anii anteriori au descris si cresteri anuale de 50%. „Acum doi ani, in 2007, investitorii in arta au putut beneficia de randamente ce au urcat pana la 50%, dar anul trecut preturile au stagnat”, a explicat Luminita Ghildus, presedintele casei de licitatii Goldart.

Desi evolutia viitoare a preturilor pe piata locala este incerta, aceasta ofera totusi cateva argumente care ar putea atrage banii investitorilor.

Pe de o parte, majoritatea obiectelor de arta realizate de artistii locali renumiti, ce inca nu sunt foarte cunoscuti la nivel international, sunt subevaluate, sustine presedintele Goldart. Odata ce operele acestora ar incepe sa circule, si mai multe licitatii ar fi organizate, preturile pot ar putea insa creste exponential. „Tablouri realizate de pictori romani mari, cum ar fi Grigorescu sau Tonitza, sunt subevaluate, in conditiile in care se cumpara la preturi de sub 100.000 de euro, iar artisti de valoarea lor din strainatate sunt mult mai bine cotati”, a mentionat Luminita Ghildus.

Pe de alta parte, la nivel international, au aparut deja semnale ca in curand ar putea fi vorba de o dezghetare a pietelor. E vorba de vanzarea, pentru 29 de milioane de euro, a unei sculpturi de Brancusi, cea mai mare valoare obtinuta pana in prezent de o sculptura a artistului roman.

Fara a face o estimare, Luminita Ghildus spera ca in 2-3 ani am putea asista la o revenire a cresterii de preturi pe piata operelor de arta, care ar putea aduce castiguri consistente celor care investesc la ora actuala in opere de arta.