FINANTE-BANCI

UNSAR, dupa cazurile Astra si Carpatica Asig: Derapajele semnalate sunt exceptii

19 februarie 2014, ora 18:09, autor(i): Andreea Radu 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
1-calcule.jpg
Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR) precizeaza ca industria asigurarilor este una solida, in ciuda derapajelor semnalate in ultima perioada, respectiv ancheta DNA de la Carpatica Asig si ASF, dar si intrarea Astra, cea mai mare companie de profil, in procedura de redresare financiara.

Avand in vedere evenimentele recente de la nivelul industriei locale de asigurari, Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania face urmatoarele precizari, din dorinta unei corecte informari a publicului si a tratarii situatiei intr-o maniera echilibrata si responsabila”, se arata in comunicatul transmis miercuri de UNSAR.

Astfel, UNSAR face urmatoarele precizari:


1.Industria de asigurari din Romania este o industrie solida, guvernata de un cadru de reglementare clar si complet, aliniat normelor europene, de natura sa asigure stabilitatea pietei, identificarea eventualelor derapaje si corectarea controlata a acestora. intreg cadrul existent promoveaza functionarea coerenta, bazata pe prudentialitate, care sa asigure stabilitatea pietei de profil, un climat concurential corect si oferirea de servicii de calitate.

2.Pentru apararea intereselor clientilor companiilor de asigurari, la nivelul industriei exista mecanisme care functioneaza ca “plase de siguranta”, garantand protectia si respectarea drepturilor acestora in orice situatie (rezerve, marj
a de solvabilitate, fond de garantare etc.).

3.In acest context, eventualele derapaje punctuale de la normele si standardele de operare in domeniu - asa cum este situatia actuala - nu trebuie extrapolate, ci intelese ca fiind exceptii.

Astra risca sa intre in faliment

Reamintim ca Autoritatea de Supraveghere Financiara a decis, marti, deschiderea procedurii de redresare financiara prin administrare speciala la compania Astra, cea mai mare societate de asigurari de pe piata romaneasca, a anuntat presedintele ASF, Dan Radu Rusanu. Daca redresarea esueaza, Astra intra in faliment.

Astfel, ASF a suspendat conducerea  Astra Asigurari si a numit firma KPMG Advisory ca administrator special.Presedintele ASF, Dan Radu Rusanu, a spus marti ca Daniel Tudor, presedintele CSA si vicepresedinte ASF, a protejat Astra.

„Domnul Daniel Tudor (presedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor - CSA - si vicepresedinte al ASF – n.r.) va avea multe de spus”, a adaugat seful ASF.


La randul sau, Daniel Tudor a declarat ca ASF a decis deschiderea procedurii de redresare financiara la Astra pentru ca firma nu a respectat planuri de masuri dispus de Consiliului fostei autoritati de reglementare, ca urmare a controlului efectuat de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor.

De asemenea, Dan Adamescu, proprietarul Astra Asigurari a declarat marti ca Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si-a incalcat propria norma in momentul in care a decis intrarea in procedura de supraveghere speciala a companiei.

Dupa legislatia romana, sunt anumiti pasi care trebuie facuti in astfel de cazuri. Dupa discutiile avute cu ASF, trebuia sa ne solicite majorarea capitalului, asa prevede norma ASF. Dar ASF a sarit peste propria norma. Suntem socati de acest act al ASF care este incredibil, nu s-a mai intamplat nicaieri in lume, ca regulatorul sa ia o decizie fara sa urmeze pasii prevazuti de lege. Nu stiu ce urmari va avea acest act, insa este socant si iresponsabil. Regulatorul trebuie sa actioneze foarte decent, confidential, pentru ca acesta este specificul pietei, dar ei au aruncat o bomba. Nici ei nu isi dau seama de impactul acestei decizii. Cat de mare este paguba, nimeni nu stie si nici nu o poate calcula”, a precizat Dan Adamescu.

El a precizat ca Astra are
2,6 milioane de asigurati, iar daca clientii si partenerii nu mai au incredere in companie, Astra moare.

De asemenea, Bogdan Andriescu, presedintele Uniunii Nationale a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari din Romania (UNSICAR), a declarat miercuri ca Astra Asigurari nu se afla in situatia de a nu-si putea plati obligatiile fata de clienti, mai grav este ca situatia acestei companii, care se afla in administrare speciala, afecteaza imaginea intregii piete de asigurari.

Presedintele UNSICAR sustine ca Astra Asigurari are obligatia ca, prin administratorul KPMG Advisory, sa plateasca, din propriile disponibilitati financiare, toate solicitarile de despagubire ce vin din partea clientilor.

"Impactul va fi, mai degraba, asupra credibilitatii, notorietatii si imaginii companiei, intrucat clientii, chiar daca vor fi despagubiti, probabil ca vor fi reticenti sa mai cumpere produse furnizate de Astra", a explicat seful UNSICAR.

Carpatica Asig, in vizorul DNA

Totodata, DNA ancheteaza un caz de coruptie in care sunt implicati functionari ASF si conducatori/actionari de la Carpatica Asig. In acest caz, omul de afaceri Ilie Carabulea si Marian Mirzac, membru neexecutiv in Consiliul de conducere al Autoritatii de Supraveghere Financiara, sunt cercetati in stare de arest preventiv in dosarul ASF-Carpatica.

Conform DNA, invinuitul Carabulea Ilie l-a promovat, sustinut si cointeresat financiar, in mod constant pe fostul director Mirzac Marian (care a ocupat aceasta functie in intervalul 16.05.2012 – 23.04.2013), pentru a fi ales in conducerea A.S.F. Din pozitia de membru neexecutiv in cadrul conducerii A.S.F., ocupata cu incepere din data de 24 aprilie 2013, Mirzac Marian a facut demersuri pentru a asigura protectia societatii de asigurari detinute in mod indirect de Carabulea Ilie si pentru a evita suspendarea autorizatiei de functionare de pe piata asigurarilor din Romania, pana la remedierea deficientelor.

“Finantatorul gruparii infractionale constituite, Carabulea Ilie, l-a desemnat ca intermediar in relatia cu Mirzac Marian, pe
Mustatea Radu care avea rolul de a comunica rezultatele demersurilor infractionale ale lui Mirzac Marian, precum si informatii confidentiale obtinute de la acesta din urma. Gruparea infractionala susmentionata a fost sprijinita de Ovidiu Ioan Cezar Giurgea si un alt functionar cu atributii de conducere si executie in cadrul A.S.F”, se arata intr-un comunicat DNA.

In privinta societatii Carpatica Asig, ASF a decis reevaluarea contractelor de reasigurare ale Carpatica Asig SA, inclusiv in ceea ce priveste reflectarea acestora in situatiile financiare ale societatii.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Vineri, 30 Octombrie 2020, 06:10
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter